lördag, augusti 06, 2016

OS i Rio de Janeiro är nu invigd

OS i Rio de Janeiro är nu invigd. I natt ägde den pampiga invigningsceremonin rum och här är fem höjdpunkter

1. Pelé tvingades avstå från att tända OS-elden på grund av hälsoskäl. Timmarna innan OS-invigningen drog igång kom uppgifter om att den forne tennisstjärnan Gustavo Kuerten skulle tilldelas det ärofyllda uppdraget. Kuerten joggade in på arenan med OS-facklan, men överräckte facklan till den före detta basketspelaren Hortencia Marcai - som i sin tur gav facklan till den tidigare distanslöparen Vanderlei de Lima. De Lima, som gick miste om OS-guldet 2004 sedan en åskådare tagit sig in och hindrat honom, fick det fina uppdraget att tända elden.

2.204 nationer kommer att delta under de olympiska spelen i Brasilien, utöver dessa kommer även två trupper tävla under speciella flaggor. Ett av lagen är ”Flyktingidrottare”, som representerar alla de människor som tvingas leva på flykt. Det är första gången någonsin en sådan trupp deltar i ett OS, gruppen kommer att bestå av tio personer.

3. OS-invigningen bjöd på färgsprakande show, dans och musik i sann brasiliansk anda. Arrangörerna uppmärksammade också den globala uppvärmningen, genom att visa vilka effekter förändringarna kan ha på världen - ett segment som hyllades på social medier. Under invigningen tilldelades också varje atlet ett frö som senare ska planteras för att bilda en skog i den olympiska parken.

4, Några minuter in i den färgsprakande showen bjöds åskådarna på en optisk illusion i parkour-anda som väckte stor uppmärksamhet. Det såg verkligen ut som de hoppar på byggnaderna som växer fram.

5. Med sitt deltagande i Brasilien gör Therese Alshammar sitt sjätte OS. I torsdags tilldelades den svenska simmerskan det hedrande uppdraget att bära den svenska OS-invigningen. Vid 03.30 svensk tid kunde publiken se Sverige göra entré på arenan, med 38-åringen från Solna längst fram i ledet.

Inga kommentarer: