onsdag, juli 08, 2009

Markku Ahonen ser en positiv framtidstro för Boda Glasbruk

Det är ett par veckor sedan som Emmaboda kommun beslutade att köpa Kosta Bodas glassamling med tillhörande skisser och arkiv. Det är ett beslut som föregicks av en tuff debatt i fullmäktigesalen den 22 Juni där den borgerliga oppositionen gjorde vad de kunde för att stoppa detta beslut medan vi i majoriteten bestående av Vänsterpartister och Socialdemokrater med stöd av Miljöpartiet argumenterade hårt för att köpa samlingen för att bevara denna kulturskatt i vår kommun.

I samband med detta ställde jag några frågor till Markku Ahonen som är en samhällsdebattör och är bosatt i Boda Glasbruk.


1. Så nu var beslutet fattat att glassamlingarna köps in av kommunen. Vad är din reaktion på detta?
Ett väntat men ändå oerhört positivt beslut som kan ge Bodaborna lite framtidstro
.

2. Det blev en oenig fullmäktige församling som tog beslutet. Det gick en kil mellan o ena sidan S, v och mp och den andra sidan den borgerliga oppositionen. Är du förvånad över detta?
Nej, det stavas POLITIK!

3. Det planeras att satsas på Boda och det finns tecken på att det är något på gång inte bara med ett glasmuseum. Vad anser du bör göras i första ledet för att gynna orten.
Få barnfamiljer att flytta till orten, kanske genom någon sorts subventioner. Till exempelvis "sponsring" av kommunala tomter som finns lediga på orten.


4. Du har verkligen gjort mycket för orten och kämpat i med och motgångar.Vad minns du mest om när du blickar tillbaka? Här vill jag gärna ha både ock
Skolnedläggelser väcker såväl positiva som negativa minnen. Det positiva var att hela bygden slöt upp för att bevara skolan och kämpade med näbbar och klor, det negativa var förstås att kampen förlorades.

5. Tycker du att företaget smiter ifrån sitt historiska ansvar när de säljer glaset?
Självklart smiter företaget ifrån såväl det kultur- som företagshistoriskaansvaret. Tyvärr är Torsten Jansson en ultrakapitalist ( och "utpressare") som bara har dollartecken för ögonen och han kommer säkert inte i längden att vara någon garant för glasrikets överlevnad.

6. Hur är reaktionen bland de andra Bodaborna över framtiden?
Jag vill inte uttala mig om andra Bodabor och deras syn på framtiden. Medelåldern är hög i Boda och det påverkar även Bodabornas framtidssyn.

7. Vad är din vision om Boda?
Visioner är en sak, realistiska mål en annan. Jag behåller mina visioner för mig själv.

8. Det framgick i fullmäktige debatten från vissa ledamöter att medborgarna i kommunen inte vill att köpa glaset. En sa t o m att en av 10 var för köpet. Vilka reaktioner innan fattat beslut har du mött bland personer som inte bor
i Boda?
Eftersom det inte gjorts någon undersökning eller hållist någon folkomröstning så vet vi inte vad medborgarna egentligen tycker. Allt beror på hur man lägger fram köpet, vilka åtaganden kommunen kommer att ha i framtiden, vilka och hur mycket pengar det rör sig om och om dessa pengar minskar budgetten för vård, skola och omsorg.

9. Vilket värde ser du i glaset?
Om du menar glassamlingen så finns det en kulturhistorisk värde som vi måste bevara. Om Du menar galset i stort så har man - tidigare - totalt missat bland makthavarna i kommunen om vilket värde man kunde uppnå genom att försöka ta vara på turismen och de kringinkomster detta kan föra med sig.

10. Tack för att du tog till dig att svara på mina frågor och är det något du vill tillägga som inte framkommit i mina frågor?
Jag tackar dig för ditt och ditt partis stöd när det gällde att köpa in glassamlingen

Inga kommentarer: