torsdag, augusti 30, 2007

CUF vill ta bort förtroendemannalagen

Centernpartiets Ungdomsförbund förnekar sig inte. I sin iver att bli Sveriges mest nyliberala ungdomsförbund tycker man att moderpartiet går för långsamt fram i deras kamp mot fackföreningarna. CUF:s ordförande Magnus Andersson säger i en artikel i Svenska dagbladet att fokuseringen är fel
 • CUF-attack mot Maud

 • - Man kommer med förslag för att förbättra arbetsmiljön när man egentligen borde ha fokus på att få fler jobb. Och man kan inte hålla på att ändra i lagen om anställningsskydd (LAS) när den i stället måste tas bort. Man måste utmana facken, men det görs inte, säger Magnus Andersson.

  Han eldar på en redan antifackförenings inriktning som förekommer på Centerpartiets stämma i Kalmar. Här ska ett Jobbprogram tas fram där arbetsrätten ska luckras upp, man vill begränsa strejkrätten. Mindre företag ska inte drabbas av strejker om de inte finns fackliga anslutna på arbetsplatsen. Dessutom vill partiledningen ändra på LAS så att undantaget från turordningsreglerna för två anställda gäller alla företag oavsett storlek, inte bara dem med max tio anställda.

  Men det mest jävligaste lag vi har enligt CUF är tydligen förtroendemannalagen. Magnus Andersson menar att de är sjukt att arbetsgivaren ska ge betald ledighet till fackliga företrädare för att de ska klara sitt uppdrag. I praktiken innebär lagen också att en facklig företrädare aldrig kan sägas upp menar han.

  Det som är för jävligt i detta sammanhang är att vi har ett parti och dess ungdomsförbund som verkligen har gått långt åt höger. CUF inledde under dess före ordförande Fredrick Federley en resa högerut med den nyliberala tankesmedjan Timbro som kompass. Denna kompass har den nuvarande ordförande Magnus Andersson tagit till sig. Nu vill CUF åt förtroendemannalagen. En lag som är en förutsättning för facklig arbete och utbildning. Jag kan inte se annat än att målsättningen för unghögern inom CUF är att krossa fackföreningarna. Nästa steg är väl att förbjuda fackföreningar på arbetsplatserna.


  De vill ha en bockande och bugande arbetarklass som ska vara tacksamma för smulorna från de besuttnas bord. De vill kasta Sverige tillbaks till 1800 talet. De anser inte att arbetsmiljön är så viktig för arbetarna utan man ska vara glad att man ska ha ett jobb att gå till. Man vill ha ett otryggt arbetsmarknad där arbetarna knappt ska ha några rättigheter eller krav. De mesta ska vara på företagens villkor

  Nej, det är viktigt att vi som är fackliga inte är passiva när våra rättigheter på detta sätt ifrågasätts. Vi måste aktivt motverka sådana här sjuka idéer som CUF kommer med. Det handlar om rättigheter som inte är självklara och som våra fackföreningskämpar fått slåss för att uppnå. Därför måste vi vara vaksamma och inte låta detta stå emotsagt. Det är dags att vakna och bli ännu mer aktiva i fackföreningarna. Det är dags att stärka fackets roll inte bara som avtalspartners till arbetsgivarna utan även ideologiskt.


  Dags att höja de röda fanorna igen.

  3 kommentarer:

  Kaj Raving sa...

  Bra skrivet!

  Nicke Grozdanovski sa...

  tack Kaj... vi måste gå i spetsen för försvarandet av våra rättigheter

  Mats sa...

  Centern är riktigt hemska och skrämmande med häxan Maud i täten på sin luggslitna kvast.