torsdag, december 27, 2012

Östrans Nyårsenkät

Vi är med och fattar många beslut under ett år och tidningen Östran ville att jag skulle välja några av dem viktigaste. Inte det allra lättaste men jag valde dessa två som publicerades i dagen papperstidning.

1. Ett viktigaste besluten vi har fattat i kommunfullmäktige under året är enligt mig inrättandet av den sociala fonden som Miljöpartiet motionerade om. Vi vet i dag att många ungdomar far illa av olika anledningar och de har tyvärr blivit fler och fler. Det kan vara allt ifrån skolgång, familjeförhållande, missbruk, mobbning mm. Vad orsaken än är så skapar detta mycket smärta och elände och det är mycket viktigt att samhället tar detta på största allvar. Ju längre man väntar med att sätta in åtgärder desto större samhällskostnader och mänskligt lidande. En social fond där man jobbar med att identifiera, mäta och följa upp de olika åtgärderna, där man naturligtvis samarbetar mellan de olika nämnderna, är ett utmärkt redskap i kampen mot ohälsa och otryggheten.

2. Vår motion om "ett arrangerande politikercafé på Högstadiet och gymnasiet minst en gång om året och i samband därmed genomföra ett ordinarie kommunfullmäktigesammanträde. I samarbete med lärarna bör olika seminarier och föreläsningar kring demokratifrågor arrangeras." togs med i det fortsatta planeringen för med demokratifrågorna inom ramen för det ungdomspolitiska handlingsprogrammet samt för planeringen av kommande kommunfullmäktigemöten.

Vi märker att intresset för politik är låg bland ungdomarna, åtminstone den partipolitiska. Det är en framtidsfråga att engagera denna åldersgrupp politiskt. Det är också viktigt tycker vi att vara i den miljö som är ungdomarnas vardag. Därför är det viktigt att vi bjuder in oss själva i skolan för att visa hur viktigt den kommunala demokratin är och hur den fungerar i praktiken. Det är också naturligtvis viktigt att vi har samhällskunskapslärarna, rektorerna och eleverna med på tåget när detta arrangeras.

Kommunalkunskap och liknande ämnen läser man i skolan och det är i samband med detta som vi vill att kommunfullmäktige sammanträder under skoltid som en del av en temadag med t ex. seminarier, föreläsningar och politikercafé. Vi tror att detta skulle skapa ett större intresse för politik bland ungdomar.

Inga kommentarer: