torsdag, augusti 16, 2007

Inför Hammarby IF- Fredrikstad FK

Matcherna duggar tätt för Hammarby denna sommar. Efter derbyförlusten mot Djurgården i måndags är det redan i kväll dags att snöra på fotbollsdojorna igen för våra grön-vita hjältar. Denna gång gäller det första matchen i den andra kvalomgången till UEFA-cupen och motståndet står norska Fredriksstad för. Trots det hårda matchandet har inte Bajen drabbas av några allvarligare skador. Dock är inte Suleyman Sleyman och Gunnar Thor Gunnarsson med i kväll på grund av småskavanker.

Det blir Benny Lekström som vanligt i mål. Tyckte han gjorde en bättre match mot Djurgården än vad han gjorde mot Örebro. Målet som Blåränderna gör kanske han borde tagit men jag klandrar inte Lekström för målet, för det är svårt för en målvakt att hinna med när det kommer instick så nära målet att det bara är att stöta in bollen i mål. Han gjorde för övrigt ett par fina räddningar och räddade en straff.

I Backlinjen blir det förmodligen David Johansson ,José Monteiro, Christian Traore och Joakim Jensen från start. Precis som mot Djurgården har Traore en nyckelroll i försvaret med sin tyngd och energi. Det gäller att låsa försvaret för Fredriksstads anfallare och det är viktigt att hålla nollan på hemmaplan. Både Johansson och Monterio är i bra form för tillfället och det är viktigt att de inte slarvar i försvaret utan spelar säkert och stabilt.

Sebastian Eguren fick byta i derbyt i måndags med smärtor i vaden. Hur vida han kommer vara med eller inte vet jag inte i denna stund. Men jag förmodar att han är med från start om han är skadefri. Sen de är de två underbara lirarna Louay Chanko och Haris Laitinen självklara på mitten. När det gäller Erkan Zengin tycker jag han ska vila denna match. Han försöker så gott han kan under matcherna men han får inte mycket uträttat. Sätt in Sebastian Castro-Tello från start under denna match så han får visa vad han går för.

Anfallsparen är givna. Paulinho och Petter Andersson. Båda hade de svårt mot det kompakta Djurgårds muren i måndags och är säkert revanschsugna på att göra bättre i från sig i kväll. Eftersom vi måste göra mål på norrmännen så är anfallspelet viktigt att få igång. Men det gäller att ha tålamod så man inte går bort sig i sin anfallsiver så att Fredrikstad får kontringslägen.

Norska Fredrikstad vann norska cupen i fjol och därför med i kvalet till UEFA-cupen. Man ligger för närvarande sjua i Tippeligaen efter 17 omgångar. 5 segrar 8 oavgjorda och 4 förluster har det blivit och 25-24 i målskillnad och 23 poäng. I laget spelar ex Bajaren Patrik Gerrbrand, Svenska landslags målvakten Rami Shaaban, Anders Prytz och Johan Sjöberg. Laget har åtta mästerskapstitlar den senaste kom 1961 och 11 cupguld. Så det är en meriterad norsk klubb som Hammarby möter i kväll.

Matchen i kväll måste Hammarby vinna med helst två måls marginal så man har lite att gå på inför returen om två veckor. Därför är det viktigt att Hammarby tar tag i matchen direkt och visar norrmännen vilka som bestämmer. Matchen spelas på Råsunda eftersom UEFA har bestämt att söderstadion inte är godkänd för europamatcher. Hoppas bara många Bajare tar sig till norra förorten Solna ikväll och ger laget sitt stöd. Det är ju detta vi vill, att Hammarby ska spela i Europa. Jag tippar på en 2-0 seger och att Paulinho och Laitinen sätter målen.

Nu kör vi bröder och systrar.

Inga kommentarer: