fredag, juni 28, 2013

Mobergdagen i Åfors Folkets hus

Lördagen den 29 juni arrangerar vi i Åfors Folkets hus tillsammans med Mobergsällskapet och Emmaboda kommun årets "En dag med Moberg". Det är en av årets stora arrangemang i huset där 59 anmälda som ska lyssna till fyra föreläsningar äta lunch, lyssna på musik, se på filmvisning, äta middag och gå rundvandring i Åfors.

Temat för året är "Moberg och bondelandskapet" och det är nionde året som detta arrangeras i Mobergs anda. I år fördjupar vi oss i temat "Moberg och bondelandskapet". Årets program äger rum i Åfors Folkets Hus och det är vi väldigt stolta över.

Dagens föreläsare:
Orden och jorden hos Vilhelm Moberg, Anna Williams.
Williams är vice ordförande i Vilhelm Moberg-Sällskapet och professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har i sin forskning bland annat ägnat sig åt Vilhelm Moberg.

Krama enbusken - Moberg i minnenas landskap, Ivar Wenster.
Wenster är kulturhistoriker med inriktning på bebyggelse och stadshistoria. Grundare och ägare av Ankdammen AB,ett företag som erbjuder tjänster inom offentlig miljö, kulturmiljö, platsvarumärken och andra kulturbundna processer.

När döden kom till hembygden - Människornas liv i skuggan av pesten skildrat i Brudarnas källa, Olle Larsson.
Larsson är suppleant i styrelsen för Vilhelm Moberg-Sällskapet och lektor i historia vid Katedralskolan i Växjö. Han har skrivit en rad historiska böcker, senast tillsammans med en annan historiker Svensk historia som kom ut förra året. Han har fått pris för sin pedagogiska verksamhet som lärare.

Verkligheten bakom dikten,

Ingrid Nettervik.Hon är ordförande i Vilhelm Moberg-Sällskapet sedan 1997 och fil dr i litteraturvetenskap. Hon disputerade på avhandlingen Ängslans bilder. Symbol och verklighet i Per Gunnar Evanders roman Uppkomlingarna (1984). Hon har skrivit läroböcker i litteraturhistoria och litteraturkunskap för gymnasiet samt redigerat flera böcker i Vilhelm Moberg-Sällskapets skriftserie.

Moderator under dagen är författaren och Mobergkännaren Gösta Hultén.


Lördag 29 juni

09.00-09.45 Registrering och kaffe
09.45-10.00 Välkomsthälsning av Görel Abramsson, kultursamordnare, Emmaboda kommun
10.00-10.45 Anna Williams
11.00-11.45 Olle Larsson
12.00-13.45 Lunch samt guidning i Åfors
14.00-14.45 Ivar Wenster
14.45-15.15 Kaffe
15.15-16.00 Ingrid Nettervik

17.00-ca 20.00 Middag, musik och dokumentärfilm.

Musiken står Polyhymnia för och filmen som ska visas är dokumentären Vilhelm Mobergs Värend. Lunchen görs av oss när Peter och Gudrun Schober lagar Åfors Grillkorv och potatismos. Vi står även för förmiddagsfikat och ostkaka på kvällen. Vi ansvarar även så att ljudet funkar ocj andra saker runt omkring.

Inga kommentarer: