måndag, november 05, 2007

Ylva sätter ner foten

Jag prenumererar på Östran som är en oberoende socialdemokratisk morgontidning. Tidningen är bra på många sätt och den politiska ledarsidan läser jag med nyfikenhet. Den är oftast skriver med en illröd penna och angreppen på alliansregeringen är påtaglig och konstruktiv. Detta kunde man läsa i dagens Östran om Kommunals aktion mot regeringen, skriven av Kenneth Jonsgården:

Facket tar striden för kvinnors rättvisa

Varannan kommunalanställd kvinna jobbar deltid eller är timanställd. Förra året var 204 000 kommunal- och landstingskvinnor deltidsanställda. Även om deltidsarbetslösheten minskat något är det alltför många kvinnor som är beroende av a-kassan som utfyllnad för att klara sin försörjning. Nu har alliansregeringen stoppat denna möjlighet.

Kommunal har tillsammans med andra fack länge krävt en lag om rätt till heltid för dem som så önskar. Högeralliansen vill inte lagstifta om heltider. Däremot vill man försämra för de kvinnor som är tvingade att arbeta deltid och inte erbjuds ett heltidsjobb.

Kommunals ordförande Ylva Thörn har satt ner foten. Nu går det mest kvinnodominerade facket (av Kommunals medlemmar är 80 procent kvinnor) emot den kvinnofientliga politik som alliansregeringen i praktiskt handlande står för.

Före Allhelgonahelgen var det demonstrationer runt om i landet. I Stockholm planerar Kommunal att återupprepa dessa varje vecka. Det är bra. Facket måste synas mer för att stödja sina medlemmar.

Ett fackförbunds uppdrag är att alltid se till sina medlemmars bästa. Framgångarna i årets lönerörelse och tidigare bygger på att man är eniga och att man står upp tillsammans. Nästa stora avtalsrörelse kommer 2010, då är det också valår. Det känns bra. Då kan alla försämringar som högeralliansen redan genomfört, och kommer att genomföra på arbetsmarknadsområdet, att konkretiseras.

Den styrka som ligger i att facket kan hålla ihop och driva en gemensam linje påverkar förhoppningsvis i längden progressiva arbetsgivarna inom kommunsfären. Samtidigt vet vi att klockan närmar sig den tid då många av dagens anställda i kommuner och landsting går i pension.

Ungdomar söker sig inte i samma omfattning till omvårdnadsprogrammen som tidigare, de söker sig inte till äldrevården utan hellre till sjukvården. Då måste arbetsgivare agera. Om en akut arbetskraftsbrist skulle uppstå måste man vara beredda att höja lönerna till mer rimliga nivåer än dagens.

Allt pekar motatt åldersutvecklingen medför att det måste anställas tusentals personer inom vård och omsorg inom det närmaste decenniet. Dels på grund av pensionsavgångar, dels beroende på att Sveriges befolkning blir allt äldre och därmed mer vårdkrävande.
Då gäller det att ta vara på de många ungdomar som känner tilltro till att de kan få ett fast arbete så de kan flytta hemifrån, skaffa en egen lägenhet och bilda familj. Kommuner och landsting som arbetsgivare måste blir mer offensiva. Heltidsjobb måste gå före deltids-jobb.

Ungdomar måste dessutom rekryteras och välkomnas till fasta anställningar direkt från sin vårdutbildning. Annars försvinner de till nya utbildningar och andra arbetsuppgifter. I dag får man börja som timanställd, eller i bästa fall med en deltid. Sedan får man se tiden an. Det håller inte.

Ett rättvist samhället behöver starka trygghetssystem. Därför är det inte märkligt att Kommunal är djupt oroat över den försämrade a-kassan, att Kommunals arbetslösa tvingas söka jobb var helst i landet dessa finns och till de löner som bjuds. Arbetsgivarens marknad.

Kenneth Jonsgården, Östran 5 november

Inga kommentarer: