tisdag, januari 22, 2008

Borgerliga riksdagsledamöter försatt chansen att införa ny äktenskapslag

I dag tog civilutskottet ställning till oppositionens utskottsinitiativ om könsneutrala äktenskap. Om endast en av de borgerliga riksdagsledamöterna hade stått upp för principer om likabehandling och röstat för utskottsförslaget hade en ny äktenskapslag varit nära förestående. Istället röstade samtliga ledamöter från folkpartiet, moderaterna och centerpartiet emot initiativet.

- Det finns en utredning som förordar äktenskapslagstiftningen och remisstiden är avslutad. Vi har en majoritet i riksdagen för förslaget och allmänhetens stöd. Det finns inget att vänta på - förutom då ett urholkat förslag, säger Carina Moberg (s) ordförande i civilutskottet, LiseLotte Olsson (v) ledamot i civilutskottet och Jan Lindholm (mp) ledamot i civilutskottet.

- Fredrik Reinfeldt har sagt att regeringen ska presentera ett kompromissförslag i framtiden. Risken är stor att äktenskapsbegreppet omformuleras och att man lägger fram ett förslag där homo- och heterosexuella par inte behandlas lika, säger oppositionen.

- De senaste dagarna har statsministern dock steg för steg närmat sig vår hållning. Samtidigt måste han förhålla sig till sin regeringspartner Hägglund. Visst vore det genant för regeringen att be riksdagen om hjälp i en fråga där tre av de fyra partierna redan tagit ställning - men det kan inte vara det viktigaste att ta hänsyn till. Om civilutskottets borgerliga företrädare låtit riksdagen avgöra frågan hade vi snabbare nått fram till ett beslut i favör för likabehandlingsprinciper och sluppit se hur regeringen misshandlar ärendet, avslutar oppositionen.

Inga kommentarer: