tisdag, juli 21, 2009

Småländska kusten, Del 7- Örarevet och Bergkvara

Fortsättningen söderut längst smålandskusten innebär det allra sydligaste delen. Här finns Örarevet som är ett naturreservat strax norr om Söderåkra i Torsås kommun. Sen har vi pittoreska Bergkvara som är en gammal sjöfartsort med ett eget museum.










Stufvenäs gästgiveri har anor sedan 1800-talet. Den var en del av Värnanäs herrgård som bara ligger en kilometer i från. Idag finns här en modern hotell- och konferensanläggning med mat och dryck för besökarna.









Vägen som leder oss till Örarevet som är en rullstensås precis vid kusten. Här finns många holmar och skär som är en del av ett naturreservat med ett rikt djurliv. Vind och vågor har i hög grad bidragit till landskapets karaktär






På några av Örarevet öar häckar mellanskarven och efter ett tag ser det ut så här. Det beror på skarvens spillning som tar död på växtligheten. Men efter ett tag återhämtar sig landskapet. Men det förutsättet att skarven häckar på annat håll. Ni kan se en skarv i toppen på ett träd överst på bilden











Örarevet bjuder på ett kargt och vindpinad landskap som ger dessa trädstammar ett förvridet utseende.












Örarevets strand med en massa vita stenar, men ändå växer vissa växter på denna karga strand.










Kusten utanför Gunnarstorp som ligger strax söder om Örarevet bjuder på denna vackra ö med en vacker bebyggelse i det gröna växtligheten.












Även måsar trivs här. Öland skymtar i bakgrunden.






Bergkvara har en stolt sjöfartshistoria. I detta hundraåriga hamnmagasin i Bergkvara finner du föremål och modeller som berättar om Bergkvaras stora sjöfartsperiod i början av 1900-talet. Tyvärr lyckades jag pricka in den enda dag i veckan som det var stängt.





Garpens fyr som ligger ute i Kalmarsund utanför Bergkvara. Fyren används idag som övernattningsplatser för turister och här kan man ta båten från Bergkvara till Garpen och ströva omkring där några timmar. I bakgrunden av bilden syns konturerna av Öland.









Gästhamnen vid Bergkvara. Bergkvara är en riktig trevlig ort som sjuder av liv och rörelse under sommaren. Namnet Bergkvara betyder ungefär; Björkstrand (bergq= björk och vara = strand, brygga eller landningsställe







Nu har vi kommit nästan så långt söderut vi kan på den småländska kusten. Här är en vacker bild från stranden i Järnsida som ligger en halvmil söder om Bergkvara och 45 km från Kalmar.












Visst ser det inbjudande ut denna härliga sandstrand i Järnsida.






Blickar man söderut från standen i Järnsida så ser man åt Blekinge som ligger ca 5km härifrån och här slutar den sydliga delen av den småländska kusten och den Blekingska tar vid. Den bjuder också på mycket sevärdheter och upplevelser men det är en annan historia det.


Titta gärna på artiklarna och bilderna från den tidigare delarna i artikelserien om den småländska kusten:

Del 1- Strömsrum
Del 2- Oknö och Pataholm
Del 3- Figeholm och Simpevarp
Del 4- Misterhults skärgård
Del 5- Stävlö, Revsudden och Björnö

Läs gärna även dessa artiklar som inte ingår i artikelserien om smålandskusten men skildrar denna del. Det handlar om Kalmars medeltida kyrkor och Kalmar stad.

Kalmar medeltidakyrkor Del 1
Kalmar medeltidakyrkor Del 2
Kalmar Del 1- Slottet och Gamla Stan
Kalmar Del 2- Kvarnholmen

1 kommentar:

Karin sa...

Vill bra gärna besöka dom här platserna när jag kommer -:)

Kram Karin