lördag, juli 25, 2009

Mörbylånga och Färjestaden

Efter vackra Beijerhamn styrde jag bilen till Mörbylånga som är huvudorten i en av två kommuner på Öland. Den andra kommunen på Öland är Borgholm. Trots att Mörbylånga är huvudorten i kommunen är grannen i norr Färjestaden den mest expansiva orten inte bara i kommunen utan säkert även i hela Öland. Här har man både köpstad, pulserande turister, krogar, resturanger, man bygger nya hyreshus precis vid vattnet och massa andra åtgärder som ger en expansiv prägel på Färjestaden.

Mörbylånga däremot för en trivsam tillvaro lite i skymundan från Färjestaden. En helt annan tempo och puls som andas Öland tycker jag utan att det påståendet ska ta bort något från det som präglar Färjestaden. Båda typer av orter behövs för Ölands mångfald. Mörbylånga har flera vackra gator med karaktär av sent 1800-tal, och tidigt 1900-tal Bebyggelsen mellan havet och torget består av tidstypiska trähus, med idylliska trädgårdar. På torget finns tidstypiska torgbrunnar.











Mörbylånga är en betydlig lugnare sommarort än sin granne i norr Färjestaden. Här en bild från gästhamnen.




Trots att Mörbylånga ligger ca 20 km söder om brofästet ser man Kalmar vid horisonten ute i sundet. Här är Kalmar slott som tronar upp sig. Bilden är förstorad för att visa detaljer.







En bild mot centrum. Mörbylånga är huvudorten i Mörbylånga kommun. Den är stark präglad av den gamla sjöverksamheten som har funnits här i många sekler. Mörbylånga är en lugn och vacker ort som är väl värt ett besök.






Det blåste mycket denna dag på sundet vilket kan ses på denna bild av segelbåten som kom i bra fart in mot hamnen. Måste ha varit ett härligt seglaväder i går. Ölandsbron skymtar vid horisonten och en del av Kalmar.











Tornado älskar att vara på Öland lika mycket som jag.






Färjestaden ligger nästan precis vid brofästet och den 6km långa Ölandsbron bildar en mäktig bakgrund här i gästhamnen. Här hittar båtgäster inte bara från Sverige uten även från många andra länder som t ex Danmark och Tyskland hit

Det är faktiskt en stor skillnad mellan Färjestaden och Mörbylånga. Medan Mörbylånga präglas av stillsamhet är Färjestaden en pulserande sommarort. Här trängs turister från många håll och kanter med varandra. Det finns en hel del resturanger och caféer med uteserveringar vid hamnen som utnyttjas av besökarna. Även Färjestaden är med sin skönhet värt ett besök







Som synes gick vågorna höga vid Färjestaden. Trots det var det några som badade och de verkade ha väldigt roligt i vattnet. På bildens vänstra kant syns en del av Beijerhamns långa hamnpir som sticker ut i sundet.


En av båtarna som innan Ölandsbron kom till trafikerade bilar och passagerare mellan Kalmar och Färjestaden. Båten heter Kalmarsund VIII och ligger sen 3 augusti 2002 vid hamnen i Färjestaden. I dag används den som bistro och bar. Det arrangeras viskvällar, räkafton och andra aktivteter.

Inga kommentarer: