Klockan 2.47 natten till söndag fick äntligen den svenska astronauten Christer Fuglesang börja sin resa ut i rymden och bli historisk som första svensken i rymden. Då lyfte rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center, Florida från jordens yta med mål den internationella rymdstationen ISS. Åtta sekunder efter uppskjutet var farten ungefär 160 kilometer i timmen. Efter 30 sekunder passerade rymdfärjan ljudvallen, då luftmotståndet är som starkast. Efter en minut åkte Discovery i cirka 1600 kilometer i timmen. Det är enorma krafter som sätts i gång under uppskjutet och varje projekt kostar enorma summor och frågan är om detta är värt och framför allt försvarbart. Jag är kluven till detta. Visst är det spännande med raketuppskjutningar och utforskning av rymden. Jag som är rymdintresserad vill veta allt om vad som finns där ute. Vi människor har ett behov av att utforska vår omgivning. Förr i tiden var de utforskningen av vår planet som lockade. Många upptäcktsresande utforskade jordens alla hörn av nyfikenhet men också tyvärr för att exploatera de ny upptäckta områdena på sina tillgångar. Vi människor har en förmåga att förstöra vår omvärld. Jag är rädd att detta kommer att ske i rymden med. Det är därför jag är tveksam till att upprätta permanenta baser t.ex. på månen. Besöka och utforska är helt okej, men sen ska vi bort därifrån.
Vårt hem är på jorden som i sin tur är en del av ett stort komplex kallad rymden. Vår primära uppgift måste vara att rädda vår egen planet från den undergång som vi människor är orsaken till med vår miljöfarliga verksamhet. Det som någon sa. Kan vi resa ut i rymden så kan vi även rädda vår planet och det håller jag med om.
Men uppskjutningen av Discovery var hur som helst en mäktig upplevelse. Att invänta starten var som att invänta det nya året på nyårsafton. Nedräkningen till take off syntes på TV rutan och sekunderna tickade bakåt mot starten. Discovery lyste vackert i den mörka bakgrunden där hon stod upprätt och inväntade start. Sen var klockan slagen och rymdfärjan lyfte med en eldkvast efter sig. Discovery drunknar i det starka orangea skenet och man ser snart bara en stor eldboll som avlägsnar sig från jordens yta. Uppskjutningen kunde ses från stora delar av Florida. En minut efter start fälls de två hjälpraketerna och de far iväg i varsin glödande båge mot natthimlen och nu flyger rymdfärjan på egen hand.
Aftonbladets Per Bjurman som var på plats sa följande om uppskjutningen:
– Det var så vackert. När klockan gick ner till noll blev det först ljust som på dagen. Några sekunder senare nådde ljudet hit och det dånade så att marken skakade och det kändes i bröstet. Det var otroligt. Det stockade sig i halsen. Efter någon minut såg rymdfärjan ut som en stjärna på himlen
Nu kommer Discovery att vara uppe till den 18 december då Discovery planeras landa ner på jorden igen.
Den andra händelsen var beskedet av att Chiles ex-diktator Augusto Pinochet har avlidit av en hjärtattack. Pinochet kom till makten genom en blodig militärrkup den 11 september 1973, då den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende Gossen störtades. Allende dödades vid ett samordnat angrepp av mark- och luftstridskrafter mot presidentpalatset La Moneda Pinochet kombinerade politisk diktatur med en marknadsekonomisk politik som utformades bland annat med hjälp av chilenska ekonomer utbildade vid universitetet i Chicago, de s.k. Chicago Boys.
I en folkomröstning 1988 förkastade chilenarna fortsatt styre av Pinochet, och demokratiska val med flera kandidater anordnades senare. Den 11 mars 1990 avslutades 17 år av militärdiktatur, då Pinochet efterträddes som president av den demokratiskt valde Patricio Aylwin
Den oberoende, statliga chilenskaValech-rapporten från 2004 kom fram till att ca 30 000 personer drabbats av förföljelsen, genom mord, tortyr eller politiska fängslanden. En mängd vänstersympatisörer, fackligt aktiva och regimkritiker, men även andra som råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, fängslades, torterades och försvann spårlöst. Massgravar har på senare år upptäckts i landet, vars offer kan spåras till diktaturåren. Högt uppsatta militärer, som medverkade i hanteringen, vittnade 2003 om att många offer flögs ut över Stilla Havet och kastades i havet för att undanröja alla spår av mord.
Han stod åtalad för människorätts brott och korruption men varje gång en rättegång skulle börja så inställdes den pga att Pinochet hänvisat till sin dåliga hälsa. Sen piggnade han till efter beslutet att inställa rättegången.
Nu när ex-diktatorn är död så är en mörk del av Chiles historia borta. Men minnena lever kvar och det är viktigt att rättsprocessen fortsätter för att de som mördats och torterats samt deras anhöriga får sin rättvisa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar