torsdag, augusti 03, 2006

Örgryte- Hammarby 1-3

Efter en härlig andra halvlek som gav tre mål vände Hammarby 0-1 till seger 3-1 borta mot Örgryte. Matchen fick den inledning som jag fruktade innan match med ett starkt spelande ÖIS som verkligen ville vinna matchen. Hemmalaget gör sin absolut bästa halvlek och skapar ett gäng målchanser efter ett härligt passningsspel, med högt tempo och sprudlande vilja som gjorde att man dominerade matchen. Dock fick Hammarby den första målchansen. Efter ett långt inkast av Gunnar Thor Gunnarsson nådde bollen Paulinho som klackade mot mål och tvingade Axel Wibrån till en fin benparad. Efter sju minuter slarvade den annars så utmärkte backen Max von Schlebrügge när han med klacken försökte bryta ett ÖIS anfall. Bollen tog olyckligt på ÖIS anfallaren Aìtons bröst som med farten uppe sprang sig fri och smekte in ledningsmålet vid högra stolpen. Benny Lekström i målet var helt chanslös. Efter de så radade ÖIS upp chanser och med hjälp av fru fortuna och bra ingripande av Lekström lyckades Hammarby hålla bollen utanför målstolparna. Hammarby anfallsspel var obefintlig och kunde lätt avväpnas av hemmalaget, som dock fick god hjälp av dåligt passningsspel från Bajen. ÖIS hade 14 avslut varav 9 på mål innan första halvlek var över. Ola Toivonen var riktigt nära att näta för ÖIS, men lyckades pricka David Johanssons ben i stället för en i stort sett öppen målbur. Strax före pausvilan kom Ailton och Boyd Mwila i en snabb kontring, men med mycket möda och stort besvär lyckade Benny Lekström få bollen precis utanför stolpen. Strax innan halvtid fick ÖIS en farlig frispark som med lite otur för Bajen kunde ha varit en straff istället då en liggande Petur Marteinsson stoppar bollen med handen som synes på straffområdslinjen och därmed blev de en straffsituation. Nu blev frisparken resultat lös. Hammarby hade några små ströanfall framåt men de blev lätt infångade av ett kompakt ÖIS försvar. Halvleken slutade alltså 1-0 till Örgryte. Ett resultat som Hammarby ska vara glada för då vi kom undan med blotta förskräckelsen. Det kunde ha varit mera men som sagt var massor av tur och en kämpande Lekström förhindrande mer ÖIS mål. Hammarby gör en av sina sämsta halvlekar i allsvenskan och man kunde tro att Hammarby var ett jumbolag och ÖIS ett topplag. Tränaren Anders Linderoth hade ett och annat att förtälja till sina grönvita spelare i paus. Vad han än har sagt så verkade de hjälpa.

Andra halvlek var inte den första lik. Hammarby kom ut som ett nytt lag. Eric Fischbein tvingades utgå i halvtid på grund av smärta i ena låret. In kom Erkan Zengin som tog den offensiva mittfältspositionen. Med en upphittad tyngd värdiga serieledarna tryckte man tillbaka ÖIS i början på andra halvlek. Plötsligt fanns tempot där, rörligheten, passningsspelet, man dominerade mittfältet och rev upp stora sår i ÖIS försvaret som inte orkade stå emot. I den 51 minuten får Hammarby en hörna som slås av Petter Furuseth Olsen och som hittar Sebastians Egurens panna och därmed var 1-1 ett faktum. De var Egurens första mål i Hammarbytröjan. Som ofta när ett bottenlag som ÖIS får en motgång så faller man ihop som ett korthus. Själförtroendet som hade i första är som bortblåst. Hammarby, stärkta av kvitteringen, fortsätter sin tunga offensiv. Strax efter ledningsmålet kom 2-1 trodde vi men den assisterade domaren vinkade bort Paulinhos mål för offside. Paulinhos chans skulle dyka upp lite senare. Hammarby gjorde sitt andra byte efter 64 minuten då Pablo Piñones-Arce byttes ut mot Jose Monteiro. Allsvensk debut för den 24 årige Monteiro. I den 66 minuten drar Erkan Zengin ett fint inlägg som nickades i stolpen av Petter Furuseth Olsen och på returen står skytteligaledaren Paulinho och stöter in 2-1. Det var hans nionde allsvenska mål hittills. Sex minuter senare fick också Petter Furuseth Olsen anteckna sig i målprotokollet. Han tar vara på en rörig situation framför Axel Wibrån i ÖIS målet efter David Johanssons långa inkast som tillslut hittade Furuseth Olsen som kunde förpassa bollen mellan stolparna och 3-1 var ett faktum. Efter de var de en transportsträcka fram till slutsignalen även om Paulinho var mycket nära sitt tionde mål då han rundade Wibrån men hans skott tog i burgaveln.

Va ska man säga mer än att de var en makalös vändning vi fick se av Hammarby. Efter varit helt under isen under första halvlek så spelade man ut ÖIS i andra. Ett stort plus till tränaren Anders Linderoth som verkligen är delaktig i vändningen. Han bytte helt rätt även om han blev tvungen efter Fischbeins skada in Erkan Zengin som med sin bollskicklighet ställde till stora bekymmer för Örgrytes backlinje. Laget visade prov på hög moral och de kommer att stärka Hammarbyarnas redan stora självförtroende att trots skador, krisstämpel och ständigt tjatande på nya spelare ändå visa att man är ett topplag som kommer att hålla hela vägen. Det är väldigt imponerande och de påminner mig om sommaren 2001 då Sören Cratz inte fick förtroende och alla sa då att Hammarby aldrig kommer att hålla. Vi vet alla hur det slutade 2001 Nu har man spelat hälften av serien och man skrapat ihop 29 poäng på 13 matcher. De andra lagen är pressade att vinna sina matcher så länge Bajen vinner. Låt oss alla senare minnas sommaren 2006 års krisstämpel och sen veta hur de slutade. Jag tippade Bajen som etta innan serien med både hjärta och hjärna och har ingen anledning att ändra på de tipset efter halva serien. Jag är väldigt stolt att se dessa spelare och ledare årgång 2006 representera klubben på ett sådant sätt. Ni är värdiga att bära den grön vita tröjan. Nu vänder serien den 12 augusti med returmöte på Söderstadion mot Örgryte. Nu kör vi mot Guldet