lördag, augusti 20, 2016

Sverige vann silver i damfotbollen och i banhopningen

Efter en stark öppning av Sverige kunde det stått 1-0 i paus av OS-finalen. Istället för svensk ledning i paus kom ett tyskt mål i början på andra halvlek. Efter bara tre minuter dök bollen upp vid fötterna på Dzsenifer Marozsan som pricksköt 1-0 för Tyskland. Sverige kämpade för att ta död på det tyska spöket som förföljt landslaget sedan 1995. Förlust i EM-finalen 2001, VM-finalen 2003 och nu OS-final. De tio senaste mästerskapsmatcherna som lagen ställts mot varandra har tyskorna vunnit. Mardrömmen fortsatte när 2-0 kom i matchminut 62. Tyskland fick en farlig frispark utanför straffområdet. Marozsan slog bollen i stolpen och när den studsade ut framför mål lyckades Sembrant inte få iväg bollen, utan skickade den i eget mål. Trots Blackstenius reduceringsmål i matchens 67:e minut och ett jätteläge i matchens absoluta slutskede lyckades Sverige aldrig få till en kvittering. Det tyska spöket lever vidare för Sverige, som trots finalförlusten blir historiska. Aldrig tidigare har Sverige vunnit en OS-medalj i fotboll på damsidan. Sverige blir alltså historiska med silvret i Rio.

Äntligen blev det medalj för Sverige i ridsporten! Peder Fredricson och hästen All In hoppade felfritt i finalen och kammade till slut hem silvret. Peder Fredricson inledde finalen perfekt och red felfritt i de två första omgångarna. Därefter blev det jump off och Fredricson hade chans på guldet. Återigen blev det felfritt men det räckte inte till en guldmedalj då ekipaget var en halv sekund efter britten Nick Skelton. Tiden och den felfria hoppningen räckte dock till en silvermedalj och Sveriges nionde medalj i detta OS. Fredricson har visat fin form under hela OS och när det väl summerades så är han och hästen All In det enda ekipage som gick igenom hela OS utan en enda rivning vilket är mycket imponerande.

Guld på 100 meter. Guld på 200 meter och nu även guld på 4x100 meter. Usain Bolts dominans vet inga gränser. Det har jamaicanen återigen bevisat under de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Den numera 29-årige Bolt sprang sitt sista finalopp under ett OS med landsmännen Yohan Blake, Asafa Powell och Nickel Ashmeade. Bolt avslutade sprinten i stor stil på totaltiden 37.27, före Japan och Kanada. I och med OS-guldet tangerade Bolt rekordhållarnas Carl Lewis och Paavo Nurmis guldfacit på nio OS-guld. USA sprang över mållinjen som trea men fick kort därpå nyheten att laget diskvalificerats på grund av en felaktig första växling. Trinidad och Tobago diskvalificerades också i finalen.

4x100 meter

USA:s stafettdamer över 4x100 meter fick springa om finalkvalet sedan Allyson Felix hindrats av det brasilianska laget vid en växling. På tom bana satte amerikanskorna den snabbade kvaltiden och petade bort Kina från den finalplatsen. Väl i finalen gjorde amerikanskorna precis som kvalet och sprang snabbast.
Tori Bowe avslutade stafetten för USA och sprang i mål på 41.01. Jamaica slutade tvåa på tiden 41.36. Storbrittanien knep bronset på 41.77.

Spanien och Pau Gasol, 23 poäng, gjorde vad de kunde. Det räckte som väntat inte. USA:s herrlag är precis som damerna i OS-final i basket. Semifinalen var jämn men USA hade kontroll på skeendet matchen igenom och vann med 82-76 (45-39). Klay Thompson, NBA-mästare med Golden State 2015, var poängbäst i "drömlaget" med 22 poäng. DeAndre Jordan dominerade under korgarna och tog 16 returer. Kevin Durant, som gjorde 14 poäng, ser fram emot finalen. USA kommer att möta Serbien, som besegrade Australien i den andra semifinalen med 87-61. Serbien tog kommandot från början av matchen och hade en klar ledning, 34-15, i halvtid. Milos Teodosic gjorde 22 poäng och Stefan Markovic 14. Finalen mellan länderna blir en repris av förra veckans gruppspelsmatch då USA besegrade Serbien med 94-91. Australien och Spanien gör upp i bronsmatchen.

Danmark är klara för OS-final efter en jätterysare. Med sekunder kvar av matchen kvitterade Polen och tog semifinalen till förlängning. Genom en dramatisk semifinal mot Polen har Danmark tagit sig till OS-final för första gången i någonsin i herrarnas handboll. Och det var den danske storstjärnan, Mikkel Hansen som med sina tio mål skickade Danmark till final. Danmark ledde i stort sett hela den första halvleken. Polen slet för att hålla sig kvar och var uppe på likaresultat två gånger, för att sedan falla tillbaka i underläge. Som mest ledde Danmark med fyra bollar. Men efter fyra raka mål från Polen hade de ätit sig tillbaka in i matchen och lämnade planen i paus med bara ett mål ned. Lagen höll jämna steg i andra halvleken, som avlutades med ett monsterskott för från Polens Daszek som tog matchen till förlängning. Väl i förläningen var det Danmark som drog det längsta strået och avancerade till OS-final.

Frankrike är klara för final i herrarnas handbollsturnering. De regerande OS-mästarna slog Tyskland i en högdramatisk semifinal. Stor hjälte blev Daniel Narcisse som avgjorde i slutsekunden med ett skott ur minimal vinkel. Förlängningen var bara nio sekunder bort när Frankrike fick frikast på offensiv planhalva i semifinalen mot Tyskland. Chansen att avgöra under ordinarie matchtid såg ut att försvinna men Daniel Narcisse ville annat.
Vänsternian vräkte sig fram och lyckades avgöra matchen med ett lågt vinkelskott i bortre hörnet. Slutresultatet 29-28 betyder att Frankrike är i final där de regerande mästarna möter Danmark som är klara för sin första guldmatch i OS-sammanhang.

Brasilien skulle ta OS-medalj i fotboll. Inte bara på herrsidan utan också på damsidan. Och helst guld förstås. Men de svenska damerna satte stopp för Martas och de andra brasilianskornas drömmar om guld eller silver.Kanada stod i vägen för bronset när man vann över Brasilien med 2-1 (1-0). Marta, av många ansedd som världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, får lämna OS utan medalj. Kanada tog ledningen efter 25 minuter när Deanne Rose slängde sig fram och tryckte in bollen. Sju minuter in i andra ökade Christine Sinclair till 2-0 efter svagt brasilianskt försvarsspel. Brasiliens reducering kom med tolv minuter kvar efter ett långt inkast som skarvades vidare till Beatriz som tryckte in 1-2 med vänstern. Genom segern försvarade Kanada OS-bronset från London 2012.

Lydia Ko inledde den tredje speldagen på bästa sätt med tre birdies på de sju första hålen. Men det slutade inte där - på det åttonde hålet satte 19-åringen en hole in one.

Elin Johansson åkte ut direkt ur OS efter förlust i den första omgångens av damernas 67-kilosklassen i taekwondo. Efteråt så var hon otröstlig. Inför OS så var Elin Johansson ett stort medaljhopp för svensk del. Som rankad tvåa i världen var det många som drömde om en final - inte minst hon själv. Men ingenting blev som hon hoppats.Redan i den första matchen mot den blott 17-åriga uzbekiskan Nigora Tursunkulova så gick allt helt fel och svenskan föll tungt redan i den första matchen.

Underläge med en sekund kvar, då snurrsparkade ivorianen Cheick Sallah Junior Cisse hem guldet i herrarnas taekwondofinal i 80-kilosklassen. Det blev en galen avslutning på taekwondofinalen i herrarnas 80-kilosklass mellan britten Lutalo Muhammad och ivorianen Cheick Sallah Junior Cisse. Med femton sekunder kvar av matchen hade britten ledningen med två poäng. Ivorianen försökte då med en snurrspark som nästan fick honom att tappa balansen. Domaren stannade klockan med en sekund kvar av matchen och tilldelade britten en varning som gav en poäng till Cisse. Guldet till Storbritannien? Inte då. I matchens absolut sista sekund fick ivorianen in en träff som gav honom tre poäng och som därmed gav honom OS-guldet