tisdag, augusti 16, 2016

Stavhoppsdrama och världsrekord i damernas slägga

Hemmahjälten Thiago Braz Da Silva stod för en makalös upphämtning i herrarnas stavhoppsfinal. När de flesta trodde det var klart drog brassen till med ett monsterhopp på 6,03, vilket är nytt olympiskt rekord.Åskådarna på Olympiastadion i Rio fick skåda en säregen stavhoppsfinal. Efter att tävlingarna fått skjutas upp på grund av oväder fick tre utav deltagarna hoppa om sina första hopp. Guldmedaljören rev första försöket på 5,75, klarade direkt på 5,85 och misslyckades återigen på första försöket på 5,93 men klarade andra. När brassen stod över höjden 5,98 kändes ett OS-guld långt borta. Den felfria, regerande olympiska mästaren vid namn Renaud Lavillenie klarade 5,98 och det såg avgjort ut. Den 22-årige brassen har inga tidigare mästerskapstitlar på seniornivå. Nu stod det klart att han som sämst kunde vinna silver. Ribban lades upp på 6.03. En höjd som Da Silva aldrig tidigare varit i närheten av, men som han nu var tvungen att klara för att ha en chans på guldet. Da Silva rev första försöket, men klarade i andra, till publikens enorma jubel. Således blev han den förste någonsin att hoppa över sex meter i OS och 17:e hopparen någonsin att nå över sex meter. Fransmannen Lavillenie var inte i närheten av 6,03 i sina två första försök. Han valde att lägga upp ribban på 6,08, vilket han inte var i närheten av. Thiago Braz da Silva satte nytt olympiskt rekord med fem centimeter och krossade sitt eget personliga rekord med hela elva centimeter och vann sitt första mästerskapsguld på seniornivå. Dessutom vann han Brasiliens andra guld i Rio.

Anita Wlodarczyk från Polen har slagit sitt eget världsrekord - och hon gjorde det när det behövdes som mest. I den tredje omgången av OS-finalen på Olympiasatadion kastade hon otroliga 82,29.

Allyson Felix jagade OS-guld på 400 meter och kom ifatt ledaren Shaunae Miller några meter från mållinjen. Millers svar: Hon kastade sig över mållinjen och säkrade guldet. Allyson Felix hade chansen att bli historisk i 400-metersfinalen. Ett OS-guld och Felix hade blivit den första kvinnliga sprintern att vinna fem OS-guld. Den 30-åriga amerikanskan såg till att bjuda publiken på stor dramatik när hon sprang ifatt ledaren Shaunae Miller strax innan mållinjen. Miller kontrade dock på ett, minst sagt, okonventionellt sätt - hon kastade sig över mållinjen och vann på tiden 49.44. Huruvida Miller inspirerades av den brasilianske häcklöparen João Oliveira eller inte är oklart. Men timmen tidigare hade Oliveira framgångsrikt kastat sig över mållinjen för att knipa en semifinalplats i 110 meter häck.

David Rudisha är återigen världens snabbaste man på 800 meter. Kenyanen försvarade sitt guld från OS för fyra år sedan och vann på tiden 1.42,16. David Rudisha är en av friidrottsvärldens stora affischnamn och var den stora favoriten på 800 meter. Men det var landsmannen Alfred Kipketer som satte högsta fart från start och ledde loppet efter halva distansen. När 400 meter återstod kroknade Kipketer alltmer och Rudisha kunde gå upp i täten med cirka 250 meter kvar. Väl där släppte han den aldrig, utan kenyanen försvarade sitt OS-guld på distansen från London för fyra år sedan på tiden 1.42,16. Tvåa blev Taoufik Makhloufi från Algeriet och trea blev amerikanen Clayton Murphy.

Sverige är sedan två dagar tillbaka utslagna ur herrarnas handboll. Men för att rädda sin heder såg de under gruppspelets sista match till att krossa hemmanationen med 30-19. Sverige lyckades inte återupprepa bedriften från OS i London. Där tog sig herrarnas handbollslandslag hela vägen till final, som de förlorade med uddamålet mot Frankrike. I Rio har motgångarna varit fler än framgångarna och redan efter nästsista gruppspelsmatchen mot Polen stod det klart att Sverige är utslagna ur turneringen. De hade behövt vinna både den matchen och den avslutande matchen mot Brasilien för att ha chans att ta sig vidare från gruppspelet. Redan inför Rio stod det klart att förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson kommer lämna sina poster efter OS. Lindgren har dock sagt att han kan komma att stanna som förbundskapten en kort period, då nya förbundskaptener ännu inte är helt klara. Efter matchen mot Polen deklarerade även Kim Andersson att han återigen kommer sluta i landslaget. Andersson har dragits med skador genom karriären som blir för påfrestande för att både spela i klubblag och landslag. Trots att det stod klart att Sverige flyger hem redan efter gruppspelet såg de till att avsluta på ett snyggt sätt. Sverige slutade sista i gruppen på två poäng. En poäng bakom Egypten och två poäng bakom Polen, som tog den sista platsen till kvartsfinal.

Simone Biles får vänta på sitt fjärde OS-guld. Efter ett misstag på bommen fick amerikanskan nöja sig med en bronspeng. Hon tippades ta fem guld i Rio. Nu lutar det istället åt fyra. Gymnastikvärldens stora stjärna Simone Biles visade sig vara mänsklig och missade en landning på bommen i nattens grenfinal och blev ”bara” trea. Guldet gick istället till holländskan Sanne Wevers och silvret till 16-åriga amerikanskan Laurie Hernandez. Biles avslutar sina olympiska tävlingar i dag tisdag när det fristående programmet avgörs. Sedan tidigare har 19-åringen tagit guld i lagtävlingen, mångkampsfinalen och i hopp.

Linnea Stensils gör sitt allra första OS. Några debutnerver visade hon dock inte i semifinalen när hon paddlade sig vidare till final. 22-åringen kom tvåa i både försöksheat och semifinal och är därför klar för att kämpa om medaljerna i finalen, som avgörs i morgon. Efter två raka EM-finaler väntar nu en OS-final. Redan i morgon är det dags. I K2 500 gick det sämre för Karin Johansson och Sofia Paldanius, som gjorde en svag insats och kom sist i sitt försöksheat. Till semifinal gick de ändå, men mer än så blev det inte. Väl där kom de fyra och är därmed utslagna.

Inför OS i Rio rapporterade engelska The Guardian att boxningsmatcherna kan vara uppgjorda på förhand. Erfarna personer inom boxningen gick ut med varningen att domare vid tidigare mästerskap dömt matcher till fördel för vissa boxare. Efter tungviktsfinalen i OS mellan ryske Evgeny Tishchenko och Vassiliy Levit från Kazakstan späddes spekulationerna på ytterligare. Tishchenko knep OS-guld efter ett enhälligt domslut. OS-guldet innebär att den 25-årige amatörboxaren Evgeny Tishchenko nu gör George Foreman, Joe Frazier och Téofilo Stevenson sällskap som OS-guldmedaljör i tungviktsboxning.

Det var ett märkligt slut som vi se i medaljkampen av damernas maratonsimning som avslutades under tisdagen. I kampen om andraplatsen så var det tre simmare som spurtade mot varandra där italienskan Rachele Bruni låg främst med den franska simmaren Aurélie Muller tätt bakom sig. Precis innan målgången så råkade Muller simma in i den stora bojen som målgången var på. I frustration över att inte ligga främst så tryckte sig fransyskan fram och sträckte sig mot målplattan, samtidigt som man bilderna ser att Bruni åker ner under vattenytan. Istället så var det Muller som var främst med att ta handen på målplattan och i grafiken slogs hon fast som tvåa i tävlingen. I efterhand lämnade Italien in en överklagan som beviljades. Aurélie Muller blev diskvalificerad och silvermedaljen gick till italienskan Rachele Bruni. Överlägsen vinnare blev holländskan Sharon van Rouwendaal som simmade in 20 sekunder innan Bruni.

Övriga herrhandbollresultat:
Frankrike - Danmark 33-30
Kroatien - Tunisien 41-26
Qatar - Argentina 22-18




Inga kommentarer: