- Mitt besök här kommer inte att ändra på Samhalls nedläggningsbeslut av fabriken i Emmaboda, men en förhoppning är att kunna föra med till Samhalls ledning att man måste lyssna mer på de som det berör när man fattar sådana här beslut.
- Nu upplever personalen här att ingen har lyssnat på den kritik och oro som de har framfört, och där de påtalat de problem som resorna till Nybro kan innebära i form av längre arbetsdagar, dyrare omkostnader, samt risken för högre sjukfrånvaro för att man lättare väljer att stanna hemma istället för att försöka ta sig till jobbet och försöka arbeta när man är lite krasslig, förklarar han.
Idén genial
Lars Ohly betonade att själva idén med Samhalls verksamhet är en genial idé, men att den har förfuskats efter hand när mer vinstintresse och lönsamhetskrav kommit in i bilden. - Grunden för de här förändringarna som görs är ju ekonomiska besparingar,poängterar Ohly. Tillsammans med partikollegan Torbjörn Björlund, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott gästade han Samhalls fabrik i Emmaboda under tisdagen där han först fick träffa Samhalls distriktschef i Kalmar, Sven-Åke Wallin samt representanter för den lokala klubbstyrelsen på IF Metall Samhall. Och det blev en närmare timslång diskussion där Sven-Åke Wallin gav företagets syn på förändringarna.
Gav förklaring
- Jag har gett en förklaring till varför de här förändringarna görs och där jag påpekat att de som kommer ut på till exempel bemanningsjobb har lättare att nå målen som finns i Samhalls verksamhet, förklarar han. När det gäller arbetet med att hitta bemanningsjobb i Emmaboda pågår det en del diskussioner, bland annat med Emmaboda kommun, men i dagsläget är ingenting klart. - De flesta kommer att få börja arbeta i Nybro när vi stänger här den 31 januari och sedan får vi jobba vidare därifrån med att hitta bemanningsjobb till dem, förklarar han. Klubbordföranden på Samhall Mikael Nilsson, och tillika Lars Ohlys partikollega, Mikael Nilsson var nöjd över besöket: - Ja, Lars Ohly var den ende som nappade på att komma hit av de av de rikspolitiker skrev brev till. - Men varken från Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Sven-Otto Littorin har vi hört någonting, konstaterar han lite besviket. - Och jag tror att Lars Ohly efter besöket här förstår oss i vår upprördhet över hur det här har hanterats, menade han. - Det känns ju för övrigt rätt konstigt att vi anställda kämpar mot vårt eget företag, för att vi tycker att det är så bra att vi vill rädda det kvar, säger han och skakar lite på huvudet Håkan Bäcker, som arbetat på Samhall i sju år fick en pratstund med Lars Ohly i samband med dennes rundvandring och hade en hel del synpunkter att delge kring Samhall.
Oro för vännerna
- Det känns framför inte alls bra att inte veta vad som ska komma att hända med ens arbetskamrater i framtiden. Flera kommer sannolikt att bli utestängda från arbetsmarknaden nu, påpekar Håkan som även är frågande till resorna till Nybro. - Det hänger på ett par minuter om vi ska hinna med tåget hem. Annars blir vi stående kvar i ytterligare ett par timmar i Nybro. Vi jobbar till fyra på Samhall, sen ska en Flexbuss ta oss de 2,5 kilometerna därifrån till stationen och åtta minuter över fyra går tåget hem, säger han. Efter besöket på Samhall avslutade sedan Lars Ohly och hans följe dagen med ett öppet möte i Lindås Folkets Hus på kvällen som facket på Samhall och Vänsterpartiet gemensamt arrangerade, och, dit alla anställda på Samhall var inbjudna för att diskutera frågor kring Samhall, men där även arbetsmarknadspolitik i allmänhet stod på dagordningen.
Anders Karlsson, Östra Småland, 061213
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar