onsdag, november 28, 2007

Mer Pengar till Social och Bildningsnämnden

Det var allt annat än muntra miner när budget ramarna för 2008 i Emmaboda kommun togs i juni. De tunga nämnderna Social, Teknik och Fritid och Bildningsnämnden budgettilldelning visade på att nämnderna stod inför ett tungt arbete med att få en budget i balans. Alla har med vånda slitit för att få det att gå i hop och vissa tunga avgiftshöjningar aviserades. Men under hösten har kommunens ansträngda ekonomi förbättrats och via skatteintäkter har det inkommit ytterligare in 3,9 miljoner att fördela eller lägga på kommunens resultat. Vi i majoriteten i kommunen valde i gårdagens kommunstyrelse att lägga de 3,9 miljonerna på verksamheten eftersom vi vet att de behövs ute.

Det innebär Socialnämnden för ytterligare 2,34 miljoner, Bildningsnämnden 1,4 miljoner, Teknik och Fritidsnämnden 100 000:-. Dessutom överförs 200 000 från Kommunstyrelsen till Bildningsnämnden för fortsatt finansiering av ungdomssatsningen Go On(sdag). Vidare avsätts 50 000:- av kommunstyrelsens ram för arbete med jämställdhet och mångfald.

Det blev ingen större debatt på Kommunstyrelsen i går. Den borgerliga oppositionen lade fram sitt budgetförslag som röstades ner till förmån för vårt majoritetsförslag. Det lär bli en hetare debatt på kommunfullmäktige den 17 december.

Det ser alltså nu betydligt ljusare ut för kommunen 2008 och vi i Bildningsnämnden har fått en förstärkning som innebär att en del avgifter inte kommer att höjas vilket i sin tur innebär att det blir ingen avgiftshöjning för musikskolan och det kommer alltså även i fortsättningen att kosta 350:- per termin för eleverna. Känns bra att vi har kunnat undvika denna avgiftshöjning för det är många elever som går på musikskolan och en avgiftshöjning hade riskerat att drabba elever som inte hade haft råd med denna höjning och därmed känts sig tvungna att sluta.

1 kommentar:

tomasrj sa...

Intressant att höra lite från kommunpolitiken i Emmaboda.