onsdag, januari 09, 2008

Privatiseringarna urholkar demokratin

Vissa saker är det smartare att äga tillsammans. Välfärden fungerar bäst om vinstintresset lämnas utanför. När jag går till vårdcentralen vill jag kunna lita på att läkaren gör en rent medicinsk bedömning av mina besvär.

Med en privat och vinstdriven vård finns alltid en misstanke om att behandlingen ges för att vårdbolaget ska tjäna mer pengar. Privat sjukvård känns därför mindre trygg för mig som patient.

Det är också bra att vi tillsammans äger stora företag som är strategiskt viktiga för samhället. Det kan handla om naturresurser, förädling, infrastruktur, samhällstjänster med mera. Det gemensamma ägandet innebär att även den fattigaste pensionären äger en del av en stor förmögenhet.Men framför allt leder det till att demokratin omfattar fler delar av samhället.Det vi äger tillsammans kan vi fatta gemensamma beslut om. Politiska majoriteter väljer vilka som styr statliga företag. Men vi kan inte välja styrelser i privatägda bolag. Där har de stora aktieägarna oinskränkt makt.

När moderaterna i Täby sålde Tibble gymnasium minskade Täbybornas demokratiska inflytande samtidigt som de nya ägarna fick mer makt över Täbys framtid. Trots att en förkrossande majoritet av lärare, elever och föräldrar och till och med samtliga partier utom moderaterna var emot en privatisering lät Reinfeldts parti rektorn och en lärare köpa skolan. Priset var så lågt att det handlar om förskingring av våra gemensamma tillgångar.

En förändring som verkar ha gått de flesta förbi är att högeralliansen ändrat målet för demokratin. Målet har länge varit att folkstyrelsen ska värnas och fördjupas. Nu har borgarna ersatt det med målet en levande demokrati där individens möjligheter till inflytande förstärks och de mänskliga rättigheterna respekteras. Detta är logiskt eftersom regeringens politik inte värnar och fördjupar folkstyret. När våra gemensamma tillgångar bjuds ut på marknaden, många gånger till vrakpris, så försvagas folkstyret. Men vissa individers makt ökar onekligen.

Demokratin hotas också av EU:s makt. Det är djupt upprörande att både regeringen och socialdemokraterna säger nej till en folkomröstning om EU:s nya fördrag. Fredrik Reinfeldts "lyssnande" framstår i ljuset av detta som ett patetiskt skämt. Reinfeldt vågar inte fråga folket om EU ska få mer makt därför att han är rädd för ett nej. Men en demokrati värd namnet måste innebära att folket får bestämma även om de enligt eliten röstar "fel".

Jag som arbetat inom SJ i 18 år vet mycket väl att offentliga arbetsgivare inte automatiskt är bättre på att behandla sin personal än privata. Kommunala och statliga arbetsgivare borde skapa mönsterarbetsplatser med ett stort mått av inflytande för de anställda. Här har vi som politiker goda möjligheter att ge de anställda den makt de förtjänar över sin arbetssituation. Den möjlig­heten försvinner om vi i stället privatiserar. Ökad makt över sitt arbete för de offentliganställda skulle innebära ett fördjupat folkstyre och vara ett naturligt steg för en modern demokrati.

Lars Ohly, ordförande för vänsterpartiet

Inga kommentarer: