söndag, januari 13, 2008

Toppmöte i Stockholm om nordiska vänstervisioner

Vid en toppmöte i Stockholm träffades ledarna för de nordiska vänsterpartierna. Under en presskonferens på eftermiddagen talade bland andra Kristin Halvorsen, partiledare Sosialistisk Venstre och Norges finansminister, som representerar det mäktigaste av de nordiska vänsterpartierna

– Vi regerar med utgångspunkt från Europas radikalaste regeringsförklaring. Det innebär satsningar på välfärden istället för skattesänkningar. Bland annat har vi genomfört en kraftfull utbyggnad av barnomsorgen, sa Kristin Halvorssen.

Willy Søvndal, partiledare Socialistisk Folkeparti i Danmark, sa att det här mötet innebar ett spännande erfarenhetsutbyte och berättade om det egna partiets framgångsrika val:
– Vi mer än fördubblade vårt valresultat i höstens val och fick över 13 procent. Vi har under de senaste två åren fördubblat även vårt medlemsantal och vi har Danmarks största ungdomsförbund. Vår framgång bygger på att vi lyckades förmedla ett hopp om en bättre värld.
Steingrímur J. Sigfússon partiledare för isländska Vinstrihreyfingin – grænt framboð, talade bland annat om domen i Vaxholmsmålet:
– EG-domstolen hotar genom sitt beslut de lagar om minimilöner som skyddar kollektivavtalet även på Island.

Lars Ohly var påtagligt nöjd över att få ägna sin födelsedag i sällskap med sina nordiska partiledarkollegor:
– Det nordiska vänstersamarbetet är unikt eftersom det samlar en bred, modern, feministisk och grön vänster. Det som är mitt viktigaste budskap är att vi måste våga vara tydligt vänster. Det innebär att försvara en välfärdsmodell som utesluter privatiseringar. Och som vågar satsa på en utvecklad välfärd istället för skattesänkningar, sa Lars Ohly

Även Katja Syvärinen, som leder partistyrelsen i finska vänsterförbundet och Aron Etzler, Chefredaktör Flamman och författare till boken Trondheimsmodellen deltog vid presskonferensen.

Inga kommentarer: