söndag, augusti 21, 2016

Jenny Rissved tog OS guld i mountainbike och Brasilen blev OS mästare i fotboll

Sveriges andra guldmedalj är ett faktum. Efter stor dramatik och ett magiskt sista varv cyklade Jenny Rissveds hem guldet. I damernas cross-country i cykel bjöd Jenny Rissveds på ett spännande lopp. Inför det avslutande varvet stod det mellan Rissveds och polskan Maja Wloszczowska. OS-debutanten Rissveds ryckte sig dock upp i en ledning som hon dessutom utökade. Polskan Wloszczowska såg trött ut, samtidigt som Rissveds drog ifrån och den sista delen av avslutningsvarvet var en ren uppvisning från Rissveds. Uppladdningen har inte varit optimal för 22-åriga Jenny Rissveds. Bara ett par dagar innan OS-debuten kraschade Rissveds illa och fick sy ett par stygn. Några skavanker från den olyckan syntes inte till idag och istället var det en överlägsen Rissved som i överlägsen ledning cyklade in över mållinjen. Sveriges andra OS-guld, och elfte medalj totalt, är därmed ett faktum.

Maracanã-spöket är besegrat. Neymar är stor hjälte i Brasilien efter att ha skjutit landet till sitt första OS-guld, efter en dramatisk straffläggning mot Tyskland. I samma OS som Sverige vann sitt hittills enda mästerskapsguld på herrsidan gjorde Brasilien sitt första framträdande i OS-fotbollen. Efter 68 års trånande blev Brasilien under natten mot söndagen olympiska mästare för första gången. Brassarna satte upp ett högt tempo redan från start. Neymar, Gabigol och Jesus höll tyska försvararna sysselsatta. Och när dryga 27 minuter av matchen spelats fick Neymar möjlighet att ge Brasilien ledningen via en frispark som 24-åringen tog vara på chansen. Med en väl avvägd skruv på bollen gjorde han 1-0 till Brasilien. Till halvtidsvila gick Brasilien med ledning, samtidigt som tyskarna hade träffat ramen tre gånger. Tyskarna satte hård press på Brasilien i början av den andra halvleken. Och när densamma var 14 minuter gammal satte Tyskland upp ett anfall som vi känner igen. Högerbacken Toljan tog sig fram på kanten och slog in bollen till lagkaptenen Meyer, som dunkade in kvitteringen. Matchen gick till straffläggning där Weverton tog den sista straffen och Neymar fick chansen att avgöra. Med en hel nations förväntningar på sina axlar placerade Neymar bollen i mål och sköt Brasilien till sitt första OS-guld någonsin. Sedan Brasilien förlorade VM-guldet 1950 på just Maracanã har platsen varit förknippad med ett Maracanã-spöke. Under natten mot söndagen tog Neymar död på spöket och sköt hemmanationen till OS-guld.

Nigeria tog bronset efter seger över Honduras med 3-2. Nigeria ledde med 3-0 en bit in i andra halvlek innan Honduras närmade sig men närmare än två mål kom dom inte. Målskyttar för Nigeria: Umar Sadiq 2, Aminu Umar, för Honduras: Anthony Lozano, Marcello Perreria

Mo Farah fortsätter att vara den stora kungen på långdistanslöpning. I finalen på 5000 meter tog han hem sitt fjärde OS-guld totalt i karriären. Han har vunnit 5 VM-guld på 10 000 och 5000 meter. I OS i London för fyra år sedan tog han hem gulden på båda distanserna och i Rio vann Mo Farah säkert guldet på 10 000 meter.Natten till söndagen var det dags för finalen på 5000 meter och Mo Farah var den stora favoriten. Och britten gjorde inget misstag. Till sista varvet var det fortfarande många löpare med i täten men när det väl drog ihop sig var det inget snack utan Mo Farah tog sitt fjärde OS-guld i karriären.

Britten Mo Farah försvarade guldet på herrarnas 5 000 meter. Efterspelet kom dock att handla om helt andra saker. När löparna hade sprungit in i mål startade kaoset i resultatlistan. Tvåan Paul Kipkemoi Chelimo var diskad, fyran Muktar Edris var diskad och femman Mohammed Ahmed var också diskad. Samtliga hade på ett otillåtet sätt brutit banmarkeringen. Från ingenstans skickades sexan Bernard Lagat upp på bronsplats.
–Att hålla på och diska folk när de inte ens hade någon fördel av vad de gjorde, det är inte rätt. Jag vill veta hur jag egentligen fick den här medaljen, sa Lagat, enligt Expressen. Lagat fick motta stora hyllningar på sociala medier efter sin kommentar.
”Kan någon snälla ge Lagat pris som århundradets mest sportsliga idrottare? Hur kan någon vara så stor både som vinnare och förlorare?”, skrev Washington Post journalist Kelyn Soong. Strax därpå ändrade dock arrangören sig. Tvåan Chelimo hade friats och var inte längre diskad - Lagat fick därmed nöja sig utan en medalj.

Det blev favoriten amerikanskan Gwen Jorgensen som tog OS-guld i triathlon. Det svenska medaljhoppet Lisa Nordén var med bra tills det var dags för den avslutande löpningen. Under den tuffa cyklingen var de 18 tjejer som följdes åt i tätklungan, däribland Lisa Nordén. Men när det var dags för 10 kilometer löpning tappade Nordén allt mer. Hon slutade på en 16:e plats, nästan fyra minuter efter segraren.

I kvalet slog Sofie Skoog till med personligt rekord när hon hoppade 1.94. Men i finalen gick det inte lika bra, svenskan klarade 1.93 i andra hoppet men hon rev sedan ut sig på höjden 1.97. Sofie Skoog klarade 1,93 i höjdhoppsfinalen, men när ribban sedan höjdes fyra centimeter blev det för tufft för 26-åringen. Skoog rev tre gånger, utan att vara riktigt nära. Insatsen räckte till en delad sjundeplats i finalen, där hela 17 hoppare var med. Ruth Beitia från Spanien vann guldet. Värmländskan var den sista svenska deltagaren i OS. Sverige slutar därmed spelen i Rio på elva medaljer - två guld, sex silver och tre brons.

Japanskan Risako Kawai och vitryskan Maryia Mamashuk gjorde upp i brottningsfinalen i damernas 63-kilosklass. Guldet gick till japanskan - som firade med att kasta omkull sin tränare till publikens jubel. De japanska damerna har vunnit fyra guld och ett silver av sex viktklasser i Rio-OS - ett imponerande facit. Varenda nation, tränare och aktiva har studerat japanskorna i minsta detalj men trots det så dominerar asiaterna. Finalen mellan japanskan Risako Kawai och vitryskan Maryia Mamashuk blev aldrig riktigt spännande. Kawai vann matchen med 6-0 och tog därmed OS-guld i damernas 63-kilosklass. Efter det att domaren blåste av matchen uppstod vild glädje i det japanska lägret. Kawai fick glädjefnatt och firade med att kasta omkull sin tränare - två gånger - till publikens stora jubel.

USA:s basketdamer fortsätter sin dominans. Utklassningen mot Spanien i OS-finalen innebar att laget säkrade sitt sjätte raka OS-guld. USA var aldrig hotade i finalmatchen mot Spanien. Laget kunde enkelt spela hem guldet med segersiffrorna 101-72. Segern innebar dessutom att USA:s osannolika segersvit fortsätter. Damlandslaget har inte förlorat en OS-matchen sedan 1992. Serbien knep bronset efter att ha besegrat Frankrike med 70-63.

Ryssland tog guld i OS-handbollens damturnering, tack vare 22-19 (10-7) i finalen mot Frankrike. Tidigare i turneringen har Ryssland briljerat offensivt. Mot Frankrike visade laget att det klarar även mer försvarspräglade matcher. Det var Rysslands första OS-triumf på damsidan, efter Sovjetunionens guld i de två första upplagorna 1976 och 1980. Det ryska herrlaget tog guld i Sydney 2000, efter finalseger mot Sverige. Anna Vjachireva gjorde fem mål, Polina Kuznetsova och Daria Dmitrijeva fyra var. I bronsmatchen - som var en repris av VM-finalen i december förra året - var det Norge från början till slut. Segern mot Nederländerna var odiskutabel, 36-26. Norge, som slog ut Sverige i kvartsfinalen, siktade på guld men kunde i alla fall ordna en tredje OS-medalj i följd, efter triumferna i Peking 2008 och i London 2012.

Första OS-guldet - men inget världsrekord. Caster Semenya var ostoppbar på damernas 800 meter. Sydafrikanskan hade mest krafter kvar in på Olympiastadions upploppsraka. I en helafrikansk uppgörelse vann hon på nya personliga rekordet 1.55,28, före Burundis Francine Niyonsaba och Kenyas Margaret Wambui. Semenya blev ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom och vann VM redan som 18-åring. Därefter infördes gränsvärden för halten av testosteron hos kvinnliga friidrottare och Semenya förde en lite mer undanskymd tillvaro på löparbanorna. Men gränsen togs bort för ett år sedan och i år har Caster Semenya haft en stark utveckling. Det har till och med spekulerats i att hon kan slå världsrekordet från 1983 om hon själv bara vill och guldmedaljen har hon nu. Hennes första sedan genombrottet i Berlin för sju år sedan.

Alexander Lesun från Ryssland vann guldet i modern femkamp före ukrainaren Pavlo Timosytjenko och mexikanaren Ismael Hernandez. Den ryske segraren satte dessutom nytt olympiskt rekord.

Kina vann damarnas volleybollfinal över Serbien med 3-1 i set. Serbiskorna vann förta set med 25-19 innan Kina vände matchen med tre raka setvinster varav dom två sista var stenhårda 25-17, 25-22 och 25-23. USA vann bronset efter seger över Nederländerna med 3-1 i set.



Inga kommentarer: