tisdag, december 11, 2012

Smutsiga sjukhus ett systemfel

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar idag avslöjandena om smutsen på de svenska sjukhusen.

- Det är så klart bedrövligt att det ser ut på det här sättet. Däremot är det inte särskilt förvånande. Orsaken till smutsen är ett systemfel på den svenska arbetsmarknaden där upphandlingar med extrem prispress skapat en växande marknad för oseriösa företag och svart arbetskraft, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt menar att kommuner och landsting kan göra mer vid upphandlingar.

- Vi behöver ordning och reda på arbetsmarknaden och kommuner och landsting måste bli bättre på att kräva vita jobb och justa villkor vid upphandlingar.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jonas Sjöstedt anser att det är konkurrensen som orsakar problem med smuts på sjukhus. Har han tänkt tanken att det är i bristen på rationaliseringar i tjänstemannaleden som förklaringen finns? Att politikerna väljer tjänstemännen framför god vård i städade och rena lokaler.
Sverige behöver inte så många landsting och så många kommuner för lite mer än nio miljoner invånare. Det är där vi har outnyttjad rationaliseringskapacitet.
Politikerna kör efter den invanda modellen när personalen längst bort - längst ner - ur tjänstemannaperspektiv klagar över stora städytor och stora barngrupper. Då anställer man en tjänsteman med uppdrag att effektivisera verksamheten.
Hur känns det för s och för v att rationalisera ur LO-kollektivet?

Björn Nilsson sa...

Varför upphandlingar? Var det inte bättre ordning när sjukhusen fick sköta städningen i egen regi?