söndag, augusti 07, 2016

Svensk seger i handbollen men förlust i fotbollen

Sveriges största guldhopp i OS Sarah Sjöström tog sig till final på 100 meter fjäril efter fina tider på både försöken och i semifinalen som gav olympiskt rekord på tiden 55.84.

Svenskorna gick till final med sjätte bästa tid, 3.36,42 på lagkappen, 4x100 meter fritt. I finalen förbättrade Sverige tiden till 3.35,90. Vann gjorde Australien på den nya världsrekordtiden 3.30,65. Michelle Coleman gick ut på den första sträckan och gjorde det helt okej. Sarah Sjöström simmade sedan upp Sverige till en tredjeplats på den andra sträckan. Men närmare en medalj än så skulle Sverige inte komma i lagkappen. På den tredje sträckan tappade nämligen Ida Marko-Varga. Sist ut var Louise Hansson som till slut nådde en femteplats.

OS har redan fått ett världsrekord i bågskytte, idag var det dags för nästa idrottare att göra tidernas bästa prestation. Den brittiska simmaren Adam Peaty slog till med 57.55 i kvalet till 100m bröstsim, en tid som verkligen sätter ribban under OS då det innebar nytt världsrekord. Sen simmade Katinka Hosszú från Ungern ett nytt världsrekord med tiden 4:26.36 på 400 meter medley och slog därmed det gamla rekordet 4.28.43.

Det var upplagt för gruppfinal och stormöte mellan Sverige och hemmanationen Brasilien i OS-fotbollen. Men Martas Brasilien var flera nummer större och körde över Sverige med 5-1. Lotta Schelin tröstmålade för Sverige i slutminuten. Trots förlusten har Sverige fortfarande chans till avancemang tack vare segern i premiären mot Sydafrika med 1-0. I sista gruppspelsmatchen mot Kina räcker seger. Det kan även räcka med kryss eftersom de bästa grupptreorna också går vidare.

Kinas fotbollsdamer förlorade öppningsmatchen mot Brasilien med 3-0. Natten mot söndag kom revanschen när Sydafrika besegrades med 2-0. Stor matchhjälte blev Ruyin Tan efter ett spektakulärt 2-0-mål.När tre minuter återstod av matchen utökade Ruyin Tan ledningen till 2-0 med ett makalöst distansskott.

Australien höll på att skrälla mot Tyskland, när de tog ledningen med 2-0, strax före paus. Men när domaren var på väg att blåsa av den första halvlek lyckades Sara Dabritz reducera med en riktig fullträff.Australien fortsatte hålla undan, men när matchen närmade sig sitt slut dök högerbacken, Saskia Bartusiak upp på en frispark och fixade en poäng till Tyskland.

USA fortsätter stå pall för favoritskapet och vann idag sin 13:e raka OS-match, i Hope Solos 200:e landskamp, med vilket hon är historisk. Hope Solo gör avtryck lite här och var. Är det inte i form av hennes frispråkiga uttalanden i media, så är det med kontroversiella bilder på sociala medier. Men störst avtryck gör hon ändå på fotbollsplanen.I och med dagens match har Hope Solo gjort 200 A-landskamper för USA. Hon är världens första målvakt att nå den milstolpen och det var också tack vare Solo den regerande olympiska mästaren kunde ta sin 13:e raka seger i OS-sammanhang, och andra raka i sommarens olympiska spel. Det var en tämligen blek insats USA stod för under speles inledande 2-0-seger mot Nya Zeeland. Det var en sömning första halvlek i dagens seger mot Frankrike, men genom lagets stjärna och lagkapten kom 1-0. Ett fint skott av Heath som via stolpen hittade fram till Carli Lloyd. Hennes andra mål på två matcher.

I handbollen tog Sveriges damer en planenlig seger mot Argentina och vann med 31-21. För första gången har de svenska tjejerna vunnit en OS-premiär. I det stora hela har Sverige bara vunnit två matcher någonsin i OS. I nattens premiär fick Sverige det mesta att stämma och efter drygt tio minuter ledde de blågula med 7-1 mot Argentina. Matchen var i stort sätt redan avgjord här, trots att Argentina käkade sig närmare och lyckades putsa till siffrorna innan paus till 13-9. Men allt eftersom andra halvlek gick blev måldifferensen större. I segermatchen mot Argentina var det Nathalie Hagman som satte sin stämpel på tillställningen. Med sex mål var hon matchens bästa målskytt. Strax bakom henne skuggade Louise Sand som gjorde fem mål, från sin kantposition.

Norge är en av favoriterna i damernas handboll, framförallt då man är regerande mästare. Idag inledde man också spelen och för motståndet stod hemmanationen Brasilien. Den första halvleken bjöd på en märklig sekvens i samband med att den brasilianska målvakten skadade sig och i samband med en straff för Brasilien tog hon sig ut till bänken för att få vård - något som tog längre tid än vad hon hade räknat med.När Norge erövrade bollen hann hon nämligen inte tillbaka in i målet och Norge kunde enkelt lägga in bollen i öppet mål. Glädjen blev dock kortvarig för Norge som inte fick ordning på försvarsspelet. Istället kunde Brasilien vinna relativt komfortabelt och inleda med en positiv skräll. För de regerande mästarna Norge handlar det nu om att ladda om inför fortsättningen av spelen.

Tomas Ryde hade hoppats på en bättre start i OS-turneringen för sitt Rumänien. Dock skulle den svenska tränaren få se sitt lag åka på ett oväntat bakslag mot Angola som tog hem mötet 23-19. Angola gick på kraft, bombade sönder den rumänska försvarsmuren och höll bra koll på de rumänska stjärnorna i försvarsspelet. Rumäniens stora stjärna Christiana Neagu skulle förvisso svara för åtta mål, men kunde trots inte hjälpa sitt och Tomas Rydes lag till poäng, då Angola skulle hålla i från och till slut vinna matchen.

USA är kanske hela OS stora favorit i herrarnas basket. Stjärnorna visade varför när de körde över Kina med hela 119-62 i premiären natten mot söndagen. Kevin Durant är den bäst betalde av samtliga idrottare i OS. Den amerikanske basketspelaren tjänar hisnande 481 miljoner kronor per år och på topp tio listan finns hans lagkamrater Carmelo Anthony, Kyrie Irving och Paul George även med. Stjärnorna visade varför de är de bäst betalda när de hade stor show i "Dream Teams" kross av Kina när USA vann med 119-62. Durant var också allra bäst när han smällde i 25 poäng trots att han vilade delar av matchen.

Danmark har tagit sin första medalj i Rio-OS. Jakob Fuglsang cyklade in en silvermedalj i herrarnas 26 mil långa linjelopp efter en tuff spurtkamp mot belgiske Greg Van Avermaet. Segertiden stannade på 6:10:05.