lördag, april 09, 2011

Behåll Vilhelm Moberg gymnasiet på Rådhusgatan

I dagarna har den tekniska chefen i kommunen Erling Karlsson kommit med ett förslag, som dock bara är på idéstadiet, som innebär en flytt av Wilhelm Mobergs gymnasiets verksamhet från nuvarande läge på Rådhusgatan till Bjurbäcksskolans högstadiebyggnad. Idéen i sig har ett gott syfte, det finns gott om utrymme inne på högstadiet eftersom vi tyvärr har färre högstadieelever nu och kommande år. Vi har för närvarande enligt den undersökning som Erling Karlsson och tekniska kontoret gjort 271 elever på en yta av 7510  kvadratmeter och det innebär att varje elev har 27.7 kvadratmeter. Förutom att effektivisera högstadiets ytor så sparar kommunen en hyra som man i dag betalar till EBA på två miljoner per år.

Men denna besparing skulle effektivt ätas upp om detta förslag går igenom. För det skulle innebära döden för vår gymnasieverksamhet i Emmaboda kommun. För jag tror inte att det är speciellt lockande för våra elever som har gått på högstadiet i minst tre år och att locka andra elever att gå gymnasiet på högstadiet. Inga fel på lokalerna förvisso men en av meningenarna med att börja gymnasiet är miljöombytet. Dessutom har vi funktionsdugliga lokaler på Rådhusgatan som är väl lämpade för gymnasieverksamheten. Får vi inte hit elever från andra kommuner och dessutom våra egna börja på andra orter så är det slut med Vilhelm Mobergsgymnasiet. Inte nog med det så blir det väldigt dyrt för kommunen att betala interkontinetala avgifter för våra elever skriva i kommunen som går gymnasiet på annan ort. Så den besparingen på två miljoner som Erling Karlsson nämnde blir en förlustaffär för kommunen.

Det är bra att kommunens företrädare vänder på alla stenar inom verksamheter och att man vågar ställa de svåra frågorna. Det skapar intressanta diskussioner som kan leda utvecklingen framåt. När det gäller denna idé med gymnasieflytten så hoppas och tror jag att det stannar vid en idé och läggs till handlingarna och att man fortsätter utveckla gymnasiet istället för att avveckla den.

Inga kommentarer: