fredag, augusti 25, 2006

Valtal 060826

Dags för ett nytt tal av mig. Det kommer att ske i morgon då America -Vera Zavala kommer till oss i Emmaboda för ett torgmöte. Hon kommer att hålla tal och jag kommer också att säga några väl valda ord. Talet kommer i sin helhet här:


Kära Mötesdeltagare och kamrater. Om tre veckor går vi till val igen. I en tid då egoism och ytlighet som vi har gott om i vårt samhälle då frodas högern och de är det vi ser i dag. När vi hela tiden ser vad som är mitt och endast mitt och inte ser längre än vad näsan räcker då har moderaterna stora framgångar. När avskaffandet av förmögenhetsskatten är viktigare än att ge generös bistånd till tredje världen behövande. Moderaterna vill sänka biståndet med flera miljarder kronor. När Fastighetsskattens sänkning eller avskaffande blir en het valfråga istället för vår miljö som borde vara de viktigaste av allt. När Skattesänkningar är viktare än en generell välfärd, ja då frodas högern. Är de ett sånt samhälle vi vill ha de kommande fyra åren

Kära kamrater vi i vänsterpartiet vill gå en annan väg. Vår färg är ju som vi alla vet röd, precis som värme och kärlek är. Det är ett sånt samhälle vi vill ha. Varmt och kärleksfullt, en omtanke dels åt sig själv men hjärtats röda kärlek når även andra. Solidaritet, rättvisa och gemenskap är ju Vänsterpartiets ledord. Det är därför vi inte vill avskaffa förmögenhetsskatten, för vi ser att de pengarna kommer till användning för att renovera den offentliga sektorn. Vi vill att de ska anställas mer personal inom den offentliga sektorn, för vi ser att det behovet finns både för personalens skull och även för de som är betjänta av det. Hur väljarna röstar i valet kommer att ha en avgörande betydelse för hur vår välfärd kommer att se ut, för hur de äldre och sjuka ska kunna tas om hand, för hur våra barn ska kunna lära sig att läsa och skriva, för hur arbetsvillkoren på vårdcentralerna ser ut och för hur den som mår psykiskt dåligt ska kunna få hjälp. Det är viktiga frågor som kräver sin lösning. På många arbetsplatser går personal på knäna och vilken omsorg kan man då ge till de man är där för. Det kommer att ställas krav på det i framtiden i takt med att vi t ex föder fler barn och vi blir fler äldre. Lönerna måste upp för de kommunalanställda. Vänsterpartiet var de parti som konsekvent stödde kommunals strejk 2003. Man låste t ex aldrig upp några skolor under strejken . Man gav kommunal helhjärtat sitt stöd via media och andra instanser. Alla partier i valet säger sig värna om välfärden t o m de borgerliga, men vi anser att välfärden är samhällets sak att ta hand om, inte som borgaralliansen vill att privata aktörer ska ha hand om verksamhet som tillhör den offentliga sektorn. Överskottet från offentliga sektorn ska gå tillbaka till verksamheten och inte till någon aktieägare eller VD: s fickor. Men hur kan avskaffande av förmögenhetsskatten kunna leda till bättre välfärd? Nej kamrater, vi lurar oss inte av Alliansen retorik. Vi vet va de går för.

Det är typiskt borgerlig argumentation att använda ordet vänsterkartell och att säga att vi stänger ute ungdomar från arbetsmarknaden. De tror att lösningen är att rucka på anställningstryggheten och göra de lättare för arbetsgivaren att avställa folk. På de sättet ska de bota Sverige som de påstår är sjukt. De kommer inte att kunna bota Sverige med att göra ungdomar till andra klassens medborgare, försämra för arbetslösa, försämra för förtidspensionärer mm. Det är sådana åtgärder som ska ”rädda” landet enligt centern som är de parti som går längst i dessa frågor i den borgerliga alliansen. Det kommer bara att leda till att klyftorna i samhället blir större och de är absolut inget att sträva efter. Alliansen säger att vänstern sviker de som står utanför. Man vi har aldrig föreslagit sådana försämringar som verkligen sviker de som är utanför. Vänstern satsar på jobben och värnar samtidigt om dem som står utanför av olika skäl. Det är tur att de så tydligt med alternativen i denna tid då alla säger att partierna är så lika. Antingen väljer vi Centerns och alliansens väg eller väljer man Vänstervägen som kämpar för full sysselsättning utan att slå på dem som redan ligger. När de gäller bidragen som alliansen ondgörs sig över, är de t ex. en försäkring ifall man inte får behålla sitt jobb av olika anledningar. Det kan vara företagsflytt eller att företaget går dåligt. Alla har ju de inte så gott ställt som direktörerna och kapitalisterna som kan utveckla fallskärmar på några miljoner när de får sparken från sina poster och leva gott ett bra tag framöver.

Kamrater, Vi behöver en attitydförändring i vårt samhälle som går från egoism till omtanke om varandra. Ett samhälle där vi tar hand om varandra. Jag kan gärna ställa upp socialdemokraternas valslogan om att ”Alla ska med” Det är de valet handlar om. Ska bara ett fåtal komma med tåget eller ska alla med i vagnen? Ingen av oss vill se Fredrik Reinfeldt som ny statsminister. Hans blåa ögon må vara vackra men hans politik kommer inte leda till alla kommer med. Han kommer att fortsätta att jaga de arbetslösa samtidigt som han inte kommer att säga ett enda ord om de enorma fallskärmar som finns i näringslivet. Så mina vänner, nu kommer vi alla att kämpa för att vänsterpartiet den 17 september kommer att bli starka både i Sverige, Landstinget och i Emmaboda kommun. Vi kommer aldrig att glömma på vilken sida vi står på, nämligen på Solidariteten, Rättvisans och gemenskapens sida.

Tack för mig

Inga kommentarer: