onsdag, april 27, 2011

Jonas Sjöstedt i Emmaboda

I går besökte Jonas Sjöstedt Emmaboda och vi började med ett besök på Emmaboda Granit. Bo Gunnarsson som är teknisk chef och Mariette Karlsson, miljöansvarig på företaget tog emot oss. Det blev ett intressant besök där vi fick en inblick i företaget och stenhuggeribranshen. Företaget har över 100 anställda och har stenbrott i Halland, Skåne och Småland. Brytningsmetoderna är de modernaste i världen. Merparten av blockproduktionen går på export, huvudsakligen till Europa och Asien, där de används för produktion av såväl gravvårdar som byggnadssten. Restprodukter i brotten används bl a till vattenbyggnadssten. I den moderna fabriken i Emmaboda, som ständigt förnyas med nya arbetsbesparande maskiner, tillverkas produkter som motsvara dagens krav inom hus- och landskapsarkitekturen. Sen är man väldigt noga med att återställa naturen så mycket som möjligt efter ett brotts upphörande.
















Olika stentyper med sin sammansättning och färgsättning.














Här diskuterar Jonas med Bo om olika stenarter.













En av de anställda på graniten





Mariette Karlsson och Bo Gunnarsson. Företaget är väldigt personalvänligt och man satsar vinsterna bl a på sina anställda, arbetsmiljö tänket är stort och man förnyar ständigt sina maskiner. Alla som arbetar på företaget måste vara fackanslutna och de företag som företaget samarbetar med måste följa svenska arbetsvillkor.









En av de anställda knackar till en sten efter linjer som han har mätt upp på stenen. Stenknackning är ett av de äldsta yrken och man märker att de som är det är väldigt stolta över det.













Jonas provar på stenknackning till Bosses glädje.






Efter mat på café Emma och interna diskussioner med Jonas var det dags att öppna dörrarna för allmänheten. Mötet höll vi på Emmaboda Folkes hus. Jonas berörde eurokrisen, han berättade om världens bästa sjukvård utan vinstintresse och om varför järnvägssituationen ser ut som det gör.










Det va ca 25 talet som hittade till Emmaboda folkets hus. Det blev en livlig och trevlig diskussion under de två timmar som vi höll på. Det blev frågor om skolan, sjukförsäkringsfrågan, klimatpolitik mm.


Tack till Jonas för att han kom ner till oss och gjorde denna dag till en minnesvärd dag. Tack också till Emmaboda Granit för att vi fick komma till dem och att de tog emot oss och med sin gästvänlighet berättade om företaget. Tack till Café Emma för att vi fick låna övervåningen och slutligen tack till er som kom på vårt öppna möte och gjorde den till en trevlig och lärorik möte för oss alla.

Inga kommentarer: