söndag, december 16, 2012

Vänsterpartiet vill ta krafttag mot skattefusk och svartjobb

Vänsterpartiet vill att alla kommuner och landsting skärper sina upphandlingsregler. Genom att använda den så kallade Vita jobb-modellen, vill partiet skapa ett sundare arbetsliv, och hjälpa till att bekämpa svarta jobb och brottslighet.

– Offentliga organisationer upphandlar tjänster för hundratals miljarder varje år, och det borde vara självklart att använda upphandlingarna för att gynna företag som erbjuder bra arbetsvillkor, följer lagar och betalar skatt. Medborgarnas pengar ska inte hamna i fickorna på oseriösa företag bara för att de lägger det lägsta budet, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vita Jobb-modellen bygger på samverkan mellan kommunen och fackliga organisationer, där kommunen ställer upp krav på leverantörerna, medan facken bidrar till att kontrollera att villkoren verkligen respekteras. Modellen har nyligen införts i Malmö där Vänsterpartiet styr tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet går nu ut i lokala initiativ runt om i landet för att flera ska använda vita jobb-modellen vid offentliga upphandlingar.

– Det här är ett mycket handfast och konkret sätt att bekämpa ekonomisk brottslighet och social dumpning på den svenska arbetsmarknaden. Det skulle göra enorm skillnad för villkoren i exempelvis städfirmor, byggföretag och taxibolag om den här modellen tillämpades vid alla upphandlingar, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: