onsdag, augusti 01, 2007

Hammarby IF- Malmö FF 1-0

Hammarby vann kvällens viktiga hemmamatch hemma mot Malmö FF med 1-0 efter samma siffror i paus. Matchen präglades av en otroligt vilja från båda lagen och alla var slutkörda efter matchens slut. Annars var det MFF som inledde piggast och det var rörigt nere hos den utmärkte Benny Lekström i Bajenmålet. Men efter bara några minuter så kom Hammarby in i matchen och som man gjorde det. Redan i den åttonde minuten slog David Johansson ett vackert inlägg som Paulinho mötte och stötte in 1-0 bakom Jonas Sandqvist i Malmö målet. Minuterna senare hade Erkan Zengin ett jätteläge att öka på till 2-0 men hans nick gick några centimeter utanför Sandqvist stolpe. Det var mycket kamp på mitten och chanserna blev inte många att rapportera hem om. Hammarby kämpade och slet även om inte spelet glänste alltför mycket. Det var en del slarviga uppspel och Malmö bet sig fast mer och mer och skapade många hörnor som dock inte blev jättefarliga. José Monterio gjorde en suverän insats i försvaret tills han blev kapad i knähöjd av Malmös Yksel Osmanovski i slutet av halvleken. Monterios snabbhet och offensiva löpvillighet kommer att ge många motståndarförsvar bekymmer framöver. Malmö hade ett bra kvitteringsläge då Guillermo Molins drar några Hammarbybackar men får till ett tamt skott som Lekström greppar.

Rättvis Hammarbyledning trots allt i paus. Man spelar med högt huvud och även om bensinen börjar ta slut så ger laget aldrig upp. Man hittar varandra med ett bra passningspel och rörligheten var stor i de grönvita spelarna

Andra halvlek drar Malmö i gång kvitteringsjakten och skapar några lägen som inte blir alltför farliga. Hammarby skapar några chanser och när Erkan Zengin i den 55 minuten serverar Paulinho en vacker passning får brassen fri gata fram mot mål. Han rundar Jonas Sandqvist och har öppet mål och... väljer att falla för att få en straff. Mycket märkligt av Paulinho att försöka filma sig till en straff . Han blir mycket riktigt varnad av Fröjdfeldt för tilltaget.

Tyvärr så bröts matchen efter ca 60min, i ungefär en kvart, efter att ett par fulla idioter på läktaren kastade ner två fyllda öl-muggar på Malmös Jon Inge Høiland och på den assisterade domaren. Huvuddomaren Peter Fröjdfeldt stoppade matchen som en markering mot dessa idioter. Även 99% av Hammarbypubliken visade sitt missnöje mot dessa dårar. Tyvärr så lär Hammarby drabbas av böter för detta men någonstans måste vi få slut på detta minst sagt korkade beteende.

Efter avbrottet så tar Hammarbys ork definitivt slut. Den senaste tidens hårda matchandet tar ut sin rätt. Det var ju bara två dagars vila mellan Utrecht matchen på bortaplan och denna. Man går på knäna och Malmö pressar på för att nå 1-1. José Monteiro utgår i den 56 minuten och in hoppar Gunnar Gunnarsson. Men på något sätt så hittade Bajenspelarna kraft och kämpanda för att hålla undan för Malmös offensiv. Man täckte skott, man slog bort bollen likt hockeyspelare gör till icing och fram klev Benny Lekström och gjorde några högklassiga räddningar där hans en handsräddning på Niklas Skoogs skott var höjdpunkten. Det blev 11 minuters tillägg på matchklockan och Malmöpressen fortsatte men skåningarnas avslut var inte bra. Två straffsituationer i slutet där Malmös Jonatan Johansson föll i straffområdet efter en kampsituation med Suleyman Sleyman och en annan där bollen tar på en Malmöbacks arm. Bägge gångerna väljer domaren att fria. Två byten till gör Hammarby. I den 89 min byts Paulinho ut mot den allsvenska debutanten Alagie Sosseh , som faktiskt var nära att nicka in ett mål, och i den 98 min. Petter Andersson mot Joakim Jensen .Slutsignalen kom som en befrielse och äntligen kunde man pusta ut och glädjas åt tre viktiga och friska poäng.

Alla i Hammarby förtjänar höga betyg efter kämpasegern i kväll. Formen är på topp och det imponerande att se hur man trots att energin är slut inte viker ner sig. Malmö var det bättre laget och borde ha vunnit. Man spelade också bra men den sista skärpan i avsluten saknades. Men Hammarby ska inte skämmas för segern. Den jobbade man stenhårt för och det räknas också i fotbollens värld. Nu väntar på söndag Örebro på bortaplan men innan dess kommer lottningen till UEFA-cupen att äga rum, nämligen i morgon. Ska bli spännande att se vilka Hammarby får möta i nästa europeiska äventyr.