lördag, december 23, 2006

Landning


















































I går kl. 23.32 landade Rymdfärjan Discovery på Kennedy Space Center i Florida efter att fullbordat 203 varv runt jorden. Man hörde två dånande brak i himlavalvet ovanför Kennedy Space Center. Då hade Discovery precis dundrat igenom ljudvallen.Några minuter senare syntes en liten prick i luften norr om den långa landningsbanan – en prick som snabbt blev större och större och större.Exakt 23.32.12, svensk tid, satte rymdfärjan hjulen i banan, fällde ut sin fallskärm och stannade exakt där den skulle, alldeles intill press- och familjeläktarna. Med tanke på att den alldeles nyss färdades runt jorden i en hastighet av 28000 kilometer i timmen var synen närmast overklig. Det var spännande att följa landningen på TV där landningen skedde exakt på hundradelen på utsatt tid. När Discoverys landningshjul nådde marken så stannade nedräknings klockan på 00000. Det var imponerande att de höll tiden så exakt. Det var en verklig precisionslandning från NASA och rymdfärjans pilots sida. Nu är de tillbaka på jorden efter expeditionens som varade i tolv dagar 20 timmar 45 minuter och 36 sekunder.

In i det sista var de osäkert var Discovery skulle landa. Den ordinarie landningsplatsen i Florida hade dåliga väderförhållanden och de två andra alternativa landningsplatserna stod redo att ta emot färjan. Man flyttade fram landningen som var planerad till 21.56 för att vänta på lite bättre väder, så att Discovery skulle ta ytterligare ett varv runt Jorden. Ett varv runt Jorden tar 90 minuter.Men sent på lördagskvällen kl 22.30 gav meterologerna klartecken för landning i Florida och därmed kunde landningen genomföras helt perfekt.

Nu är alltså vår förste svensk i rymden Christer Fuglesang tillbaka på jorden efter sitt rymdäventyr. Undrar vad han tänker nu efter denna resa. Ska bli spännande att höra mera av honom så småningom hur han upplevde rymdexpeditionen.

Inga kommentarer: