Om man skadas i en bilolycka på väg till jobbet så gäller en nollvision. Men blir man dödad på jobbet, så gäller ingen nollvision. Det måste självklart vara lika viktigt att rädda liv på arbetsplatserna, skriver riksdagsledamoten Torbjörn Björlund i en debattartikel i tidningen Arbetarskydd.
Varje år dör 50-60 personer i arbetet. Arbetsmiljöverkets utredningar visar att de rapporterade dödsfallen hade kunnat undvikas om gällande regler följts. Torbjörn Björlund kräver därför en nollvision för dödsfall i arbetslivet. Studier visar att det finns ett samband mellan antalet arbetsmiljöinspektörer på Arbetsmiljöverket och arbetsmiljöns positiva utveckling. Regeringens nedskärningar riskerar därför att bromsa den positiva utvecklingen och istället leda till ökad sjukfrånvaro och fler olyckor.
Regeringen genomför hårda nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Arbetslivsinstitutet som arbetade med forskning och utbildning, har avvecklats. Dessutom minskar regeringen Arbetsmiljöverkets anslag med 150 miljoner. Nedskärningarna innebär att den centrala och regionala tillsynen och möjligheterna till förebyggande arbete minskar.
2 kommentarer:
Det blir så uppenbart att sänka skatten och på andra sätt underlätta för överklassen är viktigare än att värna arbetares liv.
Och så försöker man slå i oss att klassamhället är borta.
Jo just det va!
Jag kan bara hålla med dig Kaj i det du skriver. Alliansen har ett cynisk samhällsyn som är skrämmande
Skicka en kommentar