onsdag, juni 26, 2013

Staten måste ta sitt ansvar för tortyrskadade

Röda Korsets vårdenhetschef och verksamhetschefen för Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö beskriver i Sydsvenska Dagbladet idag grava brister i omhändertagandet av krigs- och tortyrskadade.

- Det är orimligt att vi i Sverige inte kan erbjuda den vård som behövs för den lilla men svårt skadade grupp människor det handlar om, säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson.

Röda Korset avslöjar idag att vården av krigs-och tortyrskadade inte alls räcker till. Det finns för få vårdplatser, resurserna till specialister är för små och alltför många patienter köar till behandling. Staten tar ännu inget ansvar, trots förpliktelser enligt FN:s tortyrkonvention och anvisningar av tortyrkommittén. Orden migranthälsa eller tortyrskada nämns heller inte i årets statsbudget.

- Staten måste nu ta ett tydligare ansvar för den här vården. De här människorna har redan lidit så mycket. De har rätt till varsam vård och medmänsklighet, säger Eva Olofsson.

Om staten inte bistår med förutsättningar för vård kan samhället inte heller förvänta sig att krigsskadade och torterade människor ska kunna integreras på ett bra sätt i Sverige, menar Eva Olofsson, som vill se en skyndsam upprustning av vården till en nivå som anstår ett välmående och resursstarkt land som Sverige.
Eva Olofsson ställer också en fråga till socialminister Göran Hägglund, vad han vill göra för att förbättra situationen när det gäller vård och behandling av krigs- och tortyrskadade.

Inga kommentarer: