söndag, juli 30, 2006

Hammarby- Häcken 3-0

Trots alla skador och sjukdomar som härjar i laget tog Hammarby tre viktiga och sköna poäng när man hemma på Söderstadion slog Häcken med 3-0. Redan efter tre minuter kom 1-0 sedan David Johansson kastat ett långt inkast via Jeffrey Aubynns panna till Pablo Piñones-Arce skjuter mot mål från en snäv vinkel. Paulinho är sista man på bollen och 1-0 är ett faktum. Efter hand som halvleken fortgick så tog Häcken över matchen mer och mer men då steg den allsvenska debutanten Benny Lekström fram och visade att han är en bra målvakt. Ante Covic sträckte sig dan innan matchen och testades på uppvärmningen men de höll inte. Lekström fick ställa sig i målet och som han gjorde de. Helt respektlös och utan nerver styrde han och ställde i Bajens straffområde. I den nionde minuten får Häcken ett jätteläge men Dioh Williams får till ett tamt skott som går utanför målet. I 25 minuter kom ytterligare ett jätteläge för bortalaget då anfallaren Daniel Larsson kommer fri. Benny rusar ut, hinner inte riktigt fram, men stör Larsson så pass mycket att denne inte får iväg sitt avslut. Hammarbys spel var i detta läge av matchen inte så bra. Man hade svårt med uppspelen och fick mest kämpa och slita på plan. Men allt detta ändrade sig efter 29 minuter då Petter Furuseth Olsen får igång ett anfall och med en underbar crosspassning hittar han Pablo Piñones-Arce som tar ner bollen snyggt och klappar till i målvaktens bortre stolpe och gör 2-0. Ett vackert mål och vad skönt för Piñones-Arce att få göra mål igen. Det var ett tag sedan han gjorde de. Sista som händer i halvleken är att Häcken får en farlig frispark som Johan Lind nickar utanför. Första halvlek var tät och kanske inte så välspelad men Hammarby visade på stor moral när man kämpar och sliter för klubbmärket. Häcken var inte ofarliga och försökte men Benny Lekström gör en utmärkt insats i målet.

Häcken satta in ett ordentligt tryck i början på andra halvlek och magsjukan i Hammarby gjorde sig påmind genom att krafterna mer och mer började ta slut. Men kämpatakterna satt långt in i Hammarby själen och man visade upp en stor moral. Häckens anfallare Hasse Berggren hade några farliga chanser men Benny Lekström fortsatte att spela respektlöst i målet. Berggren sköt en farlig frispark som gick under muren och touchade ett ben i muren och ändrade riktning något och ställer Lekström men som dock hinner gå ner och rädda bollen. Hammarby spelade stressad och hade ett obefintligt anfallsspel. Passningarna hamnade på fel adress och Häckens tryck fortsatte. Jonas Larsson är sånär framme i ett friläge men Gunnar Gunnarsson var på tå idag och räddade oss från påhälsning. Mer dräll på mittfältet skapar i 55e minuten en chans för Berggren men kvällen är Bennys. Han får upp händerna och räddar återigen sitt mål. Skadebekymren bara fortsätter för Hammarby när Petur Marteinsson i den 57minuten får kliva av med ont i ljumsken. In kommer Jocke Jensen. Efter ca en timmes spel kommer Hammarby in i matchen igen. Passningarna sitter rätt nu, anfallen blir längre och Hammarby spelar mindre stressat och håller bollen inom laget. I den 67 minuten bytts Erkan Zengin in istället för Petter Furuseth Olsen. Åtta minuter senare slår Paulinho en underbar passning till den nyligen inhoppande Erkan Zengin som tar ner bollen snyggt och tar några snabba steg fram mot straffområdet och skjuter bollen snyggt in bakom Christoffer Källqvist i Häckens mål. 3-0 till Hammarby. Därmed är matchen äntligen avgjord och Hammarby kan inkassera en ny tre poängare. Benny Lekström fick briljera en sista gång när landslagsbacken Teddy Lukic kommer fri med Lekström som rusar ut och räddar bollen.

Härligt med såna kämpasegrar som Hammarby visade upp under matchen. Ingen spelare vek ner sig utan alla på plan och vid sidan om kämpade som djur för denna trea. Man bar Hammarby tröjan med stolthet och ära. Det är sånt man alltid vill se. Att visa att man är stolt över att spela för en sådan här underbar, anrik förening som Hammarby. Men en spelare måsta ändå framhävas och det är reservmålvakten Benny Lekström som kom in och ersatte duktige Ante Covic med bravur. Han spelade så rutinerat fast de var hans allsvenska debut och fick välförtjänt hålla nollan. Helt underbart att se. Detta bådar gott inför fortsättningen som fortsätter på torsdag mot Örgryte på bortaplan.