lördag, juni 22, 2013

Hornborgarsjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste våtmarker och ligger 15 km öster om Skara i Västergötland. Sjön har en enorm betydelse som rast- och häckplats för en mängd fågelarter. Men området har mycket mer att erbjuda än ett fantastiskt fågelliv. Här har människor bott under långa tider vilket återspeglar sig i det omgivande kulturlandskapet. Bilderna är tagna den 14 juni.













Naturumet är byggd på pelare ute i sjön. Ligger på sjöns östra sida.

Knölsvan













Måsön full med aktiviteter 


Hornborgasjön bildades under inlandsisens stora avsmältning för ungefär 10.000 år sedan. De första bosättningarna i området är bara tusen år yngre. Då var det samlare och jägare som lockades till de rika markerna vid den havsvik som senare bildade Hornborgasjön. Rekonstruktion från Naturumet.
Sothöna är mycket talrik i sjön. Under höstarna samlas flockarna i tusentals på de öppna vattenytorna utanför Fågeludden och Ytterberg. De senaste årens räkningar visar att 20 000 sothöns håller till i Hornborgasjön i augusti och september. Milda vintrar kan en hel del sothöns dröja kvar i sjön.
Familj Svan på utflykt. 
Grågåsen är numera mycket talrik i och kring Hornborgasjön. Stora mängder, närmare 10.000 grågäss, samlas för att rugga (byta fjädrar) i sjön under juni månad varje år. Eftersom fåglarna inte kan flyga under ruggningen är grågässen helt beroende av mat på nära håll. Gässen betar ner vassen rejält.
Hornborgarsjön
Brunand är en sparsam svensk häckfågel, men finns i Hornborgasjön. Gömmer sig gärna i viggflockarna. Under hösten kan stora mängder – runt 10.000 brunänder – rasta i sjön..












Svalor flyger akrobatiskt runt omkring sjön.


Läs mer: Honrborgarsjön

Inga kommentarer: