onsdag, augusti 30, 2006

Lokal Valdebatt i Åfors

I går genomfördes valets enda riktiga valdebatt i Emmaboda i Åfors Folkets Hus. Medverkande var från Vänsterpartiet Hugo Grönlund, från Socialdemokraterna Ann- Marie Fagerström, från Miljöpartiet Inger Bark Lagergren, Från Centerpartiet Christer Jonsson, Från Moderaterna Eva Skogsberg, från Folkparitet Mats Arbring och från Kristdemokraterna Sven-Åke Svensson. Moderator var Lennart Gustavsson.

Debatten inleddes med att varje parti fick tre minuters inledning och Hugo presenterade vår syn på de lokala och vad vi menar med vår valslogan ”Ett stenhårt parti som driver mjuka frågor” Han tog upp vår syn på äldrepolitiken att äldre ska ha möjlighet att bo hemma, inte bli tvingade att göra de. Vi vill ha separata biståndsbedömare istället som i dag enhetscheferna. Enhetschefernas situation blir ohållbar i längden om de ska ha kvar den. Deras uppgift ska vara att leda arbetet på de olika ställarna och ha hand om personalen. Han tog upp handikappomsorgen som ska ta tillvara den enskildes behov och önskemål och man ska på ett enkelt sätt få de hjälpmedel och assistans som de behöver för att underlätta tillvaron. Till sist så nämnde han barnen i sin inledning. Barnens bästa ska vara i centrum och att barnkonventionen ska vara karta och kompas i alla beslut som rör barn.

Debatten handlade om b la. Om företagsamhet och vårdnadsbidrag. Alliansens företrädare förespråkade privata alternativ inom den offentliga sektorn och de motsatte vi oss för. Det vi vill är att samhällsnyttiga verksamheter som ingår i den offentliga sektorn ska vara ägt av det gemensamma. På så sätt anser vi att verksamheten är tillgänglig för alla. Vårdnadsbidraget till föräldrar som väljer att ha sina barn hemma är något som hela borgerligheten var för. De menar att man ska ge föräldrar möjlighet att vara hemma med barnen upp till tre år. Det är mest den självutnämnde kommunalrådskandidaten Sven-Åke Svenssons (kd) som driver denna fråga, men är påhejad av sina allianskompisar. Min och vår invändning mot vårdnadsbidrag är bla att vi tror att den kommunala barnomsorgen kommer i kläm med ett vårdnadsbidrag . Alliansen säger att kommunens ekonomi är om inte usel så åtminstone dålig men ändå har man råd att satsa på vårdnadsbidrag. Hur de ska finansieras fick vi inget svar på från Sven-Åke Svensson trots att både Ann- Marie Fagerström (s) och jag på den senarelagde fika- och frågestunden frågade honom. Men Sven- Åke, som annars är väldigt pratglad var tyst som muren i denna fråga. Det är konstigt tycker jag att vi har en borgelighet som är emot bidrag det som egentligen är försäkring som till exempel A-kassa, sjukförsäkring mm men vårdnasbidrag de vill de ha, Hallejuja.

Som avslutning fick varje parti en minut för ett avslutningsanförande. Hugo sa bl a att socialism är praktiserad humanism. Att man tillsammans i en gemenskap skapar trygghet och trygghet ger oss mod att utveckla oss och vårt samhälle. Det är de allt handlar om.

Efter debatten följde en fika och tillika frågestund nere i källaren i Folkets Hus. Frågorna handlade om allt från de enskilda vägunderhållen till vårdnadsbidrag.

Sammanfattningsvis så klarade sig Hugo Grönlund väldigt bra. Han fick med de viktigaste under den korta men intensiva debatten. Vi fick se en allians som pratade mycket men inte kom med några överraskningar. Till skillnad från rikspolitiken då man vill ha enad front från alliansens sida så har våra lokala allianspolitiker ingen direkt valsammarbete. Vi har en självutnämnd kommunalrådskandidat i Sven-Åke Svensson (kd) där jag gissar att hans allianskompisar inte är helt överrens om det. Men å andra sidan har ingen sagt emot honom heller. Alternativen är tydliga även i Emmaboda kommun. Vi i vänsterpartiet är tydliga med vad vi vill. Vi vill kämpa för rättvisa och solidaritet. Vi vill slå vakt om vår välfärdspolitik som ska bevaras och utökas till gagn för det stora flertalet människor i vår kommun. Inte minst för de utsatta, gamla, barn och sjuka. Det är de vi vill arbete för. Vi vill få inflytande i kommunpolitiken och stärka vänstersidan där socialdemokraterna har egen majoritet. Med andra ord så vill vi bryta den socialdemokratiska majoriteten och att de blir ett S + V styre i Emmaboda kommun efter valet. Vi i Emmaboda är beroende på vad som händer och sker i Stockholm. Det är lika viktigt att vi får en stark vänstermajoritet på riksnivå för, som både Hugo och Ann-Marie sa, så hänger dessa saker ihop.

Till sist vill jag tacka arrangörerna av debatten, Åfors Folkets Hus förening med Ole Brozén i spetsen för ett lyckat arrangemang.

Inga kommentarer: