onsdag, juni 19, 2013

Gullabo/Gullaboås tog tre mycket viktiga poäng mot Emmaboda

Det stod viktiga poäng på spel i bottenregionen i den sydöstra fyran när Emmaboda tog emot bottenkollegan Gullabo/Gullaboås. Efter mycket kamp och mindre skönspel stod bortalaget tillslut som segrare med matchens enda mål.

Inför matchen stod båda lagen på åtta poäng med Emmaboda på nedflyttningsplats och Gullabo/Gullaboås på kvalplats i och med en bättre målskillnad. Inledningen blev avvaktande från båda håll, spelarna hade vetskapen om matchens betydelse i ryggsäckarna och därför vågade inget av lagen ta tag i taktpinnen. Men det lag som ändå skapade några möjligheter i början var Gullabo/Gullaboås som under hela halvleken hotade genom fasta situationer. Det var också efter en fast situation som matchens enda mål kom till. Det var en frispark mitt på Emmabodas planhalva som slogs in mot straffområdet längst med backen. Bollen styrs in av John Petersson bakom en chanslös Hauke Röschmann. Detta var blott Gullabo/Gullaboås femte mål på 10 matcher men en av dom viktigaste hittills.

Efter målet är det hemmalaget som tar över matchbilden genom att ha mer av bollinnehavet och försöka skapa chanser som dock uteblir. Det var en väldigt chansfattig första halvlek med mycket spel på mitten och två bra försvar som höll tätt. Gullabo/Gullaboås har bara släppt in tolv mål på elva matcher och det är näst bäst i serien. Emmaboda däremot har släppt in flest mål av alla lag, 30 stycken innan gårdagens match men i går klaffade försvars och målvaktsspelet mycket bra med lagkaptenen Emin Dugic som viktigaste kuggen. Han gjorde en bra match med många avgörande brytningar när bortalaget anföll.

Om första halvlek var tillknäppt så öppnade sig matchen betydligt i den andra halvleken där chanserna avlöste varandra. Återigen är det Gullabo/Gullaboås som startar bäst och är mycket nära att öka på sin ledning genom två ribbträffar på de första två minuterna genom Jakop Thune som skickar in ett inlägg som dyker ner och tar i ribban. Minuten senare får Henrik Bertilsson på ett skott som tar i ribban och ut. Spelet böljar fram och tillbaka och Emmaboda flyttar upp laget och kommer in i matchen. På en hörna är Emmabodas David Gustavsson nära att kvittera då han nickar tätt utanför. Emmaboda visade upp flera gånger en fint kombinationsspel men hade ingen lycka i det avgörande momenten framför mål. När man lyckades komma ända fram så storspelade Gullabo/Gullaboås målvakt Martin Karlsson som gör ett par avgörande räddningar och bidrar till bortalagets fortsatta ledning. Även Emmabodas målvakt spelade bra och är på tårna hela tiden och avvärjer bortalagets målambitioner.

Fortsättningen blev ganska grinig med två trötta men poängtörstande lag på plan. Emmaboda låg på för att nå en kvittering medan bortalaget sjönk tillbaka i sin planhalva för att försvara sin ledning. Minuterna rinner iväg mot 90 minuter och matchen avslutas med en straffsituation som Emmaboda gärna velat ha. Det var efter en framspelning mot mål som en Emmabodaspelare rusar för att nå bollen samtidigt som Martin Karlsson i bortamålet gör detsamma. Målvakten som hinner före till kortlinjen blir överraskad av Emmabodaspelarens snabbhet och trycker till honom lite grann med armarna så att hemmaspelaren faller omkull samtidigt som han täcker bollen med kroppen. Domaren var dock av en annan mening och blåste inte för straff.

Det var det sista som hände i matchen och 0-1 innebar tre mycket viktiga poäng för Gullabo/Gullaboås som därmed tar sin andra raka seger och har nu tre poäng ner till Emmaboda på nästsista plats. Emmaboda däremot har det fortsatt riktigt tungt och får jaga vidare för att ta nya välbehövliga poäng.

- Det var ingen välspelad match men mycket kamp på planen, säger Henrik Bertilsson, tränare i Gullabo/Gullaboås. Även om vi fortsätter att ha svårt att göra mål så är jag nöjd att vi fortsätter att skapa chanser och ha en bra defensiv . Jag är väldigt nöjd med samtliga spelares inställning under matchen, avslutar Bertilsson.

- Vi var ju med i hela vägen så jag är besviken att inte vi vinner säger Henrick Johnsson tränare i Emmaboda. Vi har lite dåligt kvalitet på våra avslut där vi inte får in bollen helt enkelt. Men jag är nöjd med killarnas inställning och vårt försvarsspel, avslutar Johnsson