lördag, augusti 26, 2006

Två valtal av ordförande Mikael Nilsson 060826

Hej allt gott folk på torget, jag är glad se er här denna lördag!’

Valet den 17 september kommer ange färdriktningen 4 år framåt i kommunen landstinget och riksdagen, var med påverka använd er demokratiska rättighet att gå och rösta! Vi vänsterpartiet i Emmaboda har vår paroll, ett stenhårt parti som driver mjuka frågor! Vad menar vi med det då? Jo vi värnar om en fungerande omsorg för våra barn och äldre, vi värnar om att människor oavsett inkomst ska kunna fungera och verka i vår kommun. Då krävs det en kommun som satsar på de mänskliga behoven det är det vi kallar mjuka frågor! Vi driver detta i kommunen vi vet att omsorg kommunalservice är angelägna frågor! Vi vill inte ha det så att man om man ha råd kan köpa sig bättre omsorg än andra, vi vill att alla ska ha samma rättigheter. Då krävs det en fungerande bra offentlig sektor finansierad genom skatten så den kommer alla till del inte bara vissa grupper! Vi hatar orättvisor var dom än dyker upp!

Barn och ungdomar är allas vår framtid, vi vill satsa på dom, vi vill att deras åsikter ska få höras dom måste få möjligheter att påverka sin egen situation bland annat genom ett eget fullmäktige! Arbetsmiljön för våra barn i skolan måste kraftigt förbättras ingen vuxen skulle acceptera den arbetsmiljö som råder i skolan idag varför ska våra unga göra det då? Det ska inte vara en slump om en elev får de resurser han eller hon behöver i skolan det ska vara en rättighet det är vår skyldighet som folkvalda se till att så blir fallet!

En sak som många föräldrar känner igen är dessa dolda avgifter som jag kallar det i skolan, det kommer hem en lapp om, studiebesök skicka med 50 eller 100 kronor med ditt barn, visst de flesta kanske klara av detta men långt ifrån alla familjer har ett sånt ekonomiskt utrymme! Hur tror ni det känns för ett barn att veta att mamma och pappa egentligen inte har råd med detta? Det är skolplikt i detta land vänsterpartiet motsätter sig sådana här dolda avgifter det strider dessutom mot skollagen det är förkastligt alla aktiviteter under skoltid ska vara kostnadsfria, detta ska betalas av kommunen som vi alla via skatten är med och betala. Vi slåss för rättvisa! Rättvisa kommer från vänster!

En annan orättvisa är att kvinnor har generellt sämre lön och även andra villkor än sina manliga kollegor, det är oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle! Kommunen som arbetsgivare måste börja visa vägen att detta inte är acceptabelt, nämnder och förvaltningar och kommunala bolag ska följa jämställdhetslagen fullt ut kontinuerligt utvärdera arbetet för jämställdhet.

Vi kan konstatera att socialdemokratiskt kommunalt majoritets styre under fyra år i Emmaboda har inte minskat orättvisorna i kommunen! Vi vill inte heller ha allians partierna i majoritet för vi vill ju utrota orättvisorna inte öka dom eller göra dom ännu flera! Det behövs ett parti så utvecklingen går åt rätt håll och inte står still det är ett parti som ser orättvisor var dom än dyker upp som någonting att göra något åt och inte blunda och låtsas att dom inte finns och ett parti som inte tvekar att stå på den lilla människans sida ,det partiet är Vänsterpartiet i Emmaboda kommun Ett stenhårt parti som driver mjuka frågor! Rättvisa kommer från vänster rösta på vänsterpartiet 17 september


tack för ordet!


Nya moderaterna är dom nya? jag hävdar på det bestämdaste dom är inte mer nya nu än innan! Historiskt kan man förklara det genom att se vilka saker högern varit emot som vi idag har och anser mer eller mindre vara självklart!

(m)ot 8-timmars arbetsdag 1919- (m)ot dödsstraffets avskaffande 1921 - (m)ot kvinnlig rösträtt 1921 - (m)ot arbetslöshetsförsäkring 1934 - (m)ot lagen om anställningsskydd (LAS) 1973

Ja listan kan göras längre men detta räcker för tydliggöra vad jag menar! Ja nu säger dom sig också gilla kollektivavtal detta är inte sant eftersom hela deras politik gå ut på att undergräva kollektivavtalets värde detta visades med all tydlighet när deras valmanifest presenterades. Maud Olofssons förslag om att utländska företag ska ha rätt att komma hit att arbeta utan kollektivavtal dvs. arbeta billigare än vad våra seriösa företag kan! Om nu de så kallade nya moderaterna menade att dom gillar kollektiv avtal borde dom högljutt protesterat jag har inte hört, nåt har ni?

Nej sanningen är den att Reinfeldt, och allians bröderna vägrade att ta avstånd från Olofssons uttalande om fullskalig lönekonkurrens i Sverige. Att företag ska kunna betala mindre lön än dagens kollektivavtal. Det visar att vi har med en lönesänkarallians att göra.



Ja nu ska jag väl kanske då ändå medge efter sett deras valaffischer att den blåa färgen blivit ljusare och det står faktiskt nya där lite så där käckt på sned, men det är bara kosmetiska förändringar och det vet väl ni som använder såna produkter att det varar inte för evigt det ramla bort efter en tid. Nej, nya moderaterna övertygar inte det är samma unkna högerpolitik som alltid och den betackar vi oss för!


Det viktigaste för oss nu är att förhindra att vi får en högerregering efter valet, som garanterat kommer att innebära stora försämringar för vanligt folk. Därför behöver vi idag möta högeralliansen med ett tydligt vänsteralternativ.

- ­Socialdemokraternas valmanifest visar tydligt att vänsterpartiet behövs för en politik för arbete åt alla. Att ett starkt Vänsterparti är den bästa garanten för att Sverige får en ny regering som sätter jobben främst. Vi tror att det finns möjlighet att få genomslag för vår politik på flera områden, där det viktigaste är kravet på full sysselsättning och 200.000 nya jobb i offentlig sektor. På valdagen är allas röst lika värd. Fyra bostadslösa är fler än fem Göran Persson förlåt godsägare ska det vara Rättvisa kommer från vänster lägg din röst på Vänsterpartiet 17 september.


- Tack för ordet

Inga kommentarer: