fredag, december 07, 2012

Sådana Julklappar kan man vara utan

Sedan varslet den 2 oktober inom Orrefors Kosta Boda, då det framgick att glasbruken i Orrefors och Åfors ska läggas ner, har förhandlingar mellan fack och arbetsgivare pågått. Först ut att bli klara är fackklubben inom IF Metall på Åfors glasbruk och förhandlingarna för de omkring 20 anställda på Åfors glasbruk blev klara på tisdagen. Övriga förhandlingar pågår alltjämt och totalt har omkring 150 personer varslats.

Alla fackliga organisationer har samverkat kring ett förslag om hur vi kunde jobba vidare i Åfors och ­Orrefors, men företaget valde att gå på sitt inriktningsbeslut.

Hyttan på Åfors är stängd sedan två månader och merparten av den kvar­varande personalen jobbar på måleriet.

Nu vidtar diskussioner om hur avvecklingen av Åfors glasbruk ska genomföras. Det finns förslag om att den uppsagda perso­nalen ska få en extra ­månadslön, men det är inte klart.

Därmed är det definitiva nådastöten för Åfors Glasbruk ett faktum och det enda positiva med detta är att New wave group med Torsten Jansson i spetsen inte kan göra oss mer illa.

Efter att hyttan släcktes ner den 7 september så var man undrade hur länge måleriet skulle vara kvar. Det fanns farhågor om att den var i riskzonen men att det skulle dröja några år. Men Torsten Jansson väntade inte så länge. Han slog till mindre än en månad efter nedsläckningen med sitt varsel och därmed går den sista verksamheten i glasbruket i graven efter 137 år.

Mina tankar går till de anställda som mister sina jobb i en tuff tid.

Inga kommentarer: