torsdag, augusti 11, 2016

Sverige utslaget ur fotbollsturneringen och knapp handbollsförlust mor Ryssland

Sarah Sjöström fick inte vila länge efter OS-silvret på 200 fritt. Trots det hade hon inga som helst problem att ta sig till semifinal på halva distansen. Den dubbla OS-medaljören - tog guld på 100 fjäril - vann sitt heat på 53,37 och tog sig vidare på tredje bästa tid. Världsrekordinnehavaren Cate Campbell, Australien, satte olympiskt rekord (52,78) när hon noterade försökens snabbaste tid trots att hon inte gick för fullt in i kaklet. Michelle Coleman, sjua i OS-finalen på 200 fritt, stod över halva distansen - allt för att fokusera all kraft på försöket på 4x200 fritt. Sverige toppar laget för att säkra en plats i nattens final. Sjöström går in i laget direkt i försöket. Louise Hansson och Ida Marko-Varga kompletterar.

Japaner, japaner, japaner. Sven Jerrings klassiska citat från Berlin-OS 1936 är lätt att plocka fram en dag som denna. Natten mot torsdag behövde Sverige slå Japan för att ha en chans att avancera till kvartsfinal i OS-fotbollen. Men svenskarna var aldrig riktigt nära, japanerna kontrollerade matchen där Håkan Ericsons landslag återigen svarade för en energisnål insats. Japan vann matchen med 1-0 efter mål av Shinya Yajima. Sverige slutade sist i gruppen efter en inspelad poäng på tre matcher. Det dröjde till den 64:e minuten innan nollan spräcktes i matchen. Sverige var dock varken nära ett mål innan eller efter och OS-sortin var ett faktum efter Shinya Yajimas ledningsmål. Japan kontrollerade matchen där Håkan Ericsons landslag återigen svarade för en energisnål insats.

Sverige såg ut att gå mot en riktigt drömmatch mot Ryssland. Då kom fallet och ryskorna gick förbi och vann med 36-34. Sveriges handbollsdamer pangstartade mot Ryssland och fick direkt en riktigt stark start. Filippa Idéhn i målet storspelade och även offensivt så dominerade Linnea Torstenson med både skott och passningar. När lagen gick till pausvila så ledde Sverige med 18-15, en ledning som skulle växa till hela 15-21 inledningsvis av den andra halvleken. Ryssland jobbade sig dock in i matchen och med elva minuter kvar att spela så var landet från öst ikapp då Darya Dmitrieva smällde in 27-27 bakom Idéhn. Sverige fortsatte med tekniska fel och tillät Ryssland kontra in flera enkla mål, samtidigt som den svenska offensiven började fungera sämre och sämre.
Istället för Sveriges tredje raka seger så blev det ett svenskt fall då Ryssland gick förbi och vann till slut med 36-34.

Kritiken mot det brasilianska fotbollslandslaget har inte varit nådig. Hemmapubliken har mer eller mindre krävt att laget ska revanschera sig från a-landslagets fiasko under hemma-VM 2014. Under OS är kravet att åtminstone ta medalj. Helst guld. Inledningsvis har det inte sett bra ut. 0-0 mot Irak i premiären, som följdes upp med samma resultat mot Sydafrika. Inför sista och avgörande gruppspelsmatchen var brassarna tvungna att ta poäng och helst av allt vinna, för att säkra avancemang. Med fullsatta läktare kan man tänka sig att ungdomarna skulle bli skräckslagna inför den tuffa uppgiften. Men läget var snarare tvärtom. Efter 26 minuter öppnade Gabriel Barbosa målskyttet, när han via ett inlägg satte bollen i mål. Bara 14 minuter därefter kom nästa inlägg som denna gången hittade fram till Gabriel Jesus. Och så var två av anfallarna noterade i målprotokollet. Två av Brasiliens fyra anfallsspelare hade gjort mål. Neymar och Luan ville inte vara sämre, när de i matchens 50:e minut spelade sambafotboll. Neymar lobbade fram bollen till Santos, som serverade Luan och så var matchen avgjord. Brasilien var inte färdiga där. De tre ungtupparna från brasilianska ligan stod, tillsammans med Neymar för en uppvisning. I den 80:e minuten knöt Gabriel ”Gabigol” Barbosa ihop säcken och gjorde 4-0, på passning från Neymar och Jesus. Brasilien levde upp till förväntningarna och vann gruppen. Kanske är det Brasiliens fyra nästa storstjärnor som fixade segern för hemmanationen.

Japans gymnast Kohei Uchimura, ”Kung Kohei”, skrev in sig i historieböckerna på nytt natten mot torsdag. Som 19-åring vann japanen OS-silver i Peking och blev då hyllad för sin talang. Silvret i Peking-OS skulle bli början på något stort för gymnasten. Året därpå, 2009, vann Uchimura sitt första VM-guld och därefter har det blivit fem raka VM-guld i individuell mångkamp. Natten mot torsdag vann japanen OS-guldet i Rio, och försvarade därmed sitt guld från OS i London 2012.
”Kung Kohei” har nu alltså vunnit guld i alla mästerskap han har ställt upp i sedan VM 2009 - ett makalöst facit.

Nigeria var tvungna att ta poäng mot Colombia för att Sverige skulle ha chans att ta sig vidare från gruppen. Redan efter fyra minuter tog Colombia ledningen och Nigeria lyckades aldrig komma tillbaka. Colombia hade en liten chans att ta sig vidare på lika resultat, vilket betydde att de i stort sätt var piskade att vinna matchen mot Nigeria för att ta sig vidare från gruppen. I matchen mot Nigeria tog det bara fyra minuter, så öppnade Teofilo Gutierrez målskyttet, när Nigeria inte hade koll på defensiven. Nigeria såg aningen nonchalanta ut genom matchen. När nigerianerna trampade vatten på mittplan i andra halvlek tog Colombia vara på chansen. I en kontring tvingades Nigerias målvakt, Akpeyi dra omkull Preciado och domaren pekade på straffpunkten.
Straffen dundrade Dorlan Pabon upp i krysset och saken var klar. Nigeria var redan klara gruppsegrare inför matchen. Till kvartsfinal tar de med sig Colombia. Därmed får både Sverige och Japan packa sina väskor och åka hem.

Michelle Coleman gav Sverige en drömstart i lagkappsfinalen på fyra gånger 200 meter fritt. Vid målgång hade Sverige dock fallit ned till femteplats. Vann gjorde USA efter en mäktig avslutning av Katie Ledecky. Sverige rivstartade i lagkappsfinalen på fyra gånger 200 meter fritt. Efter 150 meter låg Michelle Coleman fortfarande under världsrekordstiden. Vid växlingen med Ida Marko-Varga var Sverige alltjämt i ledning. Marko-Varga tappade dock under sin sträcka och vid växlingen med Sarah Sjöström var Sverige sexa. Med Sjöström i vattnet lyckades Sverige krympa avståndet till Australien och USA.
När Louise Hansson gick i vattnet hade Sverige simmat upp sig till en fjärdeplats. Hansson stötte dock på tuffast möjliga motstånd under den sista 200-metersträckan i form av amerikanskan Katie Ledecky. Vid den sista vändningen hade USA en sekunds ledning ner till Australien och Ledecky visade klass när hon enkelt simmade hem guldet till USA på totaltiden 7.43,03. Australien knep silvret framför Kanada som vann bronset. Sverige slutade femma, bakom Kina, med sluttiden 7.50,26, två hundradelar över svenskt rekord.

Det blev den 18 år gamle Kyle Chalmers som tog hem OS-guldet på 100 meter fritt. Detta efter att ha simmat i mål på 47.58, vilket är ett nytt juniorrekord. Det var ett jämnt lopp, som länge leddes utav kanadensaren Condorelli. Kyle Chalmers låg utanför topp tre vid vändningen, men när det skulle avgöras ökade 18-åringen takten och gick i mål som ny olympisk mästare. Australiensaren vann sina första VM-guld 2015, när han på juniorernas världsmästerskap vann guldet på 50- och 100 meter fritt. Nu slår han omkull nästa barriär när han bli olympisk mästare på 100 meter fritt. Där han också slog sitt egna junior-världsrekord som skrevs till 47.58. Kyle Chalmers är 18 år gammal och är den förste australiensaren att vinna OS-guld på 100 meter fritt sedan Mike Wenden vann, 1968. Själv är Chalmers nästintill chockad efter OS-guldet. Den tio år äldre Pieter Timmers från Tyskland fick se sig besegrad av ynglingen, men kunde glädja sig åt att gå i mål som tvåa, och vann sin första OS-medalj. Den regerande olympiska mästaren, Nathan Adrian gick i mål fem hundradelar efter Timmers och 27 hundradelar efter Chalmers. Det ledde till att han tog hem OS-brons i Rio.

Spanjorskan Mireia Belmonte Garcia hade redan ett OS-brons på 400 meter individuell medley från Rio. Natten mot torsdag säkrade hon ytterligare en medalj när hon vann OS-guld på 200 meter fjäril. Madeline Grooves fick bäst start i finalen på 200 meter fjäril och var i täten vid den första vändningen. Grooves tappade dock fart efter 100-metersmarkeringen. Spanjorskan Mireia Belmonte Garcia kunde då överta ledningen vid den sista vändningen. Belmonte höll därefter undan och knep guldet på tiden 2.04,85. Madeline Grooves simmade i mål som tvåa på tiden 2.04,88 och japanskan Natsumi Hoshi vann bronset på 2.05,20.

USA såg länge ut att åka på en chockförlust mot Australien i OS. Basketherrarna hade stora problem och med nio minuter kvar var det fortfarande lika. Då växlade USA upp och vann till slut med 98-88.USA:s basketherrar har hittills krossat Kina och Venezuela i OS. Men när det var dags för tredje matchen i gruppspelet blev det betydligt tuffare. Efter den första perioden stod det 29-29 och efter andra perioden hade faktiskt Australien ledningen med fem poäng när ställningen var 54-49. Med nio minuter kvar av matchen var Australien fortfarande med i matchen och hade 72-72. Då satte USA i en högre växel och drog ifrån när de till slut vann med 99-88. Storstjärnan Kevin Durant hade en tyngre kväll och stod bara för 14 poäng. Poängbäst i USA var istället Carmelo Anthony som gjorde hela 31 poäng. USA leder nu sin grupp på sex poäng och i nästa match väntar Serbien, natten till lördag.

Det blev ingen bronsmedalj för Marcus Nyman i judo. Världsettan Gwak Don-han blev för svår och svensken fick nöja sig med en femteplats. Världsettan Gwak Dong-han blev för svår i OS-bronsmatchen för Marcus Nyman. Efter en perfekt utförd nippon knep sydkoreanen bronset framför näsan på den svenske judokan. Ett tungt slut på en lång dag på mattan för 25-åringen från Tumba utanför Stockholm. Annars började dagen på tänkbara sätt. Nyman hamnade visserligen i tidigt underläge mot Sherali Julaev mot Uzbekistan men kunde vända och vinna efter en fin fasthållning.
I åttondelsfinalen väntade sedan en riktig doldis i form av Dossou Yoyo från Benin. Yoyo slog mycket överraskande ut portugisen Celio Dias i sextondelsfinalen men hade ingenting att sätta emot Marcus Nyman. Svensken tog en enkel seger och var optimistisk inför kvartsfinalen. Xunzhao Cheng från Kina väntade i kvartsfinalen, en motståndare som Nyman hade dålig koll på, ett faktum som också visade sig när matchen drog igång.
Precis som i kinesens två tidigare matcher avslutade han med en blixtsnabb ippon som överraskade en chanslös Nyman. Trots förlust i kvartsfinalen var dagen långt ifrån över. Det blev seger i återkvalet mot fransmannen Alexandre Idirr efter ett nytt fint grepp från svensken. Men i bronsmatchen blev det alltså förlust och Tumbasonen får därmed lämna Brasilien utan en medalj runt halsen. Efter OS i London 2012 valde Nyman att avsluta judokarriären. Två år senare blev det dock comeback, en återkomst som ledde till onsdagens bronsmedalj. Nu är frågan om Marcus Nyman gör en ny satsning mot OS i Tokyo 2020 eller - återigen - avslutar karriären.

Att vinna OS-guld och VM-guld som gymnast är kanske inget unikt. Men att att Vinna sex VM-guld och två OS-guld efter varandra är ganska unikt. Då är ändå bara japanens individuella guld räknade. Att Kohei Uchimura skulle bli gymnast var det egentligen aldrig något snack om. Både mamman och pappan var gymnaster, och dessutom ägare av det gym som Kohei växt upp på. Som 19-åring vann japanen Kohei Uchimura OS-silver i Peking och blev hyllad för sin talang. Året därpå började hans otroliga resa, som bara fortsätter. 20 år gammal vann han sitt första VM-guld 2009 och därefter har det blivit fem raka VM-guld i individuell mångkamp. Inte nog med att han tagit sex VM-guld på raken. I Rio blev "Kung Kohei", som han kallas, den förste gymnast att vinna två OS-guld efter varandra, sedan hans landsman, Kawao Sato lyckades med bedriften 1972 i München. Efter åtta fantastiska år meddelar nu 27-åringen att han är på toppen av sin karriär, som med största sannolikhet kommer dala utför tills hemma-OS 2020.

De regerande OS-mästarna Mexiko är utslagna i OS. Efter 1-0-förlusten mot Sydkorea var nederlaget ett faktum. Strax innan slutsignalen svallade känslorna över för mexikanen Hirving Lozano, som visades ut. Sydkorea vann med 1-0 mot Mexiko i herrarnas OS-fotboll. Segern innebar att Sydkorea vann grupp C, samt att regerande mästarna Mexiko fick göra OS-sorti redan i gruppspelet. Strax innan slutsignalen ljöd svallade känslorna över för mexikanen Hirving Lozano som visades ut sedan ett mindre tumult uppstått. Sydkoreas mål gjordes av Chang-Hoon Kwon och kom i den 77:e minuten.