tisdag, augusti 09, 2016

Historisk rugbyguld för Australien och svensk seger över Sydkorea

Sverige följde upp segern mot Argentina med ännu en vinst. En stark andra halvlek mot Sydkorea låg till grund för resultatet som tog laget ett stort steg närmare kvartsfinalen. Sydkoreas historia i OS-sammanhang är väl dokumenterad. Efter OS-guld på hemmaplan i Seoul 1988 och guld i Barcelona 1992 har de alltid varit ett lag att räkna med. Men de svenska handbollstjejerna satte hårt mot hårt och visade karaktär i den viktiga gruppmatchen.
Första halvlek blev böljande och precis så jämn som siffrorna visade. Sverige kunde ändå gå in i pausvila med ledning, 16-15. Trots en snabb upphämtning av Sydkorea så fortsatte svenskorna att pressa sina motståndare. Med kvarten kvar att spela gick de upp i en sexmålsledning efter att Jamina Roberts brutit ett anfall, sprungit sig fri och säkert skjutit 26-20. Sydkorea började dock äta upp underläget och med tre minuter kvar att spela såg det ut som att nerverna kröp allt närmare de svenska damerna. Då klev Isabelle Gulldén fram, vände runt, och fick med sig en straff och en utvisning. 27-åringen tog själv hand om straffen och satte den säkert i målvaktens vänstra hörn. Matchen slutade 31-28.

Bordtennisspelaren Kristoffer Karlsson inledde sin OS-debut på ett övertygande sett. Trots att han själv, efter matchen, erkände att han var rejält nervös så blev det till slut en komfortabel seger mot Jianan Wang från Kongo. Idag var det dags att möta den rutinerade vitryssen Vladimir Samsonov.
Karlsson inledde matchen bra och vann det första setet. I det andra visade dock Samsonov varför han är nia på världsrankingen och kvitteringen var ett faktum. Matchen fortsatte vara jämn, Karlsson vann det tredje setet medan Samsonov, som spelade OS-kvartsfinal redan 1996, vann det fjärde.
I de sista seten lyckades dock inte Karlsson att få grepp om Samsonov och vitryssens defensiva spel blev till slut för svårt för Karlsson. Matchen slutade 4-2 i set till Samsonov.

Sarah Sjöström vann semifinalen och Michelle Coleman slutade fyra, vilket betyder att båda svenskorna ska simma final på 200 meter fritt. En distans Sjöström inte tycker speciellt mycket om. Det var återigen en uppvisning i Sjöström-klass när semifinalen av 200 meter fritt simmades under natten mot tisdagen. Trots att hon ställdes mot guldfavoriten Ledecky, vann hon heatet med 15 hundradelars marginal. Nu gäller det dock att hitta ny energi, till finalen på distansen som svenskan egentligen inte gillar att simma. Michelle Coleman startade bredvid Sarah Sjöström och hängde länge på toppen. Men när det väl skulle avgöras blev de tre favorittippade tjejerna för svåra för Coleman. Men genom den femte bästa tiden tog hon sig vidare till final.

Sarah Sjöström ser ut att få konkurrens om vem som ska bli drottningen i simbassängen under de olympiska spelen i Rio. Efter OS-guldet på 400 meter medley vann Katinka Hosszú guld på 100 meter rygg natten mot tisdag. I och med sin andra guldmedalj så toppar ungerskan den individuella medaljligan i OS så här långt.

Simon Sjödin lyckades inte ta sig vidare till final på 200 meter fjäril. Ett starkt försöksheat tog honom till semifinal, men väl där blev det en sjätteplats när han gick i mål på 1.56,71. Svensken vann tidigare i dag sitt försöksheat på 200 meter fjäril, när han gick i mål på 1.56,46. En bra tid som inte kunde följas upp under semifinalheatet, där konkurrenterna blev för svåra.
Han ställdes mot bland andra, Tamas Kenderesi, Michael Phelps och Chad le Clos. Tre tungviktsnamn på distansen som också tog de tre första platserna till finalen i Sjödins heat. Kenderesi vann heatet på tiden 1.53,96. Vilket betyder att han var drygt 2,5 sekunder snabbare än Sjödin. Svensken slutade på totalt tolfteplats och hade behövt sänka sin tid med 68 hundradelar för att ta sig vidare till final. Det var egentligen aldrig nära, men det finns en del att glädja sig åt.

Drömmen om ett OS-guld är nu definitivt över. Efter den oväntade förlusten i singelturneringen är Novak Djokovic nu också utslagen ur dubbeln. Världsettan förlorade i par med Nenad Zimonjic mot hemmaspelarna Marcelo Melo och Bruno Soares.Brasilianarna vann med 6-4,6-4 inför en entusiastisk hemmapublik och är nu klara för tredje omgången. Det var Djokovic andra förlust på två dagar efter att han överraskande slogs ut i singelturneringen mot argentinaren Juan Martin del Potro. Då lämnade serben center courten i tårar, nu var det en betydligt mer samlad världsetta som vandrade av banan.
Djokovic kom till OS i Rio i jakt på den enda stora titel han saknar, 29-åringen har 12 Grand Slamtitlar och hela 30 mastersegrar men får nu alltså ta sats mot Tokyo 2020 för att få sitt OS-guld.

Ställningen mellan USA och Venezuela var 18-18 efter första perioden. När den andra perioden var över hade USA återställt ordningen och tagit en trygg ledning. När matchen var över stod slutsiffrorna på 113-69. USA startade trögt mot Venezuela. Så pass trögt att Venezuela under en kort stund i första perioden hade övertaget. I den andra perioden ökade USA tempot och drog ifrån rejält, mycket tack vare Carmelo Anthony, Kyle Irving, Jimmy Butler och Kevin Durant. När den tredje perioden startade var ställningen 48-26, då Paul George över showen. Indiana Pacers-stjärnan svarade inte bara för 19 poäng i de sista två perioderna (20 totalt), utan han bjöd också på matchens höjdpunkt när han svarade för en kraftfull dunk med tre minuter kvar av matchen.
– Alla är involverade på USA:s bänk. Alla är tycker om det här och tycker det är kul, kommenterade Viasats basketexpert Jonte Karlsson.
Slutresultatet skrev till 113-69. Segern var USA:s andra i mästerskapet. På onsdag väntar obesegrade Australien för de amerikanska basketherrarna.

Övriga resultat i basketturneringen
Serbien - Australien 80-95
Frankrike - Kina 88-60
För första gången har Sverige haft en kvinnlig tyngdlyftare i ett OS. Angelica Roos slutade trea i 58-kilosklassens B-grupp, vilket förmodligen innebär en slutlig tolfteplats i tävlingen. Trots missnöjet över resultatet - 194 kilo (84 i ryck och 110 i stöt) var tre kilo under hennes svenska rekord - var det inga alltför ledsna miner från 25-åringen. Framför allt var hon lyrisk över publiken. Nu får hon sikta vidare mot Tokyo 2020, vilket egentligen var hennes primära OS-mål.

Australien besegrade Nya Zeeland i finalen i Rugby Seven och blev därmed OS-historiens första segrare i den nya grenen. Favoriterna höll för trycket i Rugby Seven. Australien vann övertygande mot grannationen Nya Zeeland i finalen med 24-17. Kanada tog bronset efter att ha besegrat Storbritannien med 33-10.

2014 vann 24-åriga Rafaela Silva Brasiliens första VM-guld i judo någonsin - hon gjorde det i sin hemstad Rio de Janerio. Under natten mot tisdagen svarade Silva för en ny historisk bedrift när hon besegrade världsettan Sumiya Dorjsuren i judofinalen i 57-kilosklassen - återigen i Rio de Janeiro. OS-guldet var Brasiliens första under mästerskapen.

Dom inför spelen förmodade slagpåsen Angola är redan i andra matchen nära att vara klara för kvartsfinal i damernas handbollsturnering. Detta efter att ha besegrat Montenegro med 27-25. Efter förlusten i premiären mot Brasilien tog Norge en viktig seger mot Spanien 27-24.