lördag, april 02, 2011

Hur låga ska lönerna vara i vården, Borg?

Finansminister Anders Borg förmanade i veckan Sveriges kommunpolitiker för att lönerna i vård och omsorg är för höga. Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet vill nu ha besked om vad Borg menar.
- Lyckligtvis dikterar inte finansministern lönerna på arbetsmarknaden, men när han nu sagt att lönerna är för höga, bör han ju också kunna svara på vad han anser att de borde ligga på, säger Josefin Brink.

Ingångslönerna i vården ligger idag på 15 685 kronor i månaden för vårdbiträden och undersköterskor. För sjuksköterskor på mellan 20 000 och 22 000 kronor i månaden. I en skriftlig fråga till ministern ber Josefin Brink finansministern att klargöra vilka lönenivåer han anser är rimliga.

- Regeringen har hittills förnekat att deras ”jobbpolitik” syftar till att pressa ner lönerna för de redan lågavlönade. Så på sätt och vis är det uppfriskande att Borg nu talar klarspråk. Men jag tror att landets alla vårdanställda är intresserade av hur finansministern värderar deras jobb, så jag hoppas på ett konkret svar, avslutar Josefin Brink

Inga kommentarer: