onsdag, december 13, 2006

Vänsterledare besökte Samhall

En uppgiven arbetsstyrka mötte Lars Ohly, partiledare för vänsterpartiet, när han under tisdagen besökte nedläggningsdrabbade Samhall.

Lars Ohlys besök inleddes med ett möte och rundvandring på Samhall. Deltog gjorde personalrepresentanter, fackliga företrädare, ledningsrepresentanter och lokala företrädare för Vänsterpartiet i Emmaboda. Med Ohly från Stockholm var också riksdagsman Torbjörn Björklund (V) som sitter i arbetsmarknadsutskottet. Ett flertal politiker hade bjudits in till mötet, bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt och Göran Persson, men ingen av dessa har svarat.- Jag är kritisk mot Samhalls ledning och beklagar att beslutet om nedläggning fattats. Hela idén kring Samhall förfuskas när vinstintresset får spela för stor roll, säger Ohly.Även Mikael Nilsson, facklig representant vid Samhall i Emmaboda, är mycket kritisk till hur ledningen hanterat nedläggningen.- Vi tycker inte att ledningen lyssnat på oss och vi får inga svar på de avgörande frågorna. Hittills har de sagt nej till att ta ett socialt ansvar. Men det är ledningen som fattat nedläggningsbeslutet och det är deras ansvar nu att hitta individanpassade lösningar. Det ansvaret ska vi se till att de tar, säger en upprörd Mikael Nilsson.Han anser också att ledningen tagit alltför stor ekonomisk hänsyn.- Officiellt heter det inte det, men i slutänden handlar det bara om pengar, säger han.Sven Åke Wallin, distriktschef för Samhall är av en annan mening.- Vi har lyssnat och vägt för och emot. Men jag kan förstå att personalen inte tycker det. Jag tror att det handlar om att det är svårt att acceptera ett negativt besked, säger han.


Fortsätter som arbetsgivare

- Syftet med nedläggningen av Samhall i Emmaboda är att personalen i stället ska komma ut i bemanningsjobb.Det innebär att Samhall fortfarande är arbetsgivare, men att den anställdes arbete är förlagt till något annat företag, som då blir uppdragsgivare. Hittills har det varit svårt att hitta sådana platser i Emmaboda. Därmed kommer de flesta att tvingas pendla till Samhalls anläggning i Nybro, något som många i personalen är oroliga över.- Det innebär både att vi får längre dagar, när vi måste lägga tid på pendlingen och ett ekonomiskt bakslag eftersom vi redan i dag har låga löner, säger Håkan Bäcker, en av de anställda.

"Större chans"

- Våra undersökningar visar att det är mycket större chans för Samhalls personal att få riktiga arbeten i det här systemet, och det är vårt uppdrag att se till. Vi kommer också att jobba med att hitta lösningar för dem som har speciella behov och till exempel inte klarar av att pendla. Efter mötet på Samhall fortsatte Ohly till ett öppet möte på Lindås Folkets hus tillsammans med IF Metall och vänsterpartiet. Emmabodabesöket avslutas med ett möte på onsdagsmorgonen med LO-distriktet i Emmaboda.

Åsa Brozén, Barometern, 061213

Inga kommentarer: