fredag, juli 14, 2006

Mellanöstern krisen

Ännu en gång har kriget brutit ut i Mellanöstern och efter Hamas seger i valet senast har Israel känt ett hot från den nya Palestinska regeringen. De är två veckor sedan Israel inledde sin offensiv kallad ”Operation Sommarregn” in i Gazaremsan. Israels invändning för invasionen är att en gren av Hamas kidnappade en israelisk soldat. Man har bombat med flyg och gått in med marktrupper och man har slagit ut elverk och utsatt civilbefolkningen för lidande.

Så i dagarna har även Israel angripit Libanon och försatt landet i blockad sedan Hizbollah gerillan liksom Hamas kidnappat israeliska soldater. Svaret från Israel blev massivt. Nu bombas bl a Beirut utkanter och flygplats av israeliskt flyg. Hizbollah svarar med racketattacker mot norra Israel. Just nu är Libanons infrastruktur svårt skadat av attackerna och människoförlusterna stiger och som i alla krig numera drabbas civilbefolkningen mest. Man kan undra när kommer detta att ta slut?

Jag vill inte ensidigt fördöma någon sida i konflikten, jag tycker alla bidrar med sitt för att de ska accelerera och bli ohanterbart. Möjligtvis är svårt att säga något om Libanon som i mina ögon drabbats orimligt hårt av Israelisk angrepp. Även om Hizbollah baser finns i södra Libanon är de inte landet Libanon som har kidnappat dessa soldater. Men nu får landet betala ett högt pris för just den kidnappningen. Samtidigt kommer hatet mot grannes Israel att öka och gagnar ingen. Israel som den största militära makten i området agerar aggressivt och tycker jag använder mer våld än nöden kräver. Det är som om man har väntat på detta tillfälle och de passar på nu att släppa ut sin eldkraft på alla plan Detta måste omvärlden sätta stopp för. Israel angriper faktiskt ett suveränt land som Libanon och förstör deras infrastruktur och blockerar landet.

Alla parter måste givetvis bidra till att den mer eller mindre döda fredsprocessen återtas så snart som möjligt. Men de är svårt just nu nar hatet mot varandra späs på. Hamas och Hizbollah måste släppa de kidnappade soldaterna och Israel måste sluta angreppet mot Gaza och Libanon. FN måste fördöma dessa krigshandlingar.

Men sammanfattningsvis tror jag att de tyvärr är lång väg till freden och lugnet i området. Jag har tyvärr ingen lösning på krisen mer än att bota symtomen med det jag har nämnt innan, men ”sjukdomen” finns kvar och den måste lösas. Enklast vore att få länderna att acceptera varandras existens men till det är de en lång, lång väg att vandra men de är de enda lösningen.

Inga kommentarer: