onsdag, december 20, 2006

Dra inte ner på arbetsmiljöarbetet!

Idag väntas riksdagen fatta en rad beslut på arbetsmiljöområdet. Arbetslivsinstitutet läggs ner, arbetsmiljöverket dras ner med 30% och bevakningen av riskfyllda arbeten försämras. - Det här är ideologiskt styrda beslut som ger arbetsgivarsidan problemformuleringsrätten, menar Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (v).

Efter ett initiativ från skyddsombud i Norrbotten kan LO idag överlämna ett fackligt upprop med 200 000 namnunderskrifter mot försämringar på arbetsmiljöområdet. Torbjörn Björlund delar oron:- De dramatiska nedskärningarna är ett stort hot mot det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger han. De senaste åren har vi sett en minskning av både arbetssjukdomar och arbetsolyckor, men nu riskerar den trenden att vända.


I morgon torsdag debatterar Torbjörn Björlund med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om regeringens planer och målsättningar för det fortsatta arbetsmiljöarbetet.- Jag vill ha svar på vilka mål regeringen har när det gäller ohälsa bland kvinnor och ungdomar i arbetslivet, säger han. Det är grupper som redan idag är särskilt utsatta. Jag vill också veta hur regeringen har tänkt agera om vi ser en ökning av de arbetsrelaterade besvären, avslutar Torbjörn Björlund.

Inga kommentarer: