söndag, juli 12, 2009

Politik+ Alkohol= Fel

Det är oacceptabelt att servera alkohol på detta okontrollerade sätt! Det är också oacceptabelt att koppla ihop alkohol och politik som sker i Almedalen. Vart tog den alkoholfria representationen vägen, undrar Egon Frid, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, uppmärksammade tillsammans med flera andra problemet med omfattande och olaglig alkoholservering till ungdomar på Politikerveckan i Almedalen och Visby. Det är som vanligt att alkoholen lockar och bjuds ut till politiker.

- Det som UNF uppmärksammat är att ungdomar har erbjudits och fått tillgång till fri och gratis alkohol utan kontroll. Detta måste förändras till kommande Almedalsvecka. Jag uppmanar och utmanar alla riksdagspartier som ordförande i Riksdagens Nykterhetsgrupp att bevaka denna fråga till Almedalen 2010 så alla evenemang och mingel som då fortfarande serverar alkohol har en ålderskontroll på serveringarna. Det är det minsta vi folkvalda kan göra för att skydda ungdomarna från att lockas till alkoholen i Almedalen, säger Egon Frid.

Idag, den 8 juli, startar IOGT-NTO:s kongress och jag gästar kongressen som ordförande i Riksdagens Nykterhetsgrupp. Jag vill tillsammans med IOGT-NTO ställa kravet på riksdagspartierna och Gotlands kommun att alkohollagen ska gälla för servering av alkohol under Almedalen 2010. Målet på lång sikt måste vara att hela Almedalen och Politikerveckan får bli en alkoholfri zon men dit är det tyvärr långt men vi kan med förenade krafter minska tillgången och serveringen av alkohol till alla och främst då till ungdomar enligt alkohollagens regler, avslutar Egon Frid.

Inga kommentarer: