lördag, december 16, 2006

Satsa mer på tandvård och psykiatri

På fredagen debatterade riksdagen regeringens budget för vård och omsorg. Vänsterpartiet kritiserade regeringen som inte satsar tillräckligt.- Vi vill satsa 500 miljoner kronor mer än regeringen på psykiatrin nästa år och 500 miljoner mer på tandvården, sa Elina Linna, riksdagsledamot (v).

Vänsterpartiet menar att regeringens satsning på psykiatrin är otillräckligt - 500 miljoner kronor åren 2007 och 2008 samt 250 miljoner kronor för 2009 , om vänsterpartiets vilja hade fått råda skulle det riktade stödet ha ökats med 500 miljoner för 2007 och 2008 samt 750 miljoner för 2009.
- Självklart är det svårt att beräkna kostnader för förbättringar inom psykiatrin men jag hoppas att socialministern tar sig en rejäl funderare över mina nyss presenterade siffror. Räcker regeringens budget för de satsningar som behövs inom den psykiatriska vården? frågade Elina Linna.


Elina Linna presenterade även partiets förslag när det gäller tandvården:
- Vi föreslår subventionerade tandhälsobesök var artonde månad, patienten ska betala högst 200 kronor för de vanliga undersökningarna inom tandvården. Vi anser att det behövs ytterligare mer beredelsetid och därför vill vi starta med stödet under andra hälften av nästa år. Till detta ändamål avsätter vi 500 miljoner mer än regeringen. Sedan vill vi införa ett högkostnadsskydd i flera steg, för detta ändamål bedömer vi att ytterligare 7 miljarder kronor behöver tillföras 2008 och 2009, sa Elina Linna.

Eva Olofsson kritiserade alliansens privatiseringsplaner inom äldreomsorgen:
- Den av alliansen omtalade satsningen på äldreomsorgen startades redan förra mandatperioden av v, s och mp. Det är bra att den borgerliga alliansen fortsätter dessa satsningar när det gäller resurser till äldreomsorgen och investeringsstöd till fler äldreboenden, sa Eva Olofsson, riksdagsledamot (v).
- Men för att äldreomsorgen skall vara en attraktiv arbetsplats är högerallliansens enda förslag privatiseringar under beteckningen "Fritt val". Det kommer bara att ge fler deltider och osäkra anställningar. Istället behövs lagstiftning om rätt till heltid, begränsning av möjligheter till tillfälliga anställningar och en medveten satsning att komma tillrätta med lönediskriminering, sa Eva Olofsson.
- Vänstern vill ge äldre kvinnor och män verkligt möjlighet att påverka vad de får hjälp med, när de får hjälp och av vilken person. Då krävs andra lösningar än rätten att välja vilket vårdbolag som skall utföra insatserna, sa Eva Olofsson.

Inga kommentarer: