fredag, augusti 12, 2016

Historisk Sarah Sjöström tog ytterligare en medalj medans handbollsherrarna förlorade tredje raka matchen.

Sarah Sjöström har utökat sin medaljsamling i OS. Efter ett starkt ryck mot slutet i finalen på 100 meter fritt säkrade hon brons och knep en plats svensk simhistoria. Sarah Sjöström har svarat för ett sensationellt starkt OS Rio. Inför fredagens final på 100 meter fritt hade 22-åringen redan simmat hem ett OS-guld och ett OS-silver. Medaljsamlingen har nu utökats med ett brons sedan Sjöström simmat i mål som trea på tiden 52,99. Simone Manuel knep guldet - tillsammans med 16-åriga kanadensiskan Penny Oleksiak som simmade i mål på samma tid, 52.70, nytt olympiskt rekord. Favoriten Cate Campbell fick starkast start men tappade rejält på slutspurten och simmade i mål som sexa. Sarahs tredje OS-medalj innebar att hon blev den första svenska simmaren att vinna ett guld och ytterligare två medaljer under samma OS. Det är 16 år sedan en svensk senast tog tre medaljer i ett och samma olympiskt spel, då lyckades Therese Alshammar vinna två silver och ett brons. Det som gör Sjöström historisk är att hon i sin medaljsamling har tre individuella medaljer, något som ingen svensk tidigare har mäktat med under samma OS.

Sveriges OS-äventyr i herrhandbollen ser ut att vara över redan efter gruppspelet. Natten mot fredag åkte landslaget på sin tredje raka förlust (24-29) efter att ha blivit överkörda av Slovenien i den andra halvleken. Efter två raka förluster mot Tyskland och Egypten i inledningen av gruppspelet i handbolls-OS var det i princip vinna eller försvinna för Sveriges del mot Slovenien. Sverige fick också en välbehövlig smakstart på matchen och gick upp i en tidig 5—1-ledning efter, bland annat, två mål av Jerry Tollbring som fick chansen från start. Men precis som i de tidigare matcherna hade Sverige svårt att bygga vidare på den fina starten.
Slovenien åt sig sakta men säkert ikapp och lagen hade ledningen om vartannat under den första halvleken. När visslan ljöd för halvtid var det dock Slovenien som var i förarsätet med 14-13. Inledningen på den andra halvleken blev även den tung för Sveriges del. Efter tolv minuters spel var ställningen 22-16 till Sloveniens fördel och Sveriges försvar fick inte alls tag i framstormande slovenska spelare.Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren försökte desperat få fart på det svenska spelet genom förändringar i såväl försvars- som anfallsspel, men det hjälpte föga. Slovenien körde över Sverige under stora delar av den andra halvleken och slutresultatet skrevs till slut till 24-29 efter att Slovenien slagit av på takten i slutminuterna. Sverige har därmed tre raka förluster i handbollens OS-gruppspel och nu krävs seger mot Brasilien och Polen i de två avslutande matcherna för att ha en teoretisk chans att ta sig vidare till slutspelet.

Han har gjort det igen Michael Phelps. På 200 meter medley tog han överlägset sitt 22:a OS-guld i karriären på tiden 1.54,66 och utklassade konkurrenten Ryan Lochte. I semifinalen natten till torsdagen vann han på tiden 1.55,78 på distansen 200 meter medley. I finalen trodde många att han skulle bli rejält utmanad av landsmannen Ryan Lochte. Men när det väl gällde kunde Lochte inte hänga med Phelps alls. Han var visserligen med bra efter de första 100 metena men sedan var det aldrig något snack. Phelps drog ifrån rejält och vann på tiden 1.54,66 vilket bara var 66 hundradelar från världsrekordet. Lochte däremot blev inte bättre än femma och i stället blev japanen Kosuke Hagino tvåa och bronset tog Shun Wang från Kina.
Phelps tog därmed sitt fjärde guld i Rio och sitt 22:a OS-guld totalt i karriären.

Simone Biles vann mångkampsfinalen i gymnastik under torsdagen och säkrade sitt andra OS-guld i Rio - då föll hon i tårar. Två guld är redan hemma. Tre chanser återstår. För amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles är mångkampsguldet bara början på vad hon vill uträtta i Rio de Janeiro.
Gymnastikintresset i USA är stort redan från början. Lägg därtill en bakgrundshistoria som skriven för Hollywood, så förstår man åtminstone lite av Simone Biles popularitet på hemmaplan - och i gymnastikhallen i Rio de Janeiro. Stjärnan, född i Columbus i Ohio, är uppväxt hos sina morföräldrar i Texas på grund av mammans missbruksproblem och har minst sagt fått kämpa för att ta sig till OS. Hon var för ung för att tävla i London för fyra år sedan, men har chans att ta igen det med råge i Rio. Den 19-åriga stjärnan tog sitt första OS-guld när USA utklassade allt motstånd i lagtävlingen. I mångkampen kom nästa guldmedalj efter en ny utskåpning.Det var kanske ingen bländande serie av amerikanskan, som inte heller nu fick till sitt program i barren riktigt. Men hennes hopp, bommen och framför allt friståendet räckte med marginal till att ta guldet före landsmaninnan Alexandra "Aly" Raisman och ryskan Alija Mustafina. När det stod klart att Biles säkrat sitt andra OS-guld föll hon i tårar. Fler medaljer lär komma i grenfinalerna senare under OS. Biles var kvaletta i bom, hopp och fristående och har alltså tre guldchanser kvar.

Det var precis som vanligt kinesiskt i herrarnas final i bordtennis. Long Ma och Jike Zhang bjöd på stor show där Ma gick segrande med 4-0 i set mot sin landsman.

Fijis rugbyherrar är historiska. För första gången har den lilla nationen tagit en medalj i OS när laget vann guld i rugby efter ha krossat Storbritannien med 43-7 i finalen. Fiji har en befolkning på knappt 900 000 personer. Storbritannien har en befolkning på över 64 miljoner. Men trots det vann Fiji finalen i rugby i sjumanna i OS. Fiji som var en brittisk koloni fram till 1970 vann dessutom med förkrossande 43-7 i finalen. Efter segern visade flera av spelarna mycket känslor när de grät. men inte så konstigt kanske då det var Fijis första OS-medalj genom tiderna.

Dopningsdömda OS-simmerskan Yulia Efimova vann sitt andra OS-silver natten mot fredag. Den här gången i 200 meter bröstsim. Yulia Efimova vann tidigare i veckan OS-silver i 100 meter bröst och föll i tårar efter succén. Den dopningsdömda simmerskan, som möttes av spridda burop inne på arenan, var märkbart tagen av stämningen efter loppet Natten mot fredag simmade den kritiserade ryskan hem sin andra OS-medalj när hon vann OS-silver i 200 meter bröstsim.
Efimova simmade i mål på tiden 2.21,97. Vann gjorde japanskan Rie Kaneto på 2.20,30.

Novak Djokovic ute, David Ferrer likaså. Däremot fortsätter Rafael Nadal vara stjärnan som fortsätter lysa nere i Rio. Idag blev spanjoren klart för kvartsfinal efter att ha slagit fransmannen Simon Gilles. OS-turneringen i tennis har präglats av stora stjärnnamn som inte stått emot pressen och åkt ut tidigt. Båda världsettorna Novak Djokovic och Serena Williams har till alla förvånat redan fått lämna Rio efter att ha spelat bort sig.
En stjärna som fortsätter lysa ner i Brasilien är ändå spanjoren Rafael Nadal som idag besegrade fransmannen Simon Gilles med två raka set. 30-åringen hade däremot problem under det första setet där han sattes på prov, men i det andra setet var kunde han spela utan några större problem.
Till slut skrevs siffrorna till 7-6, 6-3 – ett resultat som Nadal var riktigt nöjd med. Efter att ha slagit in matchbollen så firade spanjoren stort och det märktes att han känt en stor press på sina axlar.

Andy Murray är storfavorit att försvara sitt OS-guld från OS i London 2012. Det var dock nära att ta slut redan i åttondelsfinalen. Andy Murray, tvåa på världsrankingen, vann OS i London 2012. Nu ska han försöka upprepa bedriften i Rio De Janeiro. Det var dock nära att han gick samma öde till mötes som andra topptippade konkurrenter som Novak Djokovic och David Ferrer. I åttondelsfinalen mot italienaren Fabio, rankad 40 i världen, blev det jämt och Fognini pressade Murray. Den regerande guldmedaljören kunde till slut vinna med 2-1 efter setsiffrorna 6-1, 2-6, 6-3 och är därmed framme i kvartsfinal.

Räkna med ett rejält firande i familjen Sinkovic. Idag vann nämligen bröderna Martin och Valent OS-guld i herrarnas dubbelsculler. Bröderna Valent och Martin Sinkovic vann finalen av herrarnas dubbelsculler. Därmed tog de Kroatiens första OS-guld i rodd någonsin.

Övrig hanbollsresultat i herrarnas turnering:
Tunisien - Qatar 25-25
Danmark - Kroatien 24-27
Frankrike - Argentina 31-24
Polen - Egypten 33-25
Brasilien - Tyskland 33-30




Inga kommentarer: