onsdag, juli 22, 2009

Mera boktips för hängmattan

Karin Landstedt från Stockholm gillar deckare och hennes tips är Mari Jungstedts deckare som är spännande o lätt lästa när man vill koppla av samtidigt.Börja gärna med den första boken som är "Den du inte ser" så man lär känna dom återkommande figurerna. Böckerna utspelar sig på Gotland så gillar man till Gotland är dom perfekta.

Sofia Cerwallius från Rälla på Öland rekommenderar starkt Nattfåk av Johan Theorin. Jag tyckte den var bra. Läste Skumtimmen först och sen Nattfåk. Men Nattfåk var strået bättre.Tycker det är intressant att läsa om ställen i ens närhet. Även om författaren ändrat på ortsnamn och dyl.

Lennart Beijer, vänsterpartist och ordförande i Rockparty, Hultsfred rekommenderar boken den tredje Vänstern av Johan Lönnroth:
När jag tänker efter har jag förstås läst "Den tredje vänstern" av Johan Lönnroth - den gamle vice ordf i Vänsterpartiet. Med Den tredje vänstern inleds dessutom bokutgivningen från Federa, en partipolitiskt obunden tankesmedja med säte i Göteborg.
Johans andra upplaga av Den tredje vänstern är viktig för alla människor med hjärtat till vänster. Vänstern i bred mening - Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister och kanske s k liberal vänster - skulle må bra av att tvingas fundera lite i de visionära banor som Johan drar in läsaren i. Johan är kritisk mot den statssocialistiska traditionen i svensk arbetarrörelse och menar att ett socialistiskt samhälle måste byggas mer underifrån. Det skall vara vanliga människor som tillsammans tar makten över olika delar av samhället - alltifrån Konsumbutiken till ägandet av bankerna. Statssocialismen kan inte tillvarata kreativiteten hos människorna och bygger dessutom nya "överklasser" som lever långt ifrån vanligt folk. Johan menar att socialist5erna aldrig får tumma på den representativa demokratin. Parlamentarism, tryckfrihet och yttrandefrihet är grunden för den socialism Johan tänker sig. Johan pläderar för överstatlighet i form av ett Världsparlament. Detta parlament för alla världens stater skall se till att världens rikedomar blir rättvist fördelade till alla jordens hörn. Han erkänner att detta är ett mycket långsiktigt projekt men sannolikt den enda möjligheten för världens folk att klara miljöfrågorna, finansfrågorna och rättvis fördelning. En världsregering skall givetvis vara en garant för fred. Den första vänstern var den borgerliga vänster som satt till vänster i den franska NATIONALFÖRSAMLINGEN. Den andra vänstern är den arbetarrörelse som växte upp i sdamband med den industriella utvecklingen i västeuropa. Denna industriarbetarvänster exporterades också till östra europa, Ryssland och Kina.Den tredje vänstern är den som skall skapa nytt liv i de socialistiska idéerna - åter göra internationalismen till den socialistiska vänsterns paradgren.

För en gammal traditionell marxist som undertecknad som numera betraktar sig själv som marknadssocialist är det svårt att svälja alla delar av Johans visioner. Men hursomhelst är det en viktig bok som kommer att skapa diskussion och möjligen nytänkande i både vänsterpartiet och andra partier.
Han rekommenderar Madame Terror av Jan Guillou också - både nöje o spänning och inte helt otrolig.

Birgitta Axelsson Edström, vänsterpolitiker från Kalmar och vice ordförande i Vänsterpartiet i Kalmar län har följande boktips att förmedla.

Jonas Gardell: Om Jesus En bok väl värd att läsa. Jonas Gardell undersöker Bibelns Jesus-bilder och beskriver därmed sin egen relation med honom (en relation som jag känner mycket väl igen genom min egen). Han drar sig inte för kontroversiella konstateranden som t ex att Jesus själv skulle ha blivit stämplad som kättersk om man hade bestämt evangeliernas innehåll utifrån samma mall som gäller för det övriga Nya testamentets böcker. Formuleringarna kring förlåtelsen och dess betydelse för vår vardag etsar sig fast i medvetandet, åtminstone hos mig. Läs den! Jesus är så himla mycket större än kyrkan och dess avarter.

John Ajvide Lindqvist: Människohamn. Mänsklighet, skröplighet, trolldom, sökande och massor av frågor blandas i en vansinnig magisk röra. Boken är omöjlig att släppa när man väl har börjat läsa den. Visst, den känns lite farlig och har en hel del övernaturliga och verklighetsfrämmande inslag, men den är ändå konstigt nog angelägen och lätt att ta till sig.

Mons Kallentoft: Sommardöden, Andra delen i serien om Linköpingspolisen Malin Falk. Det är en omskakande berättelse om förtvivlad kärlek, sorg, hat och övergrepp som utspelar sig i ett omänskligt hett sommar-Linköping. Jag har bott där och känner igen miljöerna där övergrepp och mord sker. Medan en gigantisk skogsbrand härjar strax norr om staden försvinner unga flickor under konstiga omständigheter. Somliga dör, andra skrubbas bara rena i Klorin. Vad är det som händer? Skrämmande och spännande, och frågetecknen, som är många, rättas till slut, tack och lov.

Pierre Edström, Landstingsråd för folkpartiet rekommenderar en bok av Stefan Einhorns som hetter "Medmänniskor" som handlar om livsavgörande möten mellan människor i essäform. Temat är "medmänsklighet".

Mats Arbring från Lindås kommer med följande boktips:
Två böcker som bör ha lästs av alla i den här delen av landet är:
Skumtimmen och Nattfåk av Johan Theorin.
Som tredje tips slänger jag in Sommardöden av Mons Kallentoft.


Simon Svensson från Broakulla kommer med tre boktips:
Jag kan varmt rekommendera I skuggan av San Siro som handlar om fotbollstalangen Martin Bengtsson. Det är en annan verklighet än den vi brukar höra och läsa om i tidningarna. Den skildrar även hur det kan gå för dom talangerna som inte lyckas. Även om det är en bok om en fotbollsspelare så avhandlar den många problem och mörka sidor av livet. Till och med min svärmor som hatar fotboll har läst boken gav den tummen upp. Detta är en bok som berör en och man blir lite sorgsen av att läsa den. En bok som är är svår att lägga ifrån sig.

Slänger även med två böcker om en trupp SAS soldater som opererar och blir upptäckta bakom fiende linjen i Irak första gången det begav sig. Två mycket spännande böcker från två olika författare. Båda tillhörde denna SAS trupp. Den ena tillfånga togs medans den Andra flydde genom öknen. två mycket bra och spännande böcker om man gillar denna typen av böcker.
Böckerna heter Bravo två noll av Andy Mcnab och Den ende som kom undan av Chris Ryan.


Vill du tipsa en bok eller flera och inte gjort det så tveka inte att tipsa dina bok eller på böcker på min mail: nicke.grozdanovski@vansterpartiet.se

1 kommentar:

Mats sa...

Malin Fors heter polisen i Linköping, inte Falk.
Så nu vet du det fru Edberg.
Är man besserwisser så är man.