måndag, augusti 15, 2016

Henrik Stenson tog silver i golfen och Usain Bolt tog guld på 100 meter

Efter ett osannolikt drama hela vägen in på det sista hålet blev det till slut silver för Henrik Stenson som därmed tog Sveriges sjätte OS-medalj i Rio. Stenson var en av favoriterna inför OS-golfen och med tre spelade rundor hade svensken gett sig själv en bra chans att plocka hem den ädlaste av medaljer. Både Stenson och Rose inledde på bästa möjliga sätt med en birdie på första hålet och därefter var det jämt mellan de båda. Dagens runda blev precis den matchspelsliknande runda som man på förhand trodde. Stenson såg dock ut att koppla grepp efter det trettonde hålet när Rose gjorde bogey samtidigt som Stenson gjorde par. Hålet därefter var det omvända roller. Rose räddade par med en fin putt, samtidigt som Stenson misslyckades med en kort chip och gjorde bogey. Inför de avslutande tre hålen var Rose ett slag före Stenson, samtidigt som amerikanen Matt Kucher jagade efter att ha tangerat banrekordet med en runda på 63 slag, 13 under par, vilket till slut gav hon bronsmedaljen. Det sextonde hålet blev dock en vändning för Stenson när han sänkte en birdie och därmed var ikapp Rose - igen. Allt skulle då avgöras på det sista hålet där bådas utslag med drivern var nästintill identiska. Justin Rose visade sig dock vara den med vassast känsla för dagen och brittens inspel blev till slut avgörande. Guld till Justin Rose och silver till Henrik Stenson som därmed plockar Sveriges sjätte medalj i detta OS.

Precis som väntat tog sig rivalerna Usain Bolt och Justin Gatlin till OS-finalen på 100 meter. Väl där vann Bolt sitt tredje raka OS-guld på distansen. Guldtiden: 9.81. Jublet inne på Olympiastadion visste inga gränser när Usain Bolts namn presenterades inför finalen. Jamaicanen gjorde heller ingen besviken. Bolt höll för favoritskapet och knep sitt sjunde OS-guld natten mot måndag. Bolts största rival, Justin Gatlin, var snabbast iväg från startblocken och var under majoriteten av loppet i ledning. Med cirka 20 meter kvar lade Usain Bolt i ytterligare en växel och sprintade sig förbi Gatlin för att vinna OS-guldet
Direkt efter loppet satte Bolt ord på känslorna efter det nya OS-guldet. Justin Gatlin tog OS-silvret framför kanadensaren Andre de Grasse. Trots tappet till Bolt strax innan mållinjen var Gatlin nöjd med silverprestationen.

Usain Bolt, 9.81
Justin Gatlin, 9.89
Andre de Grasse, 9.91
Yohan Blake, 9.93
Akani Simbine 9.94
Ben-Youssef Meité, 9.96
Jimmy Vicaut, 10.04
Trayvon Bromell, 10.06

För 17 år sedan satte Michael Johnson världsrekord på 400 meter med tiden 43.18. Nu är rekordet utraderat med råge. På finalen i Rio tog sydafrikanen Wayde van Niekerk hem OS-guldet på distansen på den världsrekordtiden 43.03. Han fick föras ut från arenan i rullstol i VM förra året efter ha tagit hem guldet på 400 meter. Han hade inte skadat sig utan var bara helt slut. Nu har sydafrikanen Wayde van Niekerk slagit till igen. van Niekerk startade från sin ytterbana i finalen där amerikanen LaShawn Merritt hade fått de flesta förhandstipsen. Men van Niekerk var solklart starkast och tog hem OS-guldet på den ofattbara tiden 43.03. Han slog därmed Michael Johnsons gamla världsrekord på 43.18 som sattes för 17 år sedan år 1999 med hela 15 hundradelar. Kirani James som tog guldet i Peking tog silvret och Merritt som vann guldet i OS för åtta år sedan tog bronset.

För fyra år sedan vann Andy Murray mot Roger Federer i OS-finalen på hemmaplan i London. Nu har britten gjort det igen. I finalen mot argentinaren Juan Martín del Potro vann han med 3-1 i set och tog därmed sitt andra raka OS-guld. Juan Martín del Potro har charmat hela tennisvärlden med sitt spel under veckan i Rio. I den första omgången slog argentinaren ut världsettan Novak Djokovic och efter det har han bara fortsatt att imponera. Argentinaren som tog bronset i London för fyra år sedan slog sedan ut Rafael Nadal i semifinalen. Men i finalen skulle det bli tuffare. Där väntade världstvåan Andy Murray som tidigare i somras vann Wimbledon på hemmaplan. I ett jämt första set vann britten med 7-5 och fick precis den start han ville ha. Men i andra kom Del Potro tillbaka och vann med 6-4 och därmed var det utjämnat. Finalen som avgjorde i en femsetare skulle sedan se ut att avgöras tämligen enkelt när Murray vann det tredje med 6-2. Men i fjärde skulle det bli jämt, riktigt jämt. De båda spelarna skulle bryta varandras serve hela tre gånger där Del Potro hade egen serve vid ställningen 5-4 till honom men Murray kom tillbaka. Och till slut vann britten med 7-5 och vann därmed med 7-5, 4-6, 6-2, 7-5. Britten verkade knappt kunna tro sina ögon när han vann och han gav Del Potro en stor kram efter segern och de båda spelarna bröt sedan ut i tårar.

Rafael Nadal förlorade bronsmatchen i OS mot åttonde-seedade Kei Nishikori. Matchen blev en långdragen tresetare som höll på i två timmar och 49 minuter. Således fick Nadal ingen revansch från OS i London. Nadal vann singelturneringen i OS 2008, men tvingades tacka nej till OS i London för fyra år sedan. En knäskada hindrade honom från spel då. Nu var han i Rio för att ta revansch. Spanjoren stoppades dock i semifinalen när argentinaren Juan Martín del Potro blev för svår. I bronsmatchen ställdes Nadal mot åttaseedade Kei Nishikori. Den 14-faldige Grand Slam-vinnaren fick problem tidigt i bronsmatchen. Det första setet blev en ensidig historia som japanen vann med hela 6-2. Andra set blev en rafflande batalj, som efter 76 minuter avgjordes via tiebreak. När matchen skulle avgöras var det japanen som var starkast och vann tredje och avgörande set med 6-3. Rafael Nadal får nöja sig med guld i herrarnas dubbelspel, som han vann tillsammans med Marc Lopez.

Meraf Bahta tog sig vidare till final på 1500 meter efter en fin avslutning. Inför sista varvet låg hon nästsist men jobbade sig upp till en femteplats på tiden 4.06,41 I försöket på 1500 meter tog sig Meraf Bahta vidare till semifinal genom att komma femma i sitt heat. På sista kvalificeringsplats sprang hon i mål på 4.06,82. I semifinalen låg 27-åringen illa till. I början av sista varvet var hon nästsist, men en stark avslutning bidrog till att hon jobbade sig upp i i klungan och kunde lägga beslag på femte och sista platsen till final. Hon putsade sin tid från försöker med 41 hundradelar, då hon sprang i mål på 4.06,41. En bra bit ifrån sitt personliga rekord på 4.01,34, vilket var en del av hennes taktik. Meraf Bahta blev svensk medborgare 2013 och under EM 2014 vann hon EM-guld på 5000 meter. På samma distans tog hon silver tidigare i somras och Nu är hon i final i Rio, fast på 1500 meter. Finalen av 1500 meter för damer springs tidigt på onsdagsmorgon. Närmare bestämt 03:30.

2012 slutade Anna Laurell Nash femma under OS i London och lade handskarna på hyllan. Under söndagen var hon tillbaka i OS - då tog det stopp direkt. Svenskan föll mot Savannah Marshall på poäng i åttondelsfinalen - felakigt, enligt Marshall. En höjning av åldersgränsen från 34 år till 40 år gjorde det möjligt för Anna Laurell Nash att ta sig till OS i Rio. Under söndagen gick hon sin första match i OS-boxningens åttondelsfinal. 36-åringen fick då se sig slagen mot engelskan Savannah Marshall på poäng. Efter matchen avslöjade Laurell Nash att motståndaren Marshall inte höll med i domarnas poängsättning.

Mitt under prisceremonin i simhoppets tre meter svikt fick He Zi inte bara ta emot silvermedaljen. Qin Kai, som är både pojkvänn och kollega friade, mitt framför en jublande publik. För fyra år sedan stod Qin Kai i final på tre meter svikt i det individuella programmet. Då blev det silver efter att Ryske Ilya Zakharov lyckats skrapa ihop 14 poäng mer än kinesen. Kais besvikelse var enorm och tårarna forsade utefter kinderna, medan flickvännen He Zi tröstade honom. Fyra år senare stod de återigen i simhoppets centrum, när de båda lyckats ta medalj på tre meter svikt. Men denna gång var det inte Qin Kai som var tårögd, och det var heller inte några tårar av besvikelse, utan av lycka. He Zi vann under söndagen silver i tre meter svikt. När hon tagit emot silvermedaljen och tagit klivet ned från prispallen väntade hennes pojkvännen med en överraskning. Simhopparen och tillika bronsmedaljören på tre meter svikt i synk stod redo att fria till sin flickvän. Qin Kai höll ett, vad vi får tro, fint frierital till vilket He Zi blev tårögd och nickade fram ett ja. Som den idrottare Kai är, knöt han näven, precis som efter en seger. Paret kramades till publikens stora jubel och lämnade tillsammans podiet, då He Zi möttes upp av berörda och gratulerande kollegor vid bassängkanten. 25-åriga He Zi vann ett guld och ett silver under OS för fyra år sedan. I år slutade He Zi återigen tvåa i tre meter svikt på 387.90 poäng och försvarade sitt silver från London. Drygt femton poäng före bronsmedaljörskan Tania Cagnotto och cirka 18 poäng efter vinnaren och landsmaninnan Shi Tingmao.

Alla Sydkoreas tre bordtennisspelare var högre rankade än Sveriges bästa inför kvartsfinalen i lagtävlingen. Trots det gjorde de svenska herrarna en stark match men förlorade med 1-3. Kristian Karlsson är bäst rankad av svenskarna, 27:a, och var tvungen att slå Jeoung Young-sik för att hålla Sveriges semiförhoppningar vid liv. Det efter att Pär Gerell och Mattias Karlsson förlorat dubbelmatchen mot Jeoung och Lee Sang-su klart med 0-3. Karlsson gjorde en riktigt bra match mot världstolvan Jeoung och tog andra set 11-8. Men det blev också hans enda setvinst, sydkoreanen vann med 3-1 i set och därmed var Sverige utslaget. I den första matchen ställdes Kristian Karlsson mot defensivspelaren Joo Sae-hyuk och förlorade med 1-3. Det krävdes tre matchbollar för att Mattias Karlsson skulle kvittera till 1-1 i kvartsfinalen. Karlsson mötte Lee Sang-su som kvitterade till 2-2 i set innan Karlsson kunde vinna det femte setet med 12-10.

Från riktigt bra till sämre och dåligt. De svenska ryttarna spred resultatmässiga skurar under den heta solen när OS-hoppningarna inleddes. Det roliga först: Peder Fredricson och All In och Henrik von Eckermann på Yajamila bjöd på nollrundor och fick den perfekta starten i den individuella tävlingen. För Rolf-Göran Bengtsson väntade motsatsen. 16 fel på Unita var rena rama mardrömmen. En av ridsportens mest rutinerade ryttare hade svårt att förstå vad som verkligen hänt när han ridit klart som den näst siste i det 75 ekipage stora startfältet i Deodoro. Han har gjort sitt individuellt men får hoppa för laget. Sexton fel är ungefär lika med när ett tippat topplag släpper in fyra mål hemma i en fotbollsmatch. Då förstår ni hur illa det var och hur besviken "RGB" var. Malin Baryard Johnsson drog på sig åtta fel, men hon tog det med ro. Henrik von Eckermann klassade i förhandssnacket sig själv som den svagaste länken i laget på grund av den korta tid han och Yajamila hunnit tävla. Där hade han fel.

Den 19-åriga Simone Biles fortsätter dominera inom gymnastiken på OS. Idag tog amerikanskan sitt tredje guld då hon vann finalen i hopp. Med poänget (15,966) kom hon före ryskan Maria Paseka (15,253) samt schweiziskan Guilia Steingruber (15,216). I och med guldet så blev Biles den första amerikanska gymnasten som har tagit tre guldmedaljer under ett och samma OS. Totalt så kan 19-åringen ta totalt fem guldmedaljer under OS då hon kommer att delta i bommen under måndagen och sedan i friståendet på tisdag.

Till skillnad från 2012 lyckades han vinna en match den här gången (2-0 i set mot mexikanen Lino Muñoz) men mot indiske världselvan Srikanth Kidambi var han inte nära. En seger hade betytt åttondelsfinal. Indiern spelade aggressivt och skärpt samtidigt som Hurskainen gjorde många enkla misstag. Första set var rena utklassningen: 21-6. Andra set var en helt annan historia. Svensken höll jämna steg fram till 12-12, innan Kidambi ryckte åt sig en ledning som han aldrig släppte.

Den kenyanska löpare Jemima Sumgong hade mest energi kvar i slutet. Med några kilometer kvar så ryckte hon ifrån och vann maratonloppet nere i Rio. Hon vann Londons marathon i april - idag blev Jemima Sumgong från Kenya även olympisk mästare efter att ha sprungit hem damernas lopp nere i Rio de Janeiro.
I loppets slutskede sprang hon ifrån sina konkurrenter och avslutade loppet på 2, 24,04. Nio sekunder före tvåan Eunice Kirwa samt 26 sekunder före trean Mare Dibaba.

Jobbet var redan gjort. Sverige var klart för kvartsfinal redan före mötet med Frankrike, precis som Frankrike, och den avslutande gruppspelsmatchen blev därefter. Sverige föll med 25-27 och väntar nu på motståndare i kvartsfinalen. Vid seger mot Frankrike skulle Sverige ta sig upp på andra plats och ställas mot trean i grupp A. Det blev förlust och nu riskerar Sverige att bli fyra även om det kräver att redan klara gruppettan Ryssland förlorar mot Nederländerna senare i kväll. Då väntar troligtvis hemmanationen Brasilien, som toppar grupp A inför avgörandet, i nästa match. Det syntes att det var en match mellan två lag som redan klarat av det primära målet i gruppspelet. Tempot, intensiteten och frenesin lyste med sin frånvaro även om det handbollsmässigt blixtrade till ibland i svenska kontringar och stegisättningar och genombrott från Frankrikes Gnonsiane Niombla och Alexandra Lacrabère. Förbundskaptenen Henrik Signell valde att låta vissa av de spelare som dragit ett tungt lass hittills under OS få lite färre minuter i den här matchen. Till exempel spelade Jamina Roberts i stället för Linnea Torstenson, vilket gav bra utdelning inledningsvis. Roberts var 100-procentig i avsluten, satte sex mål i den första halvleken och bidrog starkt till att Sverige kunde hålla jämna steg med Frankrike i matchinledningen. Jamina Roberts fortsatte att vara Sveriges anfallsmässigt vassaste vapen även under matchens andra halva och satte totalt åtta mål. Nathalie Hagman växlade som vanligt mellan att spela högernio och ute på högerkanten, och hade sämre utdelning på avsluten än tidigare under turneringen. Sverige låg ett tag under med fem mål, men snyggade till siffrorna under slutet av matchen.
Sveriges placering avgörs under kvällen då också kvartsfinalmotståndaren blir klar. I den andra gruppen fajtas Spanien, Angola, Norge och Rumänien om placeringarna bakom Brasil.


Övriga damhandbollsmatcher


Montenegro - Brasilien 23-29
Norge - Rumänien 28-27
Spanien - Angola 26-22
Nederländerna - Ryssland 34-38
Argentina - Sydkorea 22-28





Inga kommentarer: