onsdag, augusti 10, 2016

Silver till Sarah Sjöström och vidare avancemang för Sveriges fotbollsdamer

Sarah Sjöström har redan gjort succé i OS med guldet på favoritdistansen 100 meter fjäril. Men svenskan var långtifrån färdig i Rio. På 200 meter frisim imponerade hon i semifinalen när hon vann på tiden 1.54,65 före favoriten Katie Ledecky. Men när det väl var dags för finalen 03.19 natten till onsdagen svensk tid var det ombytta roller. Sjöström och den andra svenskan i loppet, Michelle Coleman, fick visserligen en bra start av loppet när Sjöström var tvåa och Coleman trea efter 50 meter. Men efter 100 meter låg Sjöström trea och efter ytterligare 50 meter var hon tvåa bakom Ledecky. När det väl var dags för de sista 50 metena försökte Sjöström utmana Ledecky och hon närmade sig armtag för armtag men nådde inte hela vägen fram. Amerikanskan vann på tiden 1:53,73 där Sjöström blev tvåa på tiden 1:54,08 vilket är ett nytt svensk rekord på distansen.

Sveriges fotbollsdamer behövde undvika förlust för att ta sig vidare till OS-kvartsfinal som näst bästa grupptrea. Precis det gjorde Sverige mot Kina. Efter 0-0 väntar nu USA i slutspelet. Kina var redan inför Sverige-matchen klara för OS-slutspel. Sverige behövde undvika en förlust för att göra Kina sällskap. Förutsättningarna bäddade för en energisnål tillställning och mycket riktigt blev det så. Sverige hade ett visst övertag i den första halvleken men bjöd inte på några större farligheter. Den andra halvleken fortsatte i samma anda. Först mot slutet av matchen skapade Sverige några halvfarliga målchanser. Med 15 minuter kvar av matchen kom Lotta Schelin förbi den kinesiska försvarslinjen och var ytterst nära att få en fot på en djupledspassning från Fridolina Rolfö, men den kinesiska målvakten var först ut på bollen. I den 81:a minuten testade Kosovare Asllani ett distansskott efter en fin mottagning. Avslutet seglade dock strax utanför stolpen.

Trots ledning genom större delar av matchen föll Sverige i natt mot Egypten med 25-26. Med 13 sekunder kvar överlistades Andersson av El-Bassiouny, som avgjorde gruppspelets andra omgång med ett kantskott. I andra halvlek var det Sanad som visade vägen för sitt Egypten med sju mål. När avgörandet kom med 13 sekunder kvar var det kantspelaren El-Bassiouny som blev den stora hjälten. Något Sverige ändå kan ta med sig efter två förlustmatcher är lagets nya "Bella Gulldén". Jerry Tollbring har nämligen gjort det som Bella Gulldén gör i damlandslaget. Nämligen mål på i stort sätt alla straffar. Hittills har Tollbring tagit 11 straffar på två matcher och gjort mål på samtliga. Frågan är om han kan bräcka Gulldéns rekord från EM 2014, då hon gjorde mål på 27 raka straffar. Bästa svenska målskytt i matchen var Fredrik Petersen, som stod för fem fullträffar. Trots det räckte det inte mot Egypten. Nu måste Sverige vinna nästa match Slovenien på fredag mot om laget ska kunna gå till kvartsfinal som en av gruppens fyra första lag. Sverige förlorade öppningsmatchen mot Tyskland och gick in mot Egypten med kniven på väg mot strupen. Efter en bra start och ledning genom hela första halvlek, såg det länge ut som om Sverige skulle gå mot segern. Sverige skaffade sig en fyramålsledning i mitten av första halvlek, men när slutsignalen för halvleken ljöd hade Egypten jobbat sig tillbaka och skillnaden var bara ett mål.

Katinka Hosszú skriver historia efter historia. Två OS-guld på tre dagar blev natten mot onsdag tre guld på fyra dagar. Dessutom kryddade hon natten med ett nytt olympiskt rekord.Ungerskan har tidigare deltagit vid OS 2004, 2008 och 2012. På tre försök har hon inte lyckats ta någon medalj. Men utan att överdriva kan man säga att Hosszú har prickat formen inför sommaren i Rio. Som 27-åring tog hon sitt första OS-guld när hon krossade motståndet i finalen på 400 meter individuell medley och dessutom slog nytt världsrekord. Bara två dagar senare stod hon högst upp på pallen igen när hon vann finalen på 100 meter rygg. I natt var det dags igen. Hon ledde stora delar av loppet, men såg ut att få problem framåt sista sträckan. Hon lät Siobhan-Marie O’Connor komma allt närmare, men med 25 meter kvar ökade ungerskan tempot igen och vann inte bara guldet, hon satte även nytt olympiskt rekord på tiden 2.06,58. På fjärde försöket fick Katinka Hosszú det att stämma och har hittills tagit tre OS-guld på de fyra discipliner hon ställt upp i.

Herrarnas final i 200 meter fjäril var på förhand en duell mellan Michael Phelps och Chad le Clos. När finalen var över hade den historiske guldmedaljören Michael Phelps säkrat sitt 20:e OS-guld. Le Clos fick nöja sig med en fjärdeplats. Ungraren Laszlo Cseh svarade för den starkaste starten under herrarnas final i 200 meter fjäril. Vid den första vändningen hade ungraren också övertaget. Phelps återställde dock ordningen innan den andra vändningen och behöll därefter ledningen distansen ut. Störste utmanaren Chad le Clos kom ifatt Phelps på den sista 50-meterssträckan, sedan Phelps tappat fart, men sydafrikanen fick se sig slagen av såväl amerikanen som japanen Masato Sakai och ungraren Tamas Kenderesi som knep OS-bronset. Laszlo Cseh, som ledde i starten, tappade rejält och kom i mål först som sjua. Phelps gick i mål på tiden 1.53,36. OS-guldet var simstjärnans 20:e i ordningen. Phelps står nu på totalt 24 OS-medaljer.

Michael Phelps har gjort det igen. På lagkappen på 200 meter fritt vann amerikanen sitt 21:a guld i OS när han simmade sista sträckan för USA. 25 OS-medaljer. Det är numera Michael Phelps facit efter guldet på lagkappen på 200 meter fritt på tiden 7.00,66. USA låg visserligen inte etta efter den första sträckan men sedan var det egentligen aldrig något snack. De var till slut helt överlägsna och vann med nästan tre sekunders marginal ner till tvåan Storbritannien där Japan kom trea och knep bronset. Conor Dwyer, Townley Haas och Ryan Lochte var de övriga i laget där Lochte nu tog sitt sjätte OS-guld i karriären.

Hon väntas ta storslam och bli en av de olympiska spelens allra starkast lysande stjärnor. Och nu har medaljskörden inletts för den amerikanska gymnasten Simone Biles. Tillsammans med Gabby Douglas, Aly Raisman, Madison Kocian och Laurie Hernandez såg hon till att USA försvarade sitt OS-guld i lagfinalen i artistisk gymnastik. Amerikanskornas poäng landade på 184,897, åtta poäng före Ryssland och Kina - mellan vilka det bara skiljde sex tiondelar. Amerikanskornas segermarginal är den största i OS på 56 år. Biles kan, och spås, vinna hela fem guldmedaljer innan hon är färdig med Rio. Hon är redan historisk som den första att vinna tre raka VM-guld i mångkamp och gör nu sitt första OS.

OS är över för den här gången för Christine Bjerendal. Efter att ha avancerat från den första omgången ställdes svenskan mot nordkoreanskan Kang Un Ju i bågskyttets sextondelsfinal. 29-åringen vann första set med 26-25 men fick därefter se sig besegrad av nordkoreanskan i tre raka set (26-25, 25-23 och 27-25, som därmed tog sig vidare till bågskyttets åttondelsfinal.

Catalina Usme blev stor colombiansk hjälte när hon satte stopp för USA:s otroliga OS-svit. I matchens sista minut gjorde hon sitt andra mål för matchen och bröt USA:s 13 matcher långa segersvit i OS. Senast USA tappade poäng i en OS-match var 2008, då förlorade de mot Norge. Åtta år senare hände det igen, när Colombia tog en oviktig poäng mot USA, som redan var klara gruppsegrare. Colombianskan Catalina Usme öppnade målskyttet efter 26 minuter. En frispark från ganska långt håll där Hope Solo tappade in bollen mellan benen.

Örebro-stjärnan, Melissa Tancredi såg på egen hand till att vända 0-1 till seger mot Tyskland. Med sina två mål fixade hon inte bara tre poäng, utan även gruppsegern för sitt Kanada. Tyska Mandy Islacker gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten, efter 12 minuters spel. Straffen satte Melanie Behringer iskallt och 1-0 till Tyskland var ett faktum. Det skulle dock bara dröja 13 minuter innan Kanada svarade och då genom KIF Örebros anfallaren, Melissa Tancredi. Hon fick bollen utanför straffområdet, skottfintade och placerade bollen till vänster om en chanslös Schult i tysklandsmålet.
Tancredi var dock inte klar där. När klockan tickade upp mot matchminut 60 höll hon sig framme på en friskark och nickade distinkt bollen i mål och fullbordade vändningen på egen hand. Kanada vann med 2-1 och vann också gruppen på maximala nio poäng. Tyskorna slutade tvåa på fyra poäng, liksom Australien gjorde. Tyskland har dock lyckats göra ett mål mer än australiensarna och gör således Kanada sällskap till kvartsfinal. Eftersom Nya Zeeland och Frankrike möts i grupp G står det också klart att Australien är klara för kvartsfinal, som en av de två bästa treorna som går vidare.