torsdag, november 15, 2007

Viktigt med breda historielektioner.

Jan Björklund, partiledare för folkpartiet och tillika utbildningsminister aviserar att de ska bli mer om kommunismens brott mot mänskligheten på historielektionerna i framtiden.

- I kursplanen för historia kommer det att framgå att Sovjetkommunismens massmord ska ingå i studierna, säger Jan Björklund.

Det har jag inga problem med, men jag undrar om denna bild här nere kommer att finnas i historieböckerna. Om vilka dessa personer är på bilden och vad de gör? Kommer de att stå nånstans i historieböckerna om denna händelse?
























Mannen i mitten är Tyskland Generalfältmarskalk Herman Göring som var ansvarig för Luftwaffe( Det tyska krigsflyget) innan och under andra världskriget, han var en av de ansvariga för den tyska nazismens judeprogram som innebar att de miste alla sina mänskliga rättigheter och förföljdes innan kriget.
Till höger syns Sveriges dåvarande kung Gustav V och till vänster kronprins Gustav Adolf, den nuvarande kungens far Gustav V dekorerar Herman Göring med storkorset av Svärdsorden med kedja. Akten ägde rum i den svenska
beskickningen i Berlin 1939, strax innan andra världskrigets utbrott.

Kommer svenska elever får reda på att nazityskland hade ett stort stöd bland överklassen i Sverige som t o m var rådande iinom monarkin?

Kommer svenska elever få reda på hur man i kristendomens namn, likt dagens muslimska terrorister, slogs och dog i Guds namn?

Kommer svenska elever få reda på hur USA har agerat världen över med massmord och krig som följd?

Kommer svenska elever få reda på hur internationella multiföretags hänsynslösa exploatering av tredje världens befolkning men massor av döda i dess spår.?

Eller ska den borgerliga regering bestämma vad svenska elever får lära sig i historia och enbart fokusera på kommunismens illdåd?

Jag tycker nog att en bred historiekunskap är viktig med alla sidors övergrepp på mänskligheten. Att eleverna får en en inblick i alla ideologiers brott mot mänskligheten och misstag.

Men det är absolut viktigt också att fokusera på det positiva som hänt i vår historia så att historieämnet inte enbart blir nattsvart. För sådana händelser har faktiskt skett även om de drunknar i massmord och andra brott mot mänskligheten.

2 kommentarer:

Kaj Raving sa...

...Eller bondeförbundets (centerns) alla nazianstrukna medlemmar, eller högerpartiets (moderaternas) nära relationer med nazi-tyskland genom tysk-svenska föreningen mm.

Eller hur högerpartiets (och större delen av den den samlade högerns) demokratisyn kom i öppen dager när man ville förbjuda kommunistpartiet, konfiskera deras tillgångar och avsätt alla deras demokratiskt valda företrädare i de båda kamrarna.

Eller hur kommunister och andra socialister internerades i arbetsläger under andra världskriget, ofta efter tips från Gestapo.

Mm, mm, mm, osv, osv...

Det är bitar som jag aldrig fick läsa om i skolan, men däremot så fick jag läsa om både Stalins och senares utrensningar mm.

Anonym sa...

Herman Göring fick aldrig storkorset av Svärdsorden, detta är historieförfalskning. Herman Göring fick endast kommendörsgraden. Benito Mussolini blev dock utnämnd till Serafimerriddare, Sveriges finaste utmärkelse.