tisdag, januari 08, 2008

Polisen ska prioritera hatbrott

I media har rapporterats om en homosexuell man som knivskurits av en annan man, som först utgav sig för att vara homosexuell. De hade träffats på en internetsajt och sedan bestämt sig för att träffas i verkliga livet, men den ena mannens enda syfte med träffen var att angripa den andre mannen. Detta är bara ett exempel på det stadigt ökande antalet hatbrott mot homosexuella.

- Det är väldigt svårt att förstå varför regeringen valt att stryka hatbrott från polisens prioriterade områden, när just hatbrott är en typ av brottslighet som faktiskt ökar. Detta skickar självklart en viss signal till polisen, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (v)

.Brink ställer idag en fråga till justitieministern om vilka åtgärder ministern avser att ta för att prirotera hatbrottsfrågorna inom polisen. Det är också oroväckande att den sex veckor långa kursen om hatbrott har försvunnit som egen kurs vid Polishögskolan i Solna, efter förslag från Rikspolisstyrelsen, något som justitieministern tidigare förnekat.

- Kunskaper inom polisen är en av de viktigare delarna i arbetet mot hatbrott. Forskningen visar att stora delar av poliskåren har alltför dåliga kunskaper. Flertalet poliser har tidigare fått en otillräcklig utbildning om hatbrott i sin grundutbildning. Det borde ju vara rimligt att tvärtom satsa mer på både grundutbildning och vidareutbildning på området, säger Josefin Brink

Inga kommentarer: