söndag, juli 02, 2006

Maktens egna underbara sötma

För ca 100 år sedan pågick den svenska demokratiserings processen där arbetarrörelsen med socialdemokratin i spetsen tillsammans med sin pådrivande vänsterflygel som sedermera blev dagens vänsterparti verkade för denna. Motstånd fanns hos högern och hovet som inte ville släppa fram allmogens rättighet till rösträtt. Deras argument var att vanligt folk var okunniga och att hela landet skulle fördärvas och samhället kollapsa.

Valet till andra kammaren 1917 blev en stor framgång för arbetarrörelsen som gick framåt med sina två partier och socialdemokraten Hjalmar Branting tog plats i regeringen. Orsaken var den revolutionära stämningen som fanns i Sverige. Hungersnöden var stor och Första världskriget pågick ute i vår omvärld med ransonering av livsmedel som följd. För att förhindra revolt i landet så gjorde man en rösträttning reform några år tidigare där man lättade på kraven för att kunna vara röstberättigad. Kvinnor var dock fortfarande uteslutna. Högern och hovet gjorde allt de kunde för att hindra socialdemokratin att få en fot in i regeringen. Man talade om att Sverige var förlorad om man tillät socialister i regeringen. Men efter hårdnackat motstånd gav man upp och socialdemokraterna kom in i regeringen.

Idag är de socialdemokratin som inträder sig dåvarande högerns roll som bakåtsträvare och betongkloss. Man vägrar låta de andra samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet komma i regeringsställning med ungefär samma argument som högern och hovet hade på den tiden. Makten har sin sötma och maktens struktur är lika oavsett vem som styr. Man borde lära sig av sin historia och vara mer ödmjuk inom socialdemokratin. Arbetarrörelsen tjänar på det.

Detsamma gäller LO i dag. Man ser bara ett parti och de är socialdemokraterna. Vi i vänstern existerar inte för LO tydligen. Jag fick ett brev från kommunal om erbjudande och rekommendation att som arbetsplatsombud bli medlem i (s). Ingenstans i brevet stod om att de finns två arbetarpartier i Sveriges riksdag utan Socialdemokraterna har monopol på facklig/politisk samverkan. Jag skrev ett mail tillbaka där jag hade synpunkter och undrar om inte mitt engagemang för fackliga och andra frågor i vänsterpartiet inte räknades och varför (s) ska ha monopol i den facklig/politiska samverkan. Jag väntar med spänning på svaret från kommunal.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag hoppas att kommunals medlemmar den 17 september minns vilket parti det var som stödde kommunals strejk häromåret och vilket annat parti som tillsammans med borgarna aktivt demonstrerade mot strejken genom att agera strejkbrytare och låsa upp skolor.

Nicke Grozdanovski sa...

Precis Tomas, helt i min åsikit och de ska jag ta upp i mitt ev. kommande mail till kommunal. En så länge har de inte svarat på min första.